1 ile 30 arası toplam 124 sonuç

Konu: Taktik Hazırlamak İçin Matematiksel Yöntem

Hybrid View

bana ilk bakışta bi aralar piyasada dolaşan kuran-ı kerimin şifresi kitabını yazan adamın mantıgını çağrıştırsa da okumayı devam ettirdiğimde gördüm ki karşımda gerçek bir profesor var.

tebrikler ve teşekkürler sana bu bilgileri yaplaştığın için.

artık belirli adamlara ve belirli oyunculara mahkum olan arkadaşlar biraz hesap kitap yaparaktan kendi taktiklerini kurabilecek ve oyundan hat safhada zevk alacaklar. sayende kafamda soru işareti kalmadı gibi birşey oldu. gerçekten faydalı bir konu bence anasayfaya da konulmalı..

tekrardan teşekkürler...

Nesil
    2008
    Yer
    Bursa

Smile

Quote Originally Posted by Can Oksuz View Post
    bana ilk bakışta bi aralar piyasada dolaşan kuran-ı kerimin şifresi kitabını yazan adamın mantıgını çağrıştırsa da okumayı devam ettirdiğimde gördüm ki karşımda gerçek bir profesor var.

tebrikler ve teşekkürler sana bu bilgileri yaplaştığın için.

artık belirli adamlara ve belirli oyunculara mahkum olan arkadaşlar biraz hesap kitap yaparaktan kendi taktiklerini kurabilecek ve oyundan hat safhada zevk alacaklar. sayende kafamda soru işareti kalmadı gibi birşey oldu. gerçekten faydalı bir konu bence anasayfaya da konulmalı..

tekrardan teşekkürler...
    dostum güldürdün beni be sağol , faydalı olduysam ne mutlu bana...

Quote Originally Posted by trksprtlboy View Post
    dostum güldürdün beni be sağol , faydalı olduysam ne mutlu bana...

insanın kafasında ilk bakışta çok farklı şeyler gelebiliyor

Nesil
    2006
    Yer
    Bursa

Öncelikle çok uzun bir yazı olduğunu belirtmeliyim ve cevabım bir o kadar uzun olabilir ve hata yapabilirim. Şimdiden kusurum olursa affedin

Başlayalım:

Oyuncu Hücum kapasitesi = (creativity + passing) / 2 dir.

Takım Hücum kapasitesi = ( toplam creativity + t.passing ) / t.oyuncu sayısı
    Hücum demek, sadece pastan oluşan bir olgu değildir bence. pas demek takım oyunu demektir ama bakarsınız defanstan Rio Ferdinand uzun bir pas atar ve ilerde Rooney topu alıp kaleci ile karşı karşıya kalabilir. Hücumda dribbling ve crossing diye iki büyük faktör vardır ki bunlar yadsınamaz. Özellikle kanattan oynayan takımlar için passing ve creativty'den öte crossing, dribblng ve pace'in önemi artar.

Oyuncu Savunma kapasitesi = (marking + tackling + concentration + positioning) / 4

Takım Savunma kapasitesi = ( t.mark. +t.tack +t.conct + t.posit. ) / t. oyuncu sayısı
    Bir takımın ve bir oyuncunun savunma kapasitesinde mutlaka acceleration ve pace bulunmalı yadsınmamalıdır bana göre. Bu 4 maddeye pace ve acceleration'ı mutlaka eklemek gerek. Belli bir oranı olabilir elbette her maddenin.

Oyuncu iş kapasitesi = ( work rate + stamina ) / 2
    Takım iş kapasitesi = ( t.work rate + t.stamina) / t.oyuncu sayısı
    İş kapasitesinde az da olsa determination ve strength'in de etkisi vardır diye düşünüyorum.

Oyuncu top yönetme kapasitesi = ( first touch + teknik + agility ) / 3
    Takım top yönetme kapasitesi = ( t.first touch + t.teknik +t.agility ) / t.oyuncu sayısı
    Top yönetme kapasitesinde balance, strength gibi özelliklerin de önemi vardır ki bu pozisyondan pozisyona değişir diye düşünüyorum. Hatta yönetme derken anladığım şey doğru ise creativity'nin de önemi vardır.

Paslaşma kapasitesi ve passing özelliği hatasız pas atmayı belirler. Kısa da paslaşsak , direkte paşlassak , uzun da paslaşsak hatasız paslaşmak her zaman önemlidir. Pas stilini belirleyen takımın Top yönetme kapasitesidir.
    Elbette bu da bu şekilde değildir. Pas atma özelliği düşük olan bir oyuncunun kısa pas atması gerekir. Mesela yine sizin yöntemizinizle bakarsak, takımda kullandığınız defans oyuncuların passing ve composure özellikleri toplamının ortalaması 10'un altındaysa o takımın savunması mutlaka kısa paslaşmalıdır ki pas hatası yapmasın. Bu tabii ki takım mantalitesi ile de alakalıdır, taktik ile de alakalıdır, oynanılan takım ile de alakalıdır.

Kısa paslarda oluşan hatalar genelde passing'in düşük olması ile alakalı değildir. Anticipation, decisions, composure, concentration gibi mental özellikler, ayrıca balance ve strength gibi fiziksel etmenler de kısa pas hatalar etkiler.

Direk pas : Bir oyuncunun topu ilk gördüğü arkadaşına ayağında fazla tutmadan göndermesidir
    Ayağında fazla tutup tutmaması onun hold up ball'unun varlığına, takım temposuna bağlıdır.

Direk paslı oyunda ayağındaki topu kaptırma(tackling) ihtimali azalacaktır
    Dediğim gibi bu da yukarıdaki hususlarla alakalıdır bence.

Tempo , topun oyuncular arasında dolaşma sıklığıdır
    Bu sıklığı tempodan öte passing belirler. Passing 20 üzerinden 3 verilip tempo 20 yapılsa bile oyuncular sık paslaşır. Tempo takımın ne kadar hızlı oynadığıdır. Tempo arttıkça oyuncunun ayağındaki top tutma süresi düşer.

PRESS– Rakibin Üstüne Kapanma - Closing Down

Press top rakipteyken , yani topsuz olarak uygulanan , rakibin hareketini kısıtlayıp mümkünse top çalmayı-kapmayı amaçlayan alan daraltma yöntemidir.
    Bu konuda benim bilgim derin değildi ve bu işi bilen insanlara danıştım, yabancı forumlarda okudum ve bizzat test ettim ki closing down tam anlamıyla pres değildir. Closing down alan daraltmak demek, ki bu alan daraltma değişik türlerde olur:

1. Rakibin üzerine giderek: Türkçede pres diye tabir ettiğimiz budur ki bunun olması için closing down yapan oyuncunun determination ve work rate özelliklerinin yüksek olması gerekir.

2. Rakibin pas atacağı veya topla koşacağı pozisyonları kapatarak: İlk madde olmazsa bu gerçekleşecektir. Bu da genelde yorulmuş ve isteksiz oyuncuların seçeceği yöntemdir.

Bir oyuncunun closing down'ını düşük verirseniz o oyuncu sahadaki pozisyonunu korur, yani ileri geri, sağa sola az hareket eder. Oyuncunuzun positioning özelliği iyi ise çok closing down yaptırmaya gerek yoktur.

Maksimum Genişlik = (mentalite +tempo) / 2
    Genişlik = Maksimumu Genişlik - | (Maksimum Genişlik – Press ) / 2 |
    Width kesinlikle passing ile de alakalıdır. Takımın passing'i yüksek ise width çok olmalıdır. Bana kalırsa mantalite, temponun yanında mutlaka takım passing'inin width üzerinde bir etkisi vardır. Passing arttıkça width de doğru orantılı artmalıdır.

Defans hattı = ( Mentalite + Savunma Kapasitesi + Hız kapasitesi +press ) / 4 dür.
    Defans hattı dediğiniz matematiksel teoremlere bağlanabilir, ancak maç içinde önde geçip, geri düşmek ile de mutlaka alakalıdır.

Yaratıcı Özgürlük = (Top.Flair + Top.Creativty) / Top.Oyuncu sayısıdır.
    Takım creative freedom'ını yaratmanın bana kalırsa hiçbir önemi yoktur. Oyunculara göre bireysel ayarlanmalı bu özellik. Ve her oyununun teknik özelliklerine göre ayarlanmalı.

Şimdilik bu kadar
    Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi

en başta gözüme çarpan bir hatayı sölemek istiyorum aslında hata deil çünkü matematik konusunda iddalı olmadığını belirtmişsin zaten bunu yazmaktaki amacım yazıyı okuyup ezbere hareket edicek arkadaşlar için
    mesela Takım Hücum kapasitesi = ( toplam creativity + t.passing ) / t.oyuncu sayısı demişsin şöle düşün 10 oyuncumuz olsa hepsinin yaratıcılık ve pasing 10 olsa o zaman toplam pasing 100 ve toplam yaratıcılık 100 yani 200 / 10 burdan ortalama hücum 20 çıktı ama 10 çıkması gerekir
    asıl formül Takım Hücum kapasitesi = ( toplam creativity + t.passing ) / t.oyuncu sayısı çarpı 2 olmalı yani 2 özellik üzerinden değerlendiriyoruz yoksa ilerde defanslar için 4 özelliği değerlendiriyosun her adamımızın 4 özelliğide 20 olursa ortalama defans 80 çıkıyor bilmem anlatabildim mi
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    yazıyı okumaya devam ettikçe görüyorumki bu formülü uygulamak isteyen arkadaşlar şaşıracaklar ama benim anlattığım mantığı anlarsak şaşırmayız ve aynı yazıdaki gibi uygulayabiliriz yoksa işe biraz yaratıcık ve matematik katmak gerekicek biraz yorulucaz yani
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    Pas Hızı : Pas uzunluğu / Topun ulaşma süresi ' dir.
    Tempo = Pas hızı / Pas uzunluğu
    bu formülde pas hızını yukardaki formüldeki gibi yazarsak;
    Tempo = pas uzunluğu / topun ulaşma süresi / pas uzunluğu
    yani; formüldeki iki pas uzunluğu birbirini sadeleştirir ;
    Tempo = 1 / topun ulaşma süresi olur.

şimdi pas hızı hız, pas uzunluğu yol, ulaşma süresinede zaman diyebiliriz bu formül doğrudur yani hız=yol/zaman
    temponun pas hızı / pas uzunluğu olduğunu sen sölüyorsun hız/yol=zaman çıkar buda doğrudur ama buna doğru diyemeyiz çünkü biz topun ulaşma süresine zaman dedik ama şimdi aynı şekilde ve aynı formülde tempoya zaman diyoruz ama tempo zamanla aynı şey olamaz tempo birim zamanda topun aldığı yol olabilir buda hız çıkıyor.
    yani ya ben çok derin düşünüyorum yada sen çok basit düşünüyosun.
    ve bence fizikle frekansla dalgayla bi alakası yok sadece hız problemi bilgisiyle bile çözülebilir
    Last edited by seto : 28.Haziran.2008 at 18:06 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)

Nesil
    2008
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by seto View Post
    en başta gözüme çarpan bir hatayı sölemek istiyorum aslında hata deil çünkü matematik konusunda iddalı olmadığını belirtmişsin zaten bunu yazmaktaki amacım yazıyı okuyup ezbere hareket edicek arkadaşlar için
    mesela Takım Hücum kapasitesi = ( toplam creativity + t.passing ) / t.oyuncu sayısı demişsin şöle düşün 10 oyuncumuz olsa hepsinin yaratıcılık ve pasing 10 olsa o zaman toplam pasing 100 ve toplam yaratıcılık 100 yani 200 / 10 burdan ortalama hücum 20 çıktı ama 10 çıkması gerekir
    asıl formül Takım Hücum kapasitesi = ( toplam creativity + t.passing ) / t.oyuncu sayısı çarpı 2 olmalı yani 2 özellik üzerinden değerlendiriyoruz yoksa ilerde defanslar için 4 özelliği değerlendiriyosun her adamımızın 4 özelliğide 20 olursa ortalama defans 80 çıkıyor bilmem anlatabildim mi
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    yazıyı okumaya devam ettikçe görüyorumki bu formülü uygulamak isteyen arkadaşlar şaşıracaklar ama benim anlattığım mantığı anlarsak şaşırmayız ve aynı yazıdaki gibi uygulayabiliriz yoksa işe biraz yaratıcık ve matematik katmak gerekicek biraz yorulucaz yani
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    Pas Hızı : Pas uzunluğu / Topun ulaşma süresi ' dir.
    Tempo = Pas hızı / Pas uzunluğu
    bu formülde pas hızını yukardaki formüldeki gibi yazarsak;
    Tempo = pas uzunluğu / topun ulaşma süresi / pas uzunluğu
    yani; formüldeki iki pas uzunluğu birbirini sadeleştirir ;
    Tempo = 1 / topun ulaşma süresi olur.

şimdi pas hızı hız, pas uzunluğu yol, ulaşma süresinede zaman diyebiliriz bu formül doğrudur yani hız=yol/zaman
    temponun pas hızı / pas uzunluğu olduğunu sen sölüyorsun hız/yol=zaman çıkar buda doğrudur ama buna doğru diyemeyiz çünkü biz topun ulaşma süresine zaman dedik ama şimdi aynı şekilde ve aynı formülde tempoya zaman diyoruz ama tempo zamanla aynı şey olamaz tempo birim zamanda topun aldığı yol olabilir buda hız çıkıyor.
    yani ya ben çok derin düşünüyorum yada sen çok basit düşünüyosun.
    ve bence fizikle frekansla dalgayla bi alakası yok sadece hız problemi bilgisiyle bile çözülebilir
    İyiki değinmişsin bu noktaya ,Hucüm kapasitesi formülünü yanlış yazmışım, daha önce başka bir arkadaşımız da aynı hatayı özel mesajla bildirmişti bana, yazıyı düzeltme şansım kalmadığı için öyle kalmıştı.
    Senin dediğin gibi Toplam oyuncu sayısının 2 katına bölmek doğru olan...
    Ben hesaplarken (ortalama passing + ortalama creativity ) / 2 şeklinde yapıyordum hesaplarımı.
    Senin dediğin şekliyle (toplam passing + toplam creativty ) / 2 * toplam oyuncu sayısı şeklinde de yapılabilir.

Tempo konusunda belirttiğine gelirsek; hız / yol = zaman formülün yanlış olmuş şöyleki, yukarda hız formülünü doğru belirtmişssin yani hız= yol / zaman
    öyleyse
    zaman = yol / hız olur. sen ise tam tersine hızı yola bölmüşsün....
    tempo = hız / yol formülünde bir sorun yok yani....

İnceleme ve değerlendirmelerin için çok teşekkür ederim...

Mesaj Yetkileri