-
Anlatmak istedigim, ve degistirilmesi gereken olay da bu zaten Jesus_FB. Futbolcular boyle hareketler yapip, sonra seyirciler kufur etmesin demesinden daha abes bir sey yok. Ilk basta futbolcular kendilerine dikkat edecek ki taraftarlar da benzer sacma sapan hareketleri tekrarlamasin.
Genc yasta deli kanli olmalari bunun icin bir mazeret degil. Yillardir yurt disinda oturan kisiler, Turkiye'ye geldiklerinde kullanilan kufur miktarina hayretle bakiyorlar. Bizim zamanimizda Turkiye bu degildi diyorlar. 3 sene oncesi ile bile su an cok farkli. 10-15 sene oncesi ile su ani tartismaya bile gerek yok. Insanlar Turkce nasil yazilir, konusulur hic ogrenmemis sanki. Eminim ki benim jenerasyonum da bir onceki jenerasyon tarafindan benim bir sonraki jenerasyona baktigim gibi bakiyordu.
Gerci bu butun dunyada gozlemlenen bir durum. Ozellikle "serbest" medyanin kaliteyi dusurdugu bir gercek. Yanlis anlasilmasin, basin ozgurlugune karsi degilim. Ancak Tuncay'in bu hakaret tasiyan tezahuratini TV'de gostermek, TV basindaki FB taraftarina futbolcular yapiyor biz de neden yapmayalim demesini saglayacaktir. Genc bir cocuk dusunecektir ki, kazaninca karsi takimla alay etmek normaldir.. Yapilmasi gereken birseydir. Ancak bu tip hareketler sportmenlikle hic bir zaman bagdasmaz. Kazanilan basarinin hazmedilmedigini gosterir.
Ilk ayakta Tuncay'in Hasan Sas ile kurdugu diyalogun ne kadar dogru oldugunu ben vurgulamistim. Ancak bu mac sonunda yaptigiyla o guzel hareketlerine leke surdu. O tezahurati Tuncay cikip Hakan agabeyinin karsisinda yapabilir mi? Size nasil bindik gibi bir uslupla konusabilir mi Hakan'a? Karsi takimi 5-0 yendikten sonra gidip onlarla alay etmek sportmenlikle ne zaman bagdasmistir? Tekrar soyluyorum, Tuncay gibi bir cok taraftarin idolu olan bir futbolcu gidip boyle bir hareket yaparsa, taraftarin nasil daha edepli, nasil kufursuz, nasil yabanci madde atmadan mac seyretmesini bekleyebiliriz? Ilk basta futbolcular kendi hareketlerine dikkat edecek, taraftarlara ornek olacak, ondan sonra taraftardan medeni bir sekilde mac seyretmeyi beklemek dogru olacaktir.
Onumuzde ornek olarak Tuncay oldugu icin ustune bu kadar gittim. Ayni tip hareketleri yapan Hasan Sas, Fatih Akyel veya herhangi bir futbolcunun da bu gibi seyleri yapmamasi gerekir. Bunlarin olmamasi icin de futbolcularin egitim duzeylerinin yuksek olmasi sarttir. Alt yapiya onem vermek de bunun icin cok onemlidir ne kadar genc yasta futbolculara nasil davranmasi gerektigini ogretirsen, o kadar daha kolay bu tip seylerin olmamasi saglar, genclerin karakteri o kadar iyi sekillendirilebilir.
Mesaj Yetkileri