-
Ilk olarak bunun benim mod olmamla alakasi yok. Mod olmasam da ben boyle dusunurum. Mod olmadan da bu ayni gorusleri belirtirim.
Bu belki de benim safligim ve yapilanlarin ne kadar aptalca ve gereksiz oldugunu anlatma istegim. Her sene benim elimden 400 tane ogrenci geciyor ve biliyorum ki bir insanin gozlerini acmanin tek yolu, daha once dusunmediklerini ortaya koymak ve olaylara baktiklari acidan daha farkli acilarin var oldugunu gostermektir. Ben oyle dedim, o yuzden yapma gibi sozler insanlarin olaylara farkli acidan bakmalarini saglamaz cunku mantikli bir sekilde eger bir insan ozellikle genc bir insan kendisinin yaptiginin dogru olmadigini gormezse daha da asi hale gelir cunku genc bir insanin en son duymak istedigi dusuncesinin yanlis oldugudur. Bosuna soylenmemis ogrenmenin yasi yoktur diye.
Kendi saha avantaji sadece seyirci degildir. Sahanin egimleri cimin saglam veya yumusak oldugu yerleri iyi bilmek, top toplayicilardan toplari daha cabuk almak, tanidigin ve bildigin stad ici nem orani, staddaki acilari ve panolari iyi bilerek bir bakista mesafeleri daha kolay olcebilmek, soyunma odalarinda daha konforlu ortamda olmak, sahanin boyutlarini daha iyi bilmek (ki her sahanin eni ve boyu ayni degildir) futbolu cok etkileyecek ozelliklerdir. Bunlar ciddi boyutta bireysel veya takim sporu yapmis herhangi bir kimsenin cok iyi bildigi seylerdir.
Ancak futbolcularin can guvenliginden suphe etmesini saglamak icin agresif tavirlar takinmak, ustlerine yabanci madde atmak TERORDUR!! Bunun sporda yeri yoktur. Olsa zaten UEFA ve FIFA bu konularda agir cezalar vermez.
Bu son Isvicre macinda olanlarin hic biri birsey ogretmemis belli ki. Eger senin takiminin oyunculari maca konsantre olmak yerine, kenardan birseyler atilmamasi icin kenara kadar gelip bagiriyorsa bu takima yarar vermez, tam tersine zarar verir.
Diyelim ki ogrencisin ve imtihan yaziyorsun. Yaninda oturan ve ayni imtihani yazan ogrencinin ailesi kendi cocuklarina yardim etmek yerine senin ondan daha iyi not almaman icin surekli sesli bir sekilde dikkatini bozmaya calisiyor. Hoca da cikiyor ve devamli seni aileni kontrol altina alman icin uyariyor. Nasil o imtihani yazmaya konsantre olabilirsin? Sonucta sen de yaninda oturan da imtihani gecemez, bir ust sevieyede (Avrupa kupalari) basarili olamaz.
Tam korner atilacak, rakibi iyi marke etmissin karsi takim kesinlikle gol atamayacak, ama seyirciler basliyorlar korner kullanacak oyuncunun kafasina birseyler atmaya. O sirada senin takim, yapmayin etmeyin derken butun konsantrasyonlari bozuluyor bir adam kaciriyor ve gol! Bu mu yardimci olmak? Hem karsi takim hem de kendi seyircisi ile ugrasmak zorunda mi bir futbolcu? Tum konsantrasyonunu sahada olana verse daha iyi performans gostermez mi?
Ayrica diyelim o atilan madde tesadufen bir futbolcuyu yaraladi ve hakem de bunun ustune maci tatil etti. Boylece tuttugun takim da hukmen maglup sayildi. O zaman ne olacak? Belki de maci kazanabilecekken gidip seyircinin zeka noksanligi yuzunden maci hukmen kaybettiler. O zaman ne olacak? Madde isabet eden ve yaralanan oyuncu mu? Maci tatil eden hakem mi? Yoksa takimi hukmen yenik sayan Federasyon'a mi atacak sucu taraftar?
Daha bir cok ornek verebilirim. Ama isin kisasi, taraftar kendisini her ne kadar onemli hissetse de yanlis hareketler yaptigi zaman takimina yararli degil zararli olur. Taraftar, kendi takimina itici guc olmalidir. Karsi takimin can guvenliginden korkmasi icin hareketler yapmak ne spor ahlakina, ne de insanliga sigar.
Mesaj Yetkileri