bu konuya istinaden
geçen günler trabzon araştırmasına uzuuun bir yazı yazdım kimse okumadı okuyanda anlamak istemedi konu sapmaya başladı ve beni adamlar ülke düşmanı ilan etmeye başladı

halbuki demek istediğim şundna ibaret 50 yıllık profesyonal futbol ligimizden neden bir tane yıldız çıkmıyor

bu yazımda öyle art niyet arandıki herkes hakan şükürleri emreleri tugayları nihatları gözüme sokmaya çalıştı

peki gerçekten bizim hangi futbolcumuz benim dediğim kriterlerde avrupada başarılı oldu
benim dediğim kriter ya orta sıra avrupa takımlarının starı olmak
yada elit kuluplerin (mancester barcelona real ) ilk 11 futbolcusu olmaktı

bakın dünyanın her ülkesinden böyle adamlar göreceksiniz milanda gürcü arsenalde isviçreli mancesterde galli daha öncesinde trinidand tobagolu vs vs
çok bulursunuz ama bir tane türk niye çıkmıyor

ve ben o yazılarımda şöyle bir kriter koymuştum türk futbol tarihinde hiç bir türk oyuncu gerçek hayatla karşılaştırıldığında FM de 165 ca ları geçemedi

bir iki örnekle anlattığım şeyi dahada açayım;

mesele sergen yalçın bu adamın pa sı 185 olur oyunla kıyaslarsak ama bütün futbol hayatı boyunca 145 i geçememiştir
neden geçememiştir bir irdeleyelim
1ırkımızın genel özelliklerinden etkilendi ( ne oldum delisi olmak )

2ülkemizin maddi yetersizliklerinden etkilendi (futbolcu olmadan önce hayatındaki maddi imkanlarla futbolcu olduktan sonra herşeyin birden değişmesi durumu)

bu durum bir ingiltere fransa almanya isviçre italya ligleri için geçerli değildir bu
ülkelerde çocuklar doğumlarından iş sahipleri olana kadar maddi refahla yaşarlar zaten zengin olduklarından futbolcu oluca zenginliklerine zenginlik katarlar ve bundan etkilenmezler

3 ülkemizin manevi bozukluklarından (futbolcu olmadan önce onu hiç kimse tanımazken futbolcu olduktan sonra ilah gibi görülmesi)

burda bizim ülkemize has bir özellik belki ne oldum delisi olmaya hakkı oluyor futbolcularımızın. avrupada bir insan ünlü birini görse yada bırakın avrupayı kültürlü veya kültürlü olmayıda bırakın kendine saygısı olan insan gururu olan bir insan karşısında ünlü birisini görse bu kadar sevgi gösterisinde bulunurmu türkiyedeki gibi her yerde imza istenilirmi avrupada istenilmez herhalde sen kimsinki senden imza alayım demek daha makul
yada yeni transferleri hava alanında karşılamak kadar kendi kişiliğinize hakaret ettiğiniz bir eylem varmıdır

3- ülkemizde bulunan toplumsal baskının dinimiz ve metropol kentlerimizde zıt olması
mesela atıyorum sergen yalçın kütahyalı bir futbolcu olsun galatasraya geliyor alt yapıda oynuyor vs çıkıyor bir gol atıyor bütün kızlar peşinde
ama adam kütahyada kız görmemiş
ülkemizin doğu kesimlerinde bir çok şehirde genel ev bile yokken istanbulda izmirde eskişehirde avrupa gibi yaşam şekilleri görüyorsunuz
şimdi kütahyadan gelen sergene annesi hep dinimizin gereği zina yapmamalısın derken sergen kendisini, posterlerini duvarlarına yapıştıran güzel kızlar arasında buluyor ve onu denetleyen kimse yok ve isteğini yapacak kadar parası var ve ergenliğinden beri sabırsızlıkla beklettiği içgüdüsü var
hal böyle olunca iki ayrı noktada kalan futbolcu kendini kaybedebiliyor

4-toplumumuzun çabuk sevip çabuk bıkma özelliklerinden
bir maçta aydın yılmaz olursunuz diğer maçta aydın yılmaz kim olursunuz
necati ateş burak yılmaz ibrahim akın gibi gençler bu bunalımları yaşamışlardır

5-basınımızın karalama kampanyaları ve başarılı insanların paşasından tutma olayı
senelerdir hakan şüküre yapılanlar geçen yıl şımardı şımardı diye tutturduğumuz arda turana yapılanlar hep bu adamların pa larına ulaşmalarını engelleyici şeyler

5-futbol sahalarımızın berbat olması ve futbolcunun kendini geliştirememesi
örneğin ankara kuluplerinde bir gencin kendi futbolunu ilerletmesi imkansızdır
bakın özer hurmacı 2 senedir hiç üzerine koyamadı nasıl koysun onun gibi teknik bir adam o zeminde o topu nasıl sürecekte nasıl çalım atacak
isaac promise star olacaktı sözde 3 senedir hala aynı
mesela rıdvan dilmen 180 üstü pa sı olmasına rağmen adam bu berbat zeminlerden ve toplumsal baskıdan(evliyken başka bir kadına aşık olmuştu) dolayı 140-150 ca ları geçemedi

örnekler ve sebepler çoğaltılır ancak futbol tarihimizi oyunla kıyaslarsak çok 180 pa lık futbolcularımız 150 ca ları geçemeden futbolu bırakmak zorunda kaldığını görürsünüz

türk futbol tarihinde hiç bir oyuncu 165 ca yı geçememiştir

arda turan ve tuncay şanlıya bu konuda güvensemde onun dışında kimseye öyle 17-18 yaşlarında -9 ları vermemek lazım
futbolcularımızın belki gerçekten -9 luk yeteneği vardır örneğin batuhan gibi ama o -9 luk pa ya ulaşması çok zordur türkiyede

saygılar...