Quote Originally Posted by Her026 View Post
1- Closing down nedir çok verilince ne olur az verilince ne olur ?
2- Tempo nedir?
3- Direct long pasları oyunda ne gibi etkiler göstermektedir?( Direct pas dikine oynamak mıdır?
4- Oklar oyuncunun oraya koşmasını mı sağlar ?
5- Creative Freedom'un forvetlerde çok kullanılmasının nedeni nedir? Creative freedom'u istediğimiz oyuncuya kullanabilir miyiz?
6- Hold Up Ball ne işe yarar ?
7- Width'i kullanırken diğer şeylere bakmamız gerekiyor mu? (Tempo,pas stili vb.)
8- Tackling hard olunca oyuncular sert mi dalıyor ? Yani ayağa kasıtlı hareket gibi mi? Bana böyle olunca mantıksız gibi geldi.
9- Oyuncunun boyu fmde önemli midir? Yoksa sadece jumping özelliiğimi etkilidir ?
Beyler bu soruları ayrıntılı bir şekilde cevaplayan olursa çok iyi olur.
Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım :
1-) Closing down = Alan daraltma. peluk der ki :
a) Oyuncu direk olarak rakibin alanını daraltır, pas şansını azaltır.
b) Rakibin pas verebileceği pozisyonlara hareketlenir. İsteksiz oyuncular bunu yapar. bu doğrultuda benim çıkarımım da :
Closing down fazla olursa oyuncular tüm sahada alan daraltma yapacağı için çabuk yorulurlar. oyuncular çok fazla alan daraltmaya çalışırsa oyunu çok fazla oynayamıyor. Ben kendi taktiklerimde az tutmaya çalışıyorum.

2-) Tempo : Oyunun oynanma hızı. Eğer tempo çubuğunu sağa doğru hareket ettirirsen oyunu hızlandırırsın. Yani oyuncuların daha çabuk oynar. Oyuncularının pas atacakları yeri hızlı düşünmeleri ve karar vermeleri gerekir - decisions özellikleri ön plana çıkar. Düşürürsen oyunu yavaş ve sakin oynarsın, oyuncularının pas yapmak için daha fazla düşünmesine imkan verirsin. Özellikle defanstaki pas hatalarını bununla önleyebilirsin.

3-) Direct pas : Ayağa pastır. Oyuncu risksiz şekilde pas vermeye çalışır. Uzun pas ise şişirme dediğimiz olay. Risklidir, çok fazla top kaptırır oyun hakimiyetini kaybedersin.

4-) Bildiğim kadarıyla ileri oklar atak yaparken oyuncunun o bölgeye hareketlenmesini sağlar. Geriye doğru olan oklar rakip atak yaparken oyuncuyu o bölgeye hareketlendirir.

5-) Hold up ball : oyuncuların top saklamasıdır. Başarılı olması strength özelliği ile alakalıdır.

6-) Şöyle diyelim : Forvetin sol çaprazdan kaleye yaklaşıyor. Penaltı noktası yakınlarında bir oyuncun var. creative freedom'un işlevselliği burada ön plana çıkıyor : eğer yüksek verirsen oyuncun kaleye gönderir ama düşük verirsen riske girmez, uygun pozisyondaki oyuncuya verir. flair ile alakalı bir durum. Flair'i (tam karşılığı olmasa da özel yetenek) yüksek bir oyuncuya creative freedom'u yüksek verirsen oyuncu en zor pozisyonlarda bile topu kaleye başarılı bir şekilde gönderir. tabii takımının kapasitesi ve kreatif yönü zayıfsa düşük tutmanda yarar var.

7-) width : genişlik. oyunu geniş alana yayacaksın, yoksa dar alanda mı oynayacaksın ? işte burada tempo ve pas seçimleri devreye giriyor. kısa pas ve düşük tempo ile oyunu geniş alana yayman zordur. ancak direkt paslar ve hızlı oyun ile oyunu geniş bir alana yayabilir rakibin defansını açabilirsin.

8-) tacklingin hard olması, oyuncunun rakibi daha fazla zorlayarak topu kapmaya çalışmasıdır. hard tackling'de defans oyuncularının tackling özelliği yüksek olursa az faul yaparsın. ama tackling özellikleri düşükse çok fazla faul yapar, çok fazla penaltı, frikik olur. bu yüzden bunu genel olarak değil de "player instructions"tan teker teker vermen daha doğru.

9. soruya cevap veremeyeceğim. Yanıldığım yerler mutlaka vardır. Kendi çapımda sorulara cevap vermeye çalıştım. Yanlışımız varsa düzeltin, biz de bilgilenelim.