Ben böyle düşünmüyorum. Bayraklar ülkelerin niteliklerini, karakter yapılarını temsil ederler. Burada bahsi geçen çoğu bayrak, kimisi yıllar, kimisi onyıllar, kimisi de bizimki gibi yüzyıllar boyu birikimlerin sonucu şeklini almıştır. Medeniyetlerin aynası gibidirler.

Kosova Savaşı'nda bir kan birikintisine yansıması düşmüş ay ve yıldızla oluşması ya da Osman Bey'in rüyasında bayrağı görmüş olması tarih bilincimizi sağlamlaştırmayı amaçlayan efsanelerdir. Osmanlı kuruluş devirlerinde yeşil zemin üzerine ay daha sonra da yıldız kullanmıştır. Yıldız ilk zamanlar sarı renklidir ve şimdiki gibi 5 köşeli değil 8-10 köşelidir. Zamanla kullanılan kırmızı sancaklar kırmızı bayrağa geçilmiş köşelerin sayısı düşmüştür, devlet yıkılmadan önce beş köşeli halini almıştır. Cumhuriyet'in ilânıyla, kanunla hilâl ve yıldızın bayrakta daha orantılı durması sağlanmıştır. Yeşil rengi Araplardan ya da İslamiyet rengi olarak kültürümüze geçmiştir. Arap rengi olduğunu pek sanmıyorum çünkü Arap hanedanları sancaklarında siyah ve kırmızı rengi tercih etmişlerdir. Yeşili kullanan belki de ilk Türk ya da İslam devletidir Osmanlı, emin değilim.

60-70 yıllık bir tarihi olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bayrağı da bana göre anlamlıdır. Kullanılan renkler, en az 100-200 yıllık mazisi olan beyazın siyah üzerindeki egemenliği ve baskısı ve 40lı yıllardaki iyice zirveye çıkan ırk ayrımı ve cinayetleri gibi acıların üstüne bağımsızlığını kazanan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bayrağındaki renklerin anlamı kurulan toplumun birer çimentosu gibidir.

Bayrağımızdaki kırmızının şehitlerimizin vatan için döktükleri kanı sembolize etmesi gayet doğaldır ve toplumumuzun askerî karakterini yansıtmaktadır. Fransız bayrağındaki renklerin eşitlik, özgürlük, adalet, vs. anlamları taşıması normaldir çünkü kendi içindeki ayrılıkları yıllarca hazmedememiş Fransız olmalarına rağmen ayrı mezhep ayrı yörenin insanı oldukları için bir gecede 20.000 insanını öldürecek kadar kopuk bir yapıdalardı. Bir toplumun bu acıları çekip kendi içlerinde bir millet bilinci uyandırıp toplumlarını bu değerlerin altında birleştirmeleri ve bu gelişmelerle dünya tarihine çağ değiştirerek damga vuran bir ülkenin bayrağı çok ama çok anlamlıdır. Biz Orta Asya'dan kopup gelip İran, Arap, Rum, Ermeni, vs. toplumlarıyla bir arada yaşamış ve onların kültürlerini de benimseyip kendimize katmışızdır. Biz zaten mozaik bir karaktere sahip olan bir toplum olduğumuz için farklılıklarla yaşamak bizim için normal bir durumdur, Fransızların böyle bir geçmişe sahip olmalarını bu nedenle yadsırız.

Türk toplumu için bayrak çok ama çok kutsaldır. Amerikalı bayrağını don yapar, kıçına giyer. Çok mutlu olur, üzerinde taşımak onun için ayrı bir keyiftir. Ama bizim için çok ama çok ayıp bir davranıştır, adamı linç ederler. Baykuş toplumumuzda olduğu gibi diğer doğu toplumlarında uğursuzluk sembolüdür. Ama batı toplumlarında bilgelik sembolüdür. Bir kültürün diğerine üstünlüğü gibi bir şey olamayacağı gibi filanca ülkenin bayrağı bir diğerine göre daha üstündür gibi kıyas yapmak anlamsızdır.

Bir Japon olarak doğup büyüseydim herhalde Japon bayrağını çok sever onu diğer bayrakların üstünde tutardım. Türk olduğum için de doğal olarak bayrağımı diğer bayrakların üstünde tutuyorum ve seviyorum. Böyle doğup büyüdüğüm için de mutluyum. Ama bu bana diğer bayrakları bayağı görmem hakkını vermez.

Bu bilgiyi paylaşan Fıratcan Yalçınkaya'ya ve diğer arkadaşlara teşekkür ederim.