Kusura bakma nic-39 ama kesinlikle 15 sene oncesinin futbolu ile gunun futbolunu karsilastirmamalisin, bu nedenle o donemde basarili olmus futbolcu ile bu donemde basarili olmus futbolcu tartistirilmamalidir.Originally Posted by nic-39
Lefter , Tanju ve Metin Oktay oynadigi donemlerde futbol durarak uzun uzun dusunerek, fazla pres olmadan oynanan bir oyundu. Defans oyunculari yakin markaj yapmaz, vucutlari ile forvet oyunculari zorlamazlardi. Bu da o forvet oyuncularin hunerlerini gostermesini kolaylastirirdi. Ben zamaninda Tanju'yu canli olarak cok izledim ama bu gun Bir Tuncay bir Umit Karan bile Tanju'dan daha fazla meziyetleri olan futbolcular. Tanju zamaninda farkli stili ile basarili olmustu, Hakan Sukur de zamaninda o farkli stili farkli olan ozelliklerini on plana cikartarak basarili oldu.
Pele de ayni sekilde, fizik gucu karsisinda oynayan futbolculardan daha ustun oldugu icin ve teknigi de iyi oldugi icin o kadar basarili oldu. Maradona'nin teknigi ve oyunu okumasi zamanindaki hic bir oyuncuda yoktu. Zidane Maradona'ya yakin teknigi ve oyunu okumasi ve ayrica yuksek fizik gucu ile basarili oldu bir sure dunyanin en iyi futbolcusu olarak anildi. Simdi de Ronaldinho teknigi ve hizi ile genelde guclu forvet oyuncularini durdurmak amacli kurulmus defanslari darmadagin ediyor. Hangisi gelmis gecmis en iyi oyuncu diye bir tartisma yanlistir cunku hepsi karsilarinda oynayan oyuncularin zaaflarini ortaya cikartan ozelliklere sahip oyuncular.
Bugun Tanju oynasa o kadar gol atmaya fizigi yeterli olmayacakti cunku pozisyona giremeyecekti. Girmesi icin yaninda ona alan yaratan bir Hakan Sukur'e ihtiyaci olacakti. Hakan her ne kadar Tanju kadar iyi bir bitirici olmasa da Tanju'nun kendi basina bulamayacagi kadar cok pozisyon bulabilmesi fizigi, gucu ve oyunu okumasindan kaynaklanir. Ben de kizarim Hakan'in basit gorunen pozisyonlarda gol atamamasina ama oynadigi 68 eleme ve turnuva maclarina 34 gol atmis forvet zor bulunur dunyada.
Michael Owen 49 macta 24 gol atmis.
Hristo Stochkov 56 macta 28 gol atmis.
Thierry Henry 41 macta 21 gol atmis.
Alan Shearer 36 macta 22 gol atmis.
Kennet Andersson 44 macta 20 gol atmis.
Patrick Kluivert 43 macta 22 gol atmis.
Tanju Colak, toplam 31 macta (hazirlik maclari dahil) 9 gol atmis - bu arada o 9 golun ikisi de penaltidan (29%)
Lefter, toplam 46 macta 20 gol atmis - 4 gol penaltidan (43%)
Metin Oktay toplam 36 macta 19 gol atmis (52%)
Aykut Kocaman 12 macta 1 gol atmis (8%)
Hakan sukur toplam 102 macta 46 gol atmis - bir gol penaltidan (45%) ama hazirlik maclarini cikartinca 68 macta 34 gol atmis (50%)
Bu durumda Hakan'i Tanju ile karsilastirmak cok buyuk yanlis olur. Tanju'nun Turkiye liginde cok gol atmasi onun ne kadar iyi bir golcu oldugunu degil, zamaninda defans oyuncuarimizin ne kadar beceriksiz oldugunun da bir gostergesidir.
Metin Oktay ile Lefter ise farkli bir zamanin farkli futbolunu oynadilar. Zamaninda Turkiye'nin Suriye'yi 7-0, Guney Kore'yi 7-0, Misir'i 4-0, Etiyopya'yi 3-0 yendigi maclarda attiklari ile gol sayilarini yukseltmisler. Hakan Sukur ise gollerini genelde fizik duzeyi yuksek olan rakiplere karsi, Norvec, Isvicre, Finlandiya, Hollanda, Almanya gibi takimlara atmis.
Kusura bakma ama "tarafli" diye nitelendirdigin yorum, cahilce yazmaktan daha dogru seyleri ortaya cikartiyor. Bu arada ben de belirteyim. Hakan Sukur benim cok begendigim bir oyuncu degildir ama yaptiklarina, basardiklarina saygi duymamak icin o basarilarina belli bir nefret beslemek gerekli bence. Hakan'i begenirsiniz, begenmezsiniz ama basarilarini goz ardi etmemek gerekli.