-
2003 yilinda bir hevesle basladim oyunu oynamaya 2004te oyun harikaydi surekli oynuyordum 2005 ve 2006da bence oyun zirvedeydi en iyi mac motoru o yillardaydi. Oyuncularin 0 dan bos adama pas atmasi falan, yetenekli futbolcularin kaleci ondeyken ustunden asirtmasi vs. ve o yillarda gece yataga 4te gidip hatta bazen bilgisayar basinda uyudugum oldu ve sabah 7de kalkip okula gittigim. Okulda defterime mac kadromu gelecek maclarimi yazip taktik cizdigim oldu azimsanmayacak kadar.Her haftasonunu 4 gozle bekleyip haftasonuda sabahin 7-8inde kalkip oyunu oynadigim oldu baska ne kaldirabilirki o saatte bizi?
2007 ciktiginda 2006yi ozlemistim ama yinede oyundan sogumadan oynadim ayni sekilde.2008 ciktiginda heyecan ve beklenti hemen huzun ve hayal kirikligina donustu.Oyundan hemen sogudum surekli takim degistirdim hile yapip eglence katmaya calistim ama olmadi 3-4 ay oynayip biraktim.2009 cikti herkes bugune kadarki en guzel FM dedi 3d var dedi orjinal almayi kafaya koydum ama internete 1 hafta once dustugunden dayanamadim indirdim bi sekilde kurdum ve oynamaya basladim ama daha en basta hayal kirikligiyla.Gordugum en yavas FM, mantiksiz mac motoru, sacma sapan hatalar, ne yaparsan yap defansin arkasina kacan toplar.Her sutun kaleciye gitmesi ve o cocukken oynadigimiz o maket askerler gibi oyuncularla birlikte berbat bir 3d. Oyun yenilendikce yapay zeka 2009da 0'a kadar indi ve zannediyorumki bir cok kisi oynamayi birakti.
2010'dan niye umutluyum.Bu giderek dibe vuran oyunu gelistirmek isteyecekler ve tekrar eski yada yeni ve daha iyi havasina sokacaklar.
Her sene 1-2 tane yeni ozellik yukleyip bir sonraki seneye yeni ozellikler duyurmaktansa 1 sene bomba gibi oyun yapin gelecek sene ayni oyunu kucuk degisikliklerle cikarin yine cok satarsiniz. Cunku en iyi her zaman en iyidir ki eklemek isteseler tum istenilenleri her sene 15 tane ozellik ekleseler 10 sene farkli oyun yaparlar.
Gelelim benim dusuncelerime :
1- Kesinlikle oyunda yapay zeka istiyorum
2- Mac motoru maci izlerken hop oturup hop kaldirmali ve yukarda saydigim ve saymadigim daha bir suru sacma sapan hata giderilmeli
3- Eger adam akilli 3 boyutlu oyun yapilmayacaksa 2 boyutluya tekrar donulmeli
4- Medya gelistirilmeli.2009da daha iyi bir medya vardi ama yine yetersiz ve sıkıcıydı.Hep aynı sorular artık ezbere cevap veriyorduk. Peşinde oldugumuz bir futbolcuyla ilgili sadece ilgileniyorum demektense bir cok demeç verebilmeliyiz.
5- Bir cok kisininde dedigi gibi mac sonralari ve ozellikle buyuk basarilardan sonra kupa kazanmak vs. bir cok degisik mesaj gelmeli. Mesela gazetelerde atilan basliklar, tebrikler, basin toplantilari, menajere ve futbolculara olan teklifler, hatta direk teklif gelmeden bi fikrimiz sorulmali ve oyuncuya diyebilmeliyiz ben seni takimda gormek istiyorum ama bu takim seninle ilgileniyor, ya da her sekilde bu takimda kalacaksin vs.
6- Baskanla konusmaliyiz ve bu cok detayli olmali
7- Futbol Direktor'u gunumuzde bir cok ise yararken oyunda sadece ismi var. Gerektiginde onu gondermeliyiz bir futbolcu icin kuluple konusmaya her isi menajere birakmamaliyiz.
8- Her sene talep ettigimiz ve artik bu sene bekledigimiz yonetime transfer listesi sunmaliyiz ve yonetimdende arastirdigi futbolcularin listesini almaliyiz ve gerekirse baskan demeli biz bu futbolcularla her konuda anlastik sen ne dersin.Tanimiyorsak mac kasetlerini izleyelim.
Hatta baskan bazen kendi transferde yapsin.Gerekirse baskanla aramiz acilsin. Yani gercekci olsun biraz gunumuzde bunlarin her ulkede bir cok ornegi var
9- Mac oncesi ve sonrasi yorumlarida cok basit buluyorum hala ve mac sonu basin toplantisi olmali.Orada detayli konusabilmeliyizde gerektiginde terketmeliyizde 2009da boyle bise vardi galiba ama uzerinde bir kac degisiklikle iyi hale getirilebilir. Mesela ilk 15 dk etkiliydik sonra kotu oynadik, 2. yariyada hizli basladik ama aradigimiz gol(leri) bulamadik. Bu sadece 1 ornek cumle.
10- Daha onceki yillarda da hep talep ettigim. Oyuna biraz eglence katilmali. Mesela bir turk kulubunde taraftarlar takima baklava getirmeli antrenmanlarda. Yabancilarda da onlara ozgu biseler yapilabilir.
11- Sampiyonlar ligi maci baslarken sampiyonlar ligi muzigi onerisi cok hosuma gitti.Kucuk bir introda olsa eglenceli olurdu ve havaya girerdik.
12- Mac oynanirken hizli komut verebilcegimiz kisayollar olmali. Mesela F1e basinca hucum yapin, F2de defansa agirlik verin, F3te pres yapin gibi. Bunlar genel degil anlik olmali mesela oyunun 3-5 dk.sini etkilemeli ayni menajerin saha kenarindan hareketlerle anlatmasi gibi.
13- Oyun durdugunda bi sakatlik oldugunda yanimiza en yakin futbolcuyu cagirabilelim ve ona biseler soyleyelim belki bu gercekteki kadar gelismis olmaz ama kucukte olsa etkili bir detay olur.
14- Korner ve Frikik atislarina cok sayida secenek getirilmeli hatta bunlar biz taktiklerde secerken intro seklinde olmali ve o taktikte futbolculara nerede duracagini gosterebilmeliyiz. Ornegin kale diregine, ceza sahasi disina, penalti noktasi sert ve yerden orta ya da on direge kesilen ortada on direkteki oyuncu arkaya atmali topu ve buna bir cok farkli secenek getirilmeli kendi taktiklerimizi yaratmaliyiz eger menajersek. Frikikte ise hep 1 futbolcumu vurcak sagdan X soldan Y. Yapay zekaya gore macin durumuna ve pozisyona gore bizim sectigimiz futbolculardan 1 tanesi vurabilir. Yada kisa mesafeden biri uzaktan biri vurur. Sasirtmalar, aldatmacalar olur.
16- Bol bol farkli gol izleyebilmeliyiz.Hep ayni golleri izlemek hic guzel olmuyo ve genelde topu hep kaleciye vurmak. En usta oyuncu bile kaleciyle karsi karsiya kalinca gol atma ihtimali %1 :S
17- Sahada kavgalar cikmali bazen tartismalar olmali. Futbolcular kendini yere atmali. Kartlar cikabilmeli bir pozisyonda 1den fazla. Ben hic birden fazla ayni anda kart ciktigini gormedim simdiye kadar. Gunumuzde her hafta kesinlikle 1 ligde yasadigimiz bir olay bu ve hatta ligine ve takimin agresifligine futbolcunun agresifligine gore mac icinde degismeli. Macta lugano rakibine caktirmadan tekme sallamali mesela bazen bunu yan hakem gorup orta hakeme soylemeli bunlari yapmak zor olmasa gerek o kadar profesyonel insana
18- Transfer konusu daha gercekci olmali. Bu konuda herkes cok farkli gorusler belirtmis ama Ronaldinhonun zaten bi suru parasi var Fener yillik 15m veriyo diye gelmemeli mesela. Kariyerim acisindan reddedim falan gibi aciklamalar yapilmali.Ve yalanlama sadece 1 secenek olmamali bir kac secenek daha eklenmeli. Futbolcu yada onun menajeri konusmali bazen teklif aldik diye yada bazen yalanlamali
Daha yazmak istesek bunun 2 kati kadar daha sey yazariz hep birlikte benim aklima gelmeyip cok onemseyip atladigim yer mutlaka olmusturda. Demekki herse 1-2 tane yenilik yapmaya gerek yokmus bol bol yapilmaliymis cunku yeterince cok eksiklik var oyunda.
Eger bu bir menajerlik oyunuysa bunun e onemli seyi taktik olmali oyunun puf noktasi taktik olmali taktikler yenmeli maci ve tabiki futbolcular. Mesela gunumuzde Lucescu hangi takima gitse basarili oluyor. Bu adamin kendine has bi taktik anlayisi var ve gerektiginde degistiriyo oynamalar yapiyo 1 sezon 1 taktikle bitmez bir cok takim 5-6 farkli taktikle oynuyor. Ve dedigim gibi belkide en onemli yenilik olabilir. Kornerler, frikikler, mac komutlari(kisayol tuslariyla) kisaca mac icerisinde ve mactan once yapilan taktiklere cok onem vermeli SI. Eger isteseler hepsini yapabilirler en iyi sekilde ama istemiyorlar bence.
Cok uzun bir yazi oldu farkindayim goruntu kirliligi icin ozur diliyorum ama uzun zamandir FM oynayamamanin ve son zamanlarda giderek cokuse gecen bu oyunun icimde yarattigi sikintidan dolayi bir nevi icimi dokmus oldum. Umarim bizi hayal kirikligina ugratmazlar bu kez ve aksine basindan kalkamayacagimiz bir FM yaparlar
Herkese iyi eglenceler...
Mesaj Yetkileri