BÖLÜM 2
Duran toplar nasıl kullanılmalıdır?
Hücumdaki duran toplar:
En önemlisi köşe atışlarında çok iyi gol pozisyonlarına girebilirsiniz. Ben şahsen 6 pas alanına kullanıyor köşe atışlarını. Tabi ki attığınız yer de önemli ama ileriye çıkan oyuncuların yerleşimi daha önemli. Defansta mutlaka çakılı adam bırakmak zorunda değilsiniz ama ille de kalsın derseniz sağ ve sol bek oyuncunuzu geride bırakabilirsiniz.DC’ler genelde forvetlerle birlikte takımın en iyi kafa vuran oyuncuları olduğu için onları hücumda duran toplarda kullanmalıyız.Ben kendi sistemimden bahsedeyim,dileyen bu şekilde yapar dileyen de mantığı doğrultusunda yeni dizilişler oluşturur.
Kornerleri 6 pas alanına açıyorum ve ön direğe hiçbir oyuncumu dikmiyorum.Oraya oyuncu koymadığım için genelde rakipler ön direği boş bırakıyorlar.Bu sayede topun 6 pas alanına inmesini sağlıyorum.6 pas alanında bulunan 2 DC oyuncum kaleciye baskı kuruyor. Genelde golleri de bu ikiliden biri atıyor. Forvet oyuncularımdan biri ön direğe koşarak kafa vurmaya çalışıyor,Diğeri ise top geçerse diye arka direkte bekliyor.9.0.1’de geriye kalan oyuncuların bazılarını derinden saldır falan diyordum ama dönen topları toplaması için 2 tanesini alanın dışında bırakmak daha avantajlı oluyor… (lurk outside area) Ben bu korner taktiğiyle genelde her sezon ligin kornerden en çok gol atan ekibi oluyorum
Serbest vuruşlarda da DC’lerim kale sahası içinde yerlerini alıyorlar. Yani kısacası hücumdaki duran toplarda en çok DC’leri kullanıyorum…Çünkü SC’ler DC’lere göre daha sıkı markaj altında oluyorlar ve ayrıca da güç olarak DC’ler daha güçlü….
Savunmadaki duran toplar:
Burada zaten takım halinde savunmada kalmak en normalidir ancak işin biraz ayrıntısına inelim.Forvetimiz ya da eğer 2 forvet oynuyorsak forvetlerimiz duran toplarda savunmaya gelirse rakibin ayarlarında “stay back if needed” yani gerekirse geride dur seçenekleri işaretliyse o defanslar ileriye çıkarak rakibin çok adamla bizim ceza alanında olmasını sağlıyor.Yani ben forvet hattında en az 1 kişiyi her zaman ilerde bırakıyorum.Bu sayede rakip savunmada mecburen en az 2-3 adam kalıyor.Markaj olayına gelince de defansınızda oynayan adamlara adam markajı verebilirsiniz. DC’lerinize “uzun adamları tut” görevi verilebilir. Hızlı ama kısa oyuncunuz ise “mark small player “ göreviyle geride kalabilir…
Doğru dizilişle maça 1-0 önde başlamak önemlidir !!!!!
Eğer takımınızı doğru analiz edip doğru dizilişle sahaya sürerseniz mutlaka oyun hakimiyetini ele geçirir ve baskı kurarsınız…Sonucunda büyük ihtimalle de gol gelir... Bir takımın kullandığı 1 taktik olmaz, olmamalı… farklı dizilişteki rakiplerinize karşı kullanabileceğiniz farklı 3-4 tane diziliş gerekir… Tabi bu dizilişleri sadece rakibe değil kendi takımınıza göre de yapacaksınız… Mesela tek forvet ve sahanın merkezine yığılmış bir taktiğe karşı (genelde Portekiz takımları kullanır 4-2-3-1 şeklinde kanatsız) 3’lü defans kurgusunun önünde 2 ön liberoyla başlarsanız rakibin etkili ataklarını önleyebilirsiniz… Ama aynı taktiği AMC’si olmayan ve kanattan gelen rakibe denerseniz başarısız olursunuztaktik ve oyuncular aynı ama maçlarda aynı başarı olmaz… hangi dizilişe karşı nasıl bir dizilişle çıkacağınız konusunda bu konu altında sorularınızı yanıtlamaya hazırım… yani başınızın belası olan bir takım varsa dizilişini verin , çözüme kavuşturmaya çalışalım elimizden geldiğince…
Dizilişler oyunda sizin ya da rakibin topa hakim olmasına sebep olacak en önemli faktörlerdir… kaliteli oyuncuların olması mutlaka önemlidir ancak doğru diziliş size sıradan oyuncularla da maçı getirir… Topa hakim olmak istiyorsanız orta alanda çok oyuncu bulundurun… savunma yapacaksanız mutlaka bir ya da iki ön libero kullanarak defans ile orta alan arasında boşluk bırakmayın… hücuma dönük oyun oynayacaksanız AMC ile orta alanla forvet hattını bağlayın…
Son söz olarak şunları diyebilirim… FM oynamak , kesinlikle bir takım yönetmek gibidir… Bazen çok başarısız olursunuz bazen de çok başarılı..Taktik yapmak kolay iştir öğrendikten sonra… Fakat o taktiğin yönettiğiniz takımla uyumlu olması en önemli unsurdur… Dizilişlerde ilk 11’inize göre oyun planında saçma da görünse değişiklikler yapın… MR ile ML’niz oyuncu komutlarında aynı olmak zorunda değil..simetri hastası değilseniz oyuncuya göre ayarlar verinya da saha içindeki pozisyonunu ona göre ayarlayın…
Eğer aklınıza takılan ve bu rehber niteliğindeki yazıda cevap bulamadıgınız sorular olursa bu başlıktan vakit buldukça yanıtlamaya çalışayım…
Herkese bol FM’li günler…
Saygılar…
Nannar

taktik ve oyuncular aynı ama maçlarda aynı başarı olmaz… hangi dizilişe karşı nasıl bir dizilişle çıkacağınız konusunda bu konu altında sorularınızı yanıtlamaya hazırım… yani başınızın belası olan bir takım varsa dizilişini verin , çözüme kavuşturmaya çalışalım elimizden geldiğince…
Alıntılı Yanıtla