Originally Posted by
murat taşlı
Arkadaşlar ticaret zaten risktir riske girilir siz zamanında girip yapmazsanız girenler olur pazarınızı tamamen kaybetme riskiniz daha fazladır ayrıca ben burada fazla bir riskde göremiyorum zaten olan bir pazarınız var ve bu pazarı türkçe eklediğinizde artacağı kesin eee risk nerde ben göremiyorum bazen firmalar bırakın artışı pazardaki yerini korumak için bile böyle hizmetleri kullanıcılarına sunar, sunmak zorundadır.Zaten bundan sonrada pazarını riske atmıştır bence Cm kendini geliştirir ve kullanıcıya kendini sevdirmeyi başarırsa Fm o zaman riske girer işte.
Hem yatırım diyorsunuz hem de risk yok diyorsunuz. Kendi kendiniz ile çelişiyorsunuz.Yeminli çevirmenlere ödenen paralar ve dil uyumluluğu-test ekiplerine ödenen rakamlar da hiç düşündüğünüz kadar ucuz değil.Her bir kuruşun değeri var, ödeneklerin yanlış kullanımı finansman sahibini ve bütün karar merciilerini işinden attırır.
Bu işten kazananlar dağıtıcılardır, SI Games'in o kadar büyük rakamlar kazanma şansı yok.O yüzden riskler onlar için daha önemli.
CM'nin Türkçe olması, batma noktasında olan bir geliştiri firmanın bir kaç ürün daha fazla satarak işi elden kaçırmaması için sarfettiği çabadır.SI Games bunu değerlendirecektir, çünkü bundan daha iyi test süreci olamazdı.Hiç para ödemeden Türkçe dilin satışları ne kadar etkileyebildiğini görecekler.
Risk=Paradır.Ekonomik krizlerde para elde tutulur, olabildiğince az risk alınarak süreç devam ettirilir, kazanç rakamları riskler ile düşürülmemeye çalışılır.Bunları biliyor olmanız gerekliydi.Bu krizde yatırım yapanın sonu büyük olasılık ile batmaktır, küçük olasılık ise uzun vadede tekel olmaktır.Önünüzü görmediğiniz bir süreçte paranızı savuramazsınız.
FM zaten bir tekeldir, bu düzeni bozma şansları yok.İyi ki SI Games sıradan bir firma değil, bunu sene test sürecini erkene aldılar.Daha da geliştirmeye çaba sarfediyorlar, başka bir firma bunu bile yapmaz, oyunu cilalar, bir sene daha aynı oyuna mahkum ederdi.Yurt dışında kanunlar çerçevesinde %99,9 orjinal kullanım olması nedeni ile orjinal oyun satılmasından dolayı kâr marjları düşmeyecekti büyük ihtimal.
SI Games haklıdır, Türk kullanıcısı korsan kullandığı için haksızdır.
Hem korsan kullanıp hem de Türkçe olmadığı için orjinal almayacağım, korsan kullanacağım demek terbiye sınırlarını aşmaktır.Ömer abinin de dediği gibi protesto edin.Hatta SI forumlarında konu açın, olumlu yanlarından, diğer oyununun Türkçe olmasının satın alıma katkılarından bahsedin.
Seçme hakkınız yoktur, oyun kalitesiz değildir.Eldeki ürün T.C. Kanununları'na uygundur.
Crysis her ülkede satış rekorları kırdı, çünkü grafikleri FPS türünde devrimdi.Türkçe olmasaydı da bu kadar olmasa bile ciddi oranda satılacaktı.Crysis kullancısı yüksek seviyede bir bilgisayara sahip olduğu için çoğunlukla maddi olanaklara sahip bir kitledir.ATI 4870X2'ye ya da GTX 290'a sahip bir kişi zaten bir çok orjinal oyuna da sahiptir.
Pazarı baltalayan sizsiniz, global kurumsal şirketlere bağlı çalıştığım için dolayısı ile gözlemleyebiliyorum.Türkiye pazarının Arap ülkeleri pazarından bile değeri fazla değildir.Türkçe sadece ülkemizde kullanılır, Arapça bile bir çok ülkede kullanılır.Korsan kullanımın Çin'den sonra en büyük olduğu, neredeyse hiç satış olmayan ve yatırımın sadece burada işe yarayabileceği bir gelişime asla hiçbir şirket katılmak istemiyor.
Gerçekleri kabul etmek zorundasınız, yoksa sürekli zaten yüzümüze çarpıyor.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı