Tactic Creator’un 5. kısmında Oyuncu Rolleri bulunuyor. Bu bölümde her oyuncuya saha içerisinde ne bekliyorsak o görevi vereceğiz. Öncelikle kaleciden başlamak istiyorum.

Kalecimizi
saha içerisinde 2 biçimde görevlendiriyoruz. Bunlar: Goalkeeper ( Kaleci ) ve Sweeper Keeper ( Süpürücü Kaleci ) Football Manager tarihinde belki ilk kez karşımıza böyle bir şans çıkıyor. Eğer burada “Goalkeeper” seçeneğini seçersek kalecimiz basit ve risksiz oynayacak. Günümüz futbolunda birçok kalecinin yaptığı gibi. Topu uzaklaştırıp, boşta olan oyuncuyla buluşturmaya çalışacak. Ki bence olması gereken budur, belki de böyle alıştığımız için böyle düşünüyoruz. Sweeper Keeper seçeneğimizde ise kaleci hem kalecilik yapacak hemde ceza sahası dışında süpürücülük yapacaktır. Yani ceza alanı dışındaki toplara çıkacak ve bu topları forvet veya diğer hücum oyuncularıyla buluşturarak tehlike yaratacak. Şu anda benim için bu seçenek riskli..

Eğer SW kullanıyorsak bunu da iki biçimde değerlendirebiliyoruz. İlki Süpürücü yani defansın arkasına sızan topları karşılayan veya defansın arkasına sızan oyuncuları marke eden kişi. Bu oyuncu neredeyse hiç hücuma katılmaz eğer süpürücü olarak kullanırsak. Diğer bir seçenek ise libero. Libero da süpürücü ile aynı görevleri görür ancak zaman zaman takımca hücuma çıkıldığında orta sahayı destekler yani süpürücüden daha çok efor sarf eder.

DR&DL oyuncularımızı ise 2 biçimde değerlendirebiliyoruz. İlki bek, ikincisi ise kanat bek. Zaten bu iki mevkinin farkını daha önceki FM serilerinden de biliyoruz. Bek oyuncumuz daha defansif bir rol üstlenirken kanat bek oyuncumuz bek oyuncumuzla aynı görevi yapmakla birlikte hücuma da zaman zaman destek veriyor. Bana göre bir oyuncuyu kanat bek yapacaksak hızlı olması önemli.

DC
mevkiindeki oyuncularımızı ise 3 biçimde kullanabiliyoruz. İlk olarak bir çoğumuzun kullandığı şeklinden bahsedelim. Merkezi savunma sistemi… Bu sistemde hepimizin bildiği gibi oyuncu rakip hücumcuları engelliyor ve topları uzaklaştırıyor. Asıl önemli olan bence Ball Playing Defender yani yetenekli savunma. Bu oyuncu da diğerinde olduğu gibi ana görev olarak rakip hücumcuyu engelliyor ve topları uzaklaştırıyor. Bunun yanında ekstra olarak oyuncumuz pasta yapmak durumunda. Bence bu sistem daha çok büyük takımlarda geçerli olmalı. Örneğin Puyol’u tam olarak bu sistemde oynatabiliriz. Son olarak da Limited Defender yani sınırlı savunmamız var. Bu oyuncu ana görevinin yanı sıra faul yapmadan topu kazanmayı ve çabuk bir biçimde topu oradan uzaklaştırmayı planlıyor. Özellikle küçük takımlarda geçerli olacak bir durum bu… Çünkü küçük takımların oyuncularının özellikleri oldukça kısıtlı… Bu yüzden eğer küçük bir takım yönetiyorsanız stoperleriniz için bu seçeneği kullanmanızı öneririm.

Eğer taktiğimizde yer buluyorsa DMC oyuncuları da çok önemli. Ki günümüz futbolunda bir çok teknik adam taktiklerinde ön libero olarak tabir ettiğimiz oyuncuyu oynatıyor. Football Manager 2010’da da bu oyuncunun görevleri oyuna harika bir şekilde yansıtılmış. DMC oyuncumuzu 3 biçimde kullanabiliyoruz. Bunların ilki bir çoğumuzun kullandığı gibi savunmacı orta saha. Savunmacı orta sahamız pres ile rakipten top kazanarak takım topa hakim olduğunda hücumculara destek verir. DMC’yi Deep lying playmaker yani ön libero görevi vererek oynatırsak oyuncumuz mevki olarak savunma ile orta saha arasında yer alır. Topu rakip oyuncudan çalar ve iyi paslarla topu takımı lehine oyuna kazandırır. Eğer bir oyuncuyu bu görevde oynatacaksanız savunmacı orta saha özelliği yanında passing özelliği de yüksek olmalıdır. Ve son olarak DMC oyuncumuzu Anchor Man yani çapa olarak kullanabiliyoruz. Eğer oyuncumuza bu görevi yüklersek oyuncu savunma ile orta saha arasında yer alıp rakibin paslarını keser. Bu oyuncu bölgesinden çok fazla uzaklaşmaz ve rakibin attığı pası kestikten sonra basit paslarla hücumculara kazandırır. Bu tarz oyuncular Turkcell Süper Ligte gerçekten çok az bulunan tipte oyuncular. Örneğin Mehmet Topal, maç içerisinde çok sayıda pas keser ancak kazandığı topları hücumculara aktarmada zorlanır. Eğer oyuncunuzu bu görevde kullanırsanız kaliteli bir oyuncu olmasında fayda var.

MR&ML
oyuncularımız ise Football Manager 2010’la birlikte çok daha iyi değerlendirilebilecek. O mevkideki oyuncularımızı da 3 farklı biçimde kullanabiliyoruz. Wide Midfielder ( Kenar Orta Saha ), Winger ( Kanat ) ve son olarakta Defensive Winger ( Savunmacı Kanat ). Wide Midfielder yani kenar orta saha oyuncumuz oyunu çift yönlü oynar. Hem savunmaya yardım eder hem de hücumları destekler. Bu oyuncunun öyle çok yetenekli olmasına gerek yok. Ne hız ne de müthiş çalımlar atması bu rolü için çok önemli bir özellik değil. Burada oyuncu savunmada açık vermeden hücuma destek oluyor yani çabalaması dribbling ve hızından çok daha önemli. Winger oyuncumuz yani kanat oyuncumuz birçoğumuzun kullandığı klasik kanat oyuncusudur. Rakibini çizgi üzerinde geçmeyi amaçlar, hızı ve tekniği bu yüzden çok önemlidir. Günümüz futbolunda en çok kullanılan kanat oyuncusu tipidir. Ve son olarak defensive winger yani savunmacı kanat oyuncumuz var. Bu oyuncunun görevi topu orta sahada kazanmaktır. Hücuma diğer kanat oyuncusu rollerine göre daha az destek verir. Adından da anlaşılabileceği gibi savunmacı özelliği atak özelliğine göre daha ağır basar. Football Manager 2010’da

MC oyuncularımızı 5 biçimde kullanabiliyoruz. Bunlar: Central Midfielder ( Merkezi Orta Saha ), Deep Lying Playmaker ( Ön Libero ), Ball Winning Midfielder ( Mücadeleci Orta Saha ), Box To Box Midfielder ( Dinamo ), Advanced Playmaker ( Oyun Kurucu ). Central Midfielder yani Merkezi Orta Saha oyuncumuz hücumcu, yardımcı veya savunmacı olarak görev yapabilir. Bence oyuncuya bu rolü verirsek yardımcı olarak görev yapması en mantıklısıdır. Deep Lying Playmaker bir diğer değişle Ön Libero oyuncumuz ise savunma ile orta saha arasında görev alır. Düzgün ve isabetli paslarla topu hücumcularla buluşturmayı amaçlar. Savunması da yaratıcılığı kadar iyi olmalıdır. Ball Winning Midfielder yani Mücadeleci Orta Saha olarak Türkiye’de örnek gösterebileceğim futbolcu Mustafa Sarp’tır. Bu oyuncular adından da anlaşılabileceği gibi orta sahada mücadeleyi yürüten ve rakibe baskı uygulayan isimlerdir. Ancak bu oyuncularda çabuk yorulmayı göz ardı etmemek gerekir. Box to Box Midfielder diğer adıyla Dinamo ise hem savunmaya hem de hücuma müthiş bir katkı yapar. Bence Orta sahanın ortasındaki oyuncunun kullanılabileceği en iyi şekildir. Tabi ki oyuncu profiline göre de değişir ancak eğer bu profile yatkın bir oyuncunuz varsa bence mutlaka bu görevde kullanmalısınız. Savunmada rakibin oyununu bozarken hücumda da takıma çok fazla katkı sağlar. Advanced Playmaker, oyun kurucu ise hücum ağırlıklı oynar. Mesela Alex’i AMC mevkiinde değil de MC mevkiinde görevlendirirseniz bu rolü ona yüklemek en doğrusu olacaktır. Bu oyuncu savunmaya çok az destek olur.

AMC mevkiindeki oyuncularımızı ise 4 biçimde kullanabiliyoruz. İlk olarak Inside Forward yani Merkezi Hücumcuyu incelemek istiyorum. Merkezi hücumcunun amacı kanatlardan içeri girmek… Ben bu oyuncuyu kullanmanızı çok tavsiye etmiyorum çünkü bunun için zaten kullanılan kanat oyuncuları var. Ancak tabi tercih size kalmış. Attacking Midfielder yani Hücumcu Orta Sahayı incelemek gerekirse bu oyuncu çok teknik olmalıdır. Çünkü bu oyuncu hem kendisine hem takım arkadaşlarına pozisyon yaratmaya çalışır. Advanced Playmaker bir diğer değişle Oyun Kurucu hem orta sahada hem rakip ceza alanına yakın bölgede hem de kanatlarda görev alabilir. Takım arkadaşlarından aldığı pasları en iyi biçimde değerlendirmeye çalışır. Eğer Gerrard gibi bir futbolcunuz varsa bu pozisyonda oynatmanızı öneririm. Trequartista yani 10 Numara diye tabir ettiğimiz oyuncu şu anda Arda Turan’ın Galatasaray’da oynadığı tipteki oyuncudur. Genelde çok yüksek serbestlikle oynaması gerekir çünkü sahadaki maestronuz odur. Savunmada neredeyse hiç rol almaz, sadece atağı düşünür. Eğer yaratıcılığı yüksek bir AMC oyuncunuz varsa bu rolde görevlendirmenizi öneririm.

AMR&AML
oyuncularımızı da 4 biçimde kullanabiliyoruz. Bunlar hakkında çok açıklama yapmayacağım çünkü zaten başlıklar her şeyi anlatıyor. Winger ( Kanat ), Inside Forward ( Merkezi Hücumcu ), Advanced Playmaker ( Oyun kurucu ) , Defensive Winger ( Savunmacı Kanat ). Winger yani Kanat oyuncumuz klasik tarzda kullanılan oyuncudur. Rakibi çizgi üzerinde geçer, dribbling ve hızı önemlidir. Galatasaray’da Abdul Kader Keita tam bu rolün adamıdır. Inside Forward, Merkezi Hücumcu ise benim çok önerdiğim bir kanat kullanma tipi değil. Oyuncu bu rolde kuvvetli ayağının tersi kanatta oynamalıdır. Ki bence bu oyuncunun performansını düşürür. Advanced Playmaker yani Oyun Kurucu ise bence eğer AMC oyuncusu yoksa AMR&AML oyuncularına verilmesinde bir sakınca yok. Eğer oyuncunuzu bu tarzda oynatırsanız rakip ceza alanına daha iyi oynar. Pep’in 4-3-3 diziliminde AMR&AML oyuncularına oyun kurucu görevi verdiğinizi düşünün. Dediğim gibi eğer AMC oyuncusu yoksa bence AMR&AML oyuncularına bu görev verilmeli. Son olarak da Savunmacı kanat oyuncusu olarak oynatabiliriz AMR&AML oyuncularını. Burada oyuncular hücumdan çok defansı düşünür. Bunun oyuna yansıtılması bence gayet güzel olmuş çünkü önemli maçta galipsek AMR&AML oyuncularımıza bu görevi verirsek oyuncular daha çok defansa yardımcı olarak kalemizde pozisyon görmemizi engeller.

Forvet oyuncularımızı ise tam 7 biçimde kullanıyoruz. İlk olarak Deep Lying Forward yani Yardımcı Hücumcu rolünü incelemek istiyorum. Yardımcı hücumcu bence çift forvet sisteminde daha hızlı, daha çok AMC özelliği olan oyunculara rol olarak verilmelidir. Çünkü bu oyuncu orta saha ile forvet arasındaki bağlantıyı kurar. Maç içinde gol atmaktan çok hücum partnerine yardımcı olan bir oyuncu tipidir. Bence bunun da bir biçimde oyuna yansıtılması gayet güzel olmuş. Tabi forvet oyuncumuzun birde hepimizin kullandığı biçimi Advanced Forward, Santrafor rolü var. Bu oyuncu hücum hattının en önünde yer alır, en çok gol kokan adamdır. Arkadaşlarına yardım etmekten çok kendisi gol arayan bu oyuncu tipini bir çoğumuz kullanıyoruz. Bir diğer forvet rolümüz ise Target Man yani Hedef Santrafor. Bu oyuncumuzun biraz güçlü olması gerekiyor ki rakip defansı rahatsız edebilsin. Hedef oyuncunun çok teknik olmasına gerek yoktur. Daha çok gol arayan adam ve hücumcularına yer açan bir oyuncu olduğu için gücü, kuvveti yerinde olursa ve bitirici olursa gerçekten bu role uygundur. Bir de bu oyuncumuzu Poacher, Beleşçi Hücumcu olarak kullanabiliyoruz. Bu oyuncu sokak futbolunda tam “beleşçi” tipine uyar. Zaten isminden de anlaşılabileceği bu oyuncu kendi defansının veya orta sahasının attığı topları gol yapmaya çalışır. Çok efor sarfetmez ayrıca bana göre en çok ofsayta düşürülebilecek forvet tipidir. Complete Forward yani Komple Hücumcu da kullandığımız bir başka santrafor tipi. Komple hücumcu adından da anlaşılabileceği gibi komple bir adamdır. Beleşçi hücumcunun gol atma becerisi, merkezi hücumcunun teknik becerisi ve hedef santraforun gücüne sahiptir denilmiş tanıtımında. Eğer çok yetenekli ve üst düzey bir forvetiniz varsa bu görevde görevlendirebilirsiniz. Defensive Forward, Mücadeleci Hücumcu oyuncu tipimiz ise bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiye sahip olmalıdır ki daha çok mücadele edebilsin. Bu oyuncu arkadaşlarına pozisyon yaratır çünkü presi kendisi yapar, topu kendisi kapar. Günümüzde bu tarz oyuncular önemini iyice artırmıştır. Son olarakta Trequartista, 10 Numara oyuncu tipini inceleyeceğim. Bu tarz oyuncular daha çok AMC özelliğine sahip olmalıdır. Bu oyuncu diğer forvet tipleri gibi sürekli hücumda rol alır, yaratıcılığı yüksek olmalıdır.



Geldik Tactic Creator’un 6. kısmına. Bu kısmı çok inceleme gereği duymuyorum. Sadece genel bir geçiş yapacağım. Burada oyuncularımıza 6 şekilde görev verebiliyoruz. Bunlar: Defend ( Savun ), Support ( Destek ), Stopper ( Durdurucu ), Attack ( Saldır ), Cover ( Koru )…

Bu kısımda GK oyuncumuza “Goalkeeper” görevi verirsek sadece savun diyebiliyoruz. Ancak “Sweeper Keeper” görevini yüklersek savun, yardım ve saldır komutlarını verebiliyoruz. Ki bence bir kaleciye Sweeper keeper görevini yüklemek oldukça yanlış.

SW
oyuncularımıza “Sweeper” görevini verirsek oyuncuya sadece savun diyebiliyoruz. “Libero” görevini verirsek yardım ve saldır görevlerini yükleyebiliriz.

DR&DL
oyuncularımıza hangi rolü vermiş olursak olalım her türlü görevi yükleyebiliyoruz. Yani bu oyuncularımızı çok yönlü kullanabiliyoruz. Ama bence bu oyuncuları support görevinde kullanmak en mantıklısı.

DC oyuncularımıza da hangi rolü verirsek verelim defend, stopper, cover görevlerini verebiliyoruz. Eğer büyük bir takımsak bir DC’mize defend, diğerine stopper görevi vermek mantıklı görünüyor ancak denedikçe daha kesin sonuçları elde edeceğiz.

WBR&WBL oyuncularımıza stopper ve cover dışında her türlü görevi verebiliyoruz. DR ve DL oyuncuları için söylediğim gibi bu oyunculara support görevi vermek mantıklı duruyor.

DMC oyuncularımıza defensive midfielder ve deep lying playmaker rolünü yüklersek defend ve support görevlerini verebiliyoruz sadece. Bu da oyun mantalitemize göre değişir. Eğer atak oynuyorsak veya defansımızı kalabalık tutmuşsak bu oyuncuya support görevi verilebilir. Ancak defansı sağlama almak istiyorsak defend rolü daha mantıklıdır. Bir de Anchor Man yani Çapa’ya sadece savun görevi verebiliyoruz. Buradan sonrasını öyle çok çok ayrıntılı incelemeyeceğim. Çünkü oyundaki çoğu oyuncu bundan sonrayı atak adına kullanıyor ve bir çoğu atak seçeneğini işaretliyor.

MC mevkiindeki oyuncuya değinmek istiyorum. Eğer çift MC ile oynuyorsak bunlardan birine support rolü vermenizi öneririm. Çünkü şu ana kadar oynadığım oyunlarda sürekli bunu denedim ve başarılı oldum.

Yine aynı şekilde çift forvet oynuyorsak ST’deki oyunculardan birine support rolünü verirsek diğer oyuncuya yüklü miktarda gol attıracaktır. Tabi ki burada bu tipe uygun oyuncu seçmekte çok önemli…


Devamı yakında..