bu soruların cevabı sende aslında..yani gerçekten bir takımın başında olsan nasıl davranırdın?
mesela ben dizilişi değiştirmem..bazen maç içersinde gerektiği durumlar olabiliyor(sakatlıklar ya da 2 farkla geriye düşmek gibi) bunun dışında dizilişle oynamam..ama taktiksel değişiklik tabi ki gerekli..zaten oyuna sadece oyuncu değişerek müdahale etmek gibi bir durum söz konusu olamaz..kapanan rakibi çözmek ya da üzerinize gelen takımın baskısını azaltmak için mutlaka instructions ile oynamalısınız..nasıl yapacağınız tamamen sizin düşüncelerinize ve yeteneğinize kalmış..

taktiğe göre takım mı takıma göre taktik mi?
bu da aslında size kalmış bişey..tabi bazı durumlar sizi sınırlıyabilir.yani mali durum kötüyse istediğiniz şekilde bir kadro oluşturmak zor olabilir.bu yüzden de elinizdekileri en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını bulmalısınız..ama bence eğer şansınız varsa taktiğinize göre kadro oluşturmak daha mantıklı.

beklemediğiniz bir gol yemek futbolda hep karşınıza çıkabilecek bir durum.eğer yediğiniz gol gerçekten beklemediğiniz,şansızlık sonucu yenmiş bir golse,aslında oyunda üstün olan taraf sizseniz taktikle çok fazla oynamak gereksiz.ama kritik bir durumda yenen bir golden bahsediyorsak tüm yetenek ve tecrübelerinizi konuşturmalısınız bence.

önde olduğunuz maçlarda ise kadronuza ve rakibe göre bir yol belirlemek en doğrusu.yani motivasyonu yüksek oyunculardan kurulu bir kadronuz varsa onlar zaten konsantrasyon sorunu yaşamayacağı için taktikte önemli değişiklikler gereksiz.özellikle de zayıf rakiplere karşı..zaten zayıf bi rakibin yapabilecekleri sınırlı.ama bir derbi oynuyorsanız bitakım önlemler iyi olabilir.zaman geçirmek,dengeli bir anlayış ile maçı bitirmek gibi..
yok eğer motivasyonu düşük oyuncularınız varsa o zaman skoru korumak için daha fazla çaba gerekiyor..çünkü oyuncular rehavete girdikten sonra amatör takımdan bile 5 dakikada 2 gol yiyebiliyorsunuz..
ben en az 2 farkla öne geçtiğim maçlarda 60. dakikadan sonra özellikle orta sahanın göbeğindeki yorulmuş oyuncuları değiştirerek takımın ayakta kalmasını sağlıyorum mesela..öne de hızlı ve top sürebilecek bir adam koydunuz mu rakip defans ya çıkamıyor ya da kontratak yemeyi göze alıyor..bu da işinizi kolaylaştırıyor tabi..

yine de en başta söylediğim gibi bu soruların asıl cevapları sizde..evet çok iyi hazırlanmış taktikler vs. mevcut..ben dahil bir çok arkadaşımız kendisine çok başarı kazandırmış taktikleri paylaşıyor forumda..ama sonuçta bu taktikler ne kadar iyi olurlarsa olsunlar yine de kullanılacağı takıma göre bazı uyarlamalar yapılmalı diye düşünüyorum..

ayrıca eklemek istediğim bir şey daha var..tecrübeli oyuncularla oynamak size kısa vadede başarı getirebilir..günü kurtarırsınız..ama benim düşüncem gençlerden oluşan bir kadro kurmak..20 yaş ortalamasına sahip bir takımla başarı kazanmak çok zevkli olabiliyor..bunun dışında bu adamlar bikaç yıl bi arada oynadıktan sonra çoğu birbirini ezberliyor,bir arada oynamaktan zevk alıyor..ve dolayısıyla başarı daha kolay oluyor..belki 1-2 sezon zorluk yaşıyorsunuz ama sonrasında gurur duyuyorsunuz kendinizle.thierry henry ya da lionel messi gibi bir yeteneği keşfetmek,sabırla sonuna kadar direnmek ve sonunda onu kazanmak acayip güzel..sadece bir oyun olsa da..