-
19.Haziran.2010, 13:12
Başka bir yerde de yazmıştım bizlere bunu alıştıran yine öğretmenler. Bir tane geçer not almamış öğrenciye sözlü notları ile 3 verirseniz bir süre sonra bu iş normalleşmeye başlıyor ve aslında normal olanı yapan öğretmenler sanki anormal bir iş yapmış gibi algılanıyor. Öğrenci zihniyeti şudur; 100 aldım, hoca 40 verdi. Yani başarılı olunca ben, başarısız olunca hoca vermedi.
Ancak bu işin çok fazla boyutu var. Devlet okulu düşünün, ilkokul öğretmeni temel eğitimi verecek kişi. Ama karşısında 80-90 kişilik sınıflar. 40 dakika ders. Öğrenci başına yarım dakika düşüyor özel olarak. Bu şartlarda da öğretmenden çok fazla verimli olması beklenemez heralde.
Sonra ilkokulda temeli bozuk öğrenciye ortaokulda lisede de verebilecekleriniz sınırlı. Yani liseye gelmiş bir adamın ilokul ve ortaokul temeli eksikse bir şey kazandırabilmeniz çok zor.
Ülkenin sosyal durumu da bu konuda etkili. Artık öğrencilerin ben şu olacağım bu olacağım diye hayal kurduklarını göremiyorum. Artık gençlerin bir kısmı Polat Alemdar olmak istiyor, başka bir kısmı Ezel, bir diğer kısmı Behlül... Kültürün de yozlaşmasıyla gençler kendilerine inanacak ve savunacak başka şeyler bulabiliyorlar.
Ancak bu soruyu çözemeyenlerin içinde Matematik sorularına hiç bakmayanlar, meslek lisesi mezunları, kodlamada kaydırma yapıp yanlış işaretleyenler falanda var diye iyimser bir gözle bakmakta mümkün ki sanırım ülkenin eğitim sistemini yönetenler böyle bakıyorlar.
Mesaj Yetkileri