Evet mumkun. Ama bunun icin calismak lazim. 70 milyon kisilik Turkiye'den futbolcu yetistirip Fenerbahce'de oynatilamiyorsa bunda suclu alt yapiya para yatirip gencleri hem fiziksel, hem teknik ve ozellikle zihinsel acidan yetistirmek yerine, "hazir oyuncu" satin alma mantalitesinde olan yoneticilerin sipsak basari arayisidir.Avrupa'da başarı zor. Ben istediğim oyuncuları alırsam, ancak Avrupa'da başarılı olabiliriz. Ama bu şartlarda istediğim oyuncuları almam zor. Altı yabancı konusunda o yüzden direttim. Bu konuda kendisine karşı çıktım. "Elinizdeki iyi 6 yabancıya karşılık, iyi yerli futbolcularla da başarı gelebilir." "Şampiyonlar Ligi'ne bakın. Bir Chelsea, Barcelona ile baş edebilmek mümkün mü?
Sonra insanlar soruyor, neden Tuncay'in performansi dustu, neden bu kadar cok pas hatasi yapiyor, neden orta yapmasini hala ogrenemedi. Cevabi cok basit. Zihinsel olarak yeterince gelismemis Tuncay. 12-16 yaslari arasinda en cok zihinsel egitime ihtiyaci oldugu anlarda iyi bir alt yapi egitimi gormemis.
Sadece allah vergisi hunerleri ile devam ediyor. Bunun gibi oyle cok oyuncu var ki kuluplerimizin gecmisinde. Ilk once bunu kirip, kaliteli futbolcu yetistirmeye yonelelim ve bu oyunculari yurt disina ihrac etmeyi becerelim, ondan sonra yabanci limitini istedigimiz kadar kaldiralim. Ama tabii hemen basari isteyen kisileri bu yaklasim tatmin etmedigi icin cabuk cozum olarak yabanci transferi limitini kaldirmak daha dogru geliyor.
Arjantin'in zipkin gibi milli takimi kendiliginden mi olustu? Crespo, Saviola, Aimar, Mascherano River Plate alt yapisi, Coloccini, Tevez, Burdisso ise Boca Juniors alt yapisindan yetisirken, bu oyunculara bir suru egitim verildi, bu oyuncular hasbelkader Inter, Valencia, Milan, Chelsea kadrolarina girmedi. Onlara verilen egitim her zaman futbollarinin ustune katmalarini sagladi, olduklari yerde saymalarini engelledi. Riquelme'yi ilk olarak 9 sene once Boca Juniors'da oynarken izelmistim. O zamanki futbolu ile su anki futbolu arasinda dunyalar kadar fark var. Ilk olarak agirlik calisip vucudunu kullanmayi ogrendi, her ufak harekette yere dusen Riquelme artik topu ayagindan alinmasi en zor oyunculardan birisi ise, bu Allah vergisi becerilerinin ustune birseyler koydugunu gosterir. Bu da zihinsel olarak iyi hazirlanmis oldugunu gosterir. Takimlar eger genc oyuncu yetistirmeyi, yabanci transferi finansal acidan yapamayan takimlara birakirsa, Turkiye'de futbol kulturu diye birsey olusmaz.
Eger futbolcumuzun bir tarafi kalkip ben yildiz oldum demesini istemiyorsak, Tuncay, Sabri, Sergen gibi oyunculari 10 senede bir degil, her sene yetistirebilecek konumda olmamz gerekir. Alt yapidan hep kaliteli oyuncular cikarsa, A takimdaki oyuncular o kadar kendilerini zorlamak, calismaya devam etmeleri gerektigini anlamak zorunda kalirlar. Bunu emeklilik cagina gelmis oyuncular ile basaramazsiniz. Bu tip bir carpik yapi ile basarili olamazsiniz.
Anelka her firsatta, ligin kalitesinin fazla yuksek olmadigini, bu nedenle Ingiltere'ye geri donmeyi dusundugunu soyluyor. Neden soylemesin ki? Eger Anelka Avrupa'ya donup iyi performans gostermezse Turkiye'de futbol kalitesinin ne kadar dusuk oldugu bir kez daha herkezin gozu onune cikacak. Yildiz futbolcular, Anelka gitti ama sonra bir daha eski formuna kavusamadi deyip nasil Turkiye'ye transfer olmayi dusunecek? Ancak emelkilik icin yildiz futbolcular veya genc star olmayan ancak kaliteli futbolcular gelir Turkiye'ye ligin standardi bu seviyede oldugu surece. Bu futbolcularla mi Avrupa'da basari saglanacak? Barcelona ve Chelsea ile basedilecek? Emeklilige hazir ve orta kalite futbolcular ile mi? Masal bunlar, masal.