Quote Originally Posted by DisCo View Post
İnsanların konulara bakış açısı değişiyor.

Futbolcu olduğumuzu varsayalım. Boş kaleye golü atmayı mı tercih ederiz yoksa bilinçli olarak dışarı vurmayı mı? İşimizin gereği olanı yani doğru olanı yapıp gol atarız.

O an konuşmamız veya yazmamız gerekiyorsa ve bunu Türkçe yapacaksak neden doğru olanın dışına çıkmak ayrı bir zevk veriyor anlamış değilim. Dilbilgisi bilgin olmayabilir. Vardır ama %100 değildir. Bu anlamda yapılacak tüm yanlışları anlayabilirim. Öğrenirsin ve düzelir ya da öyle kalır. Ancak yapıyorum/yapıom gibi konular canımı sıkıyor. Kural 4'te buna hitap ediyor.

Bu konu ise yukarda bahsettiğimden biraz farklı görünüyor. Türk Dil Kurumu'nun kabul ettiği bir kelimeyi biz dışlayamayız. Belki mantık olarak eleştirebilir ve kullanmayabiliriz. Ancak kullanana da kullanamazsın diyemeyiz.

Türkçe olmayan ama dilimizde mevcut olan birçok kelime vardır. Sorunsal da senin anlattıklarına göre bunlardan biridir. Ben de "Kart Sorunu" demeyi tercih edenlerdenim ama sorunsal diyene de karışacak değilim.
Türk Dil Kurumu'nun Türkçe üzerinde bir bağlayıcılığı yoktur. Evet; tercihleri, Türkçe kullanımları üzerindeki birikimleri müthiştir. Yani söylemek istediğim TDK kabul ettiği için herhangi bir kelime sözcük Türkçe'nin kazanımı sayılamaz. Türk Dili üzerine araştırma yapan Türkologların yaptığı işlemi TDK kurum olarak üstlenir dersem daha açıklayıcı olabilirim.
Zaten TDK, ekin kullanımı ile ilgili belirtmiş olduğu yazıda; "sorunsal" kelimesini haklı çıkartacak hiç bir madde yoktur. Ama nedense TDK sözlüklerine bu kelimeyi almış.

Belirtmek istedim sadece.