Kaynak twitter ne kadar dogru bilemem ama kaynak güvenilir deniyor.
Hangi buyuk kulubun orta saha ortalamasi 1.85 ki?
Doğru 18 takımımızdaki kaç stoper ikilisi top kullanabiliyor?
Avrupa'da sökmez derken ne demek istediğini daha net yazmanızı beklerim.
Pres dünyanın her yerinde prestir, neredeyse İngiltere Premier Ligi'nde her takım uygular. Orta sahaların kolay geçilebilmesini engeller. Hemen hemen bütün büyük takımlar uyguluyor.
Kalite farkı var diyebilirdiniz ama demediniz. Ancak bunu mantık çerçevesinde ile kabul edebilirim. Zaten bu fark olmasa bir çok yarı final ve final görmüş olurduk kupalarda.
10 sene öncesi ile aramızda uçuk farklar yok. 10 sene önce de kaliteli futbol oynanıyordu, keza yine öyle. Hemen hemen 10 senedir orta sahaların hakimiyetinde bir futbol anlayışı var dünyada. Hatta son dönemde defansların ve defansif orta sahaların abartı derecede öne çıktığı bir futbol anlayışı hakim. Bunun dezavantajlarını ve futbolu körelttiğini düşünen çok kişi var. Otto Rehagel'in Yunanistan'ını da gördük ne yazık ki. Dolayısı ile ofansif güç konusunda 10 sene öncesinin kötü olduğunu söylemek hiç doğru değil. Evet 10 sene bu efsane Barcelona yoktu ama ofansif futbol da yok değildi. Bu dönemin katkısı orta sahanın daha az koştuğu ofansif ya da defansif kurgular üzerine, herkes savunmalarını daha az pozisyonda görmek istiyor.
Fizik bundan önce daha popülerdi, ağır ve uzun stoperlerin daha önemli olduğu, uzun topların, pivot santraforların daha ofansif oynattığı bir futbol anlayışı vardı. Aksine şu an hızın, tekniğin ve sezgilerin ön planda olduğuna inanılıyor.Dolayısı ile güç dezavantajları hız ile kapatılıyor, Barcelona gibi bir takım 1000 pas sınırına yaklaşıp herkesi bunaltabiliyor.
Yine de fizik gereksizdir demiyorum, fizik mutlaka bir avantaj sağlar.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Ki ordada Emre bazen sakarlık yapabiliyor.Bu yüzden ön alanda basma hakikaten ligimizde çok işe yarıyor.
@aboo
Sunu soylemek istiyorum.
1 Avrupa takimlarinda stoperler genelde daha iyi topla oynuyor.
2 Default Anadolu takimlarinin yasadigi psikolojik dezavantajlarini Avrupa takimlari yasamiyor.
3 Avrupa takimlari beraberlik icin, rakibe oynatmamak icin gelmiyor, top oynamak icin geliyor, defansif dusuncede olsa bile topa sahip olarak defans yapmayi deniyor.
Buna ornek olarak daha bu sene basindaki PAOK ve Young Boys maclarini gosterebilirim. Bunlar nispeten zayif, butcesiz takimlar, ama oynadiklari futbolu gorduk. Illa FB'yi eledikleri icin soylemiyorum, bunlarin Saracoglu'nda oynadigi futboldan dolayi soyluyorum, Young Boys neredeyse top gostermedi FB'ye, PAOK da catir catir futbolunu oynadi. Bu sene BJK ve biraz Karabuk haric hangi Turk takimi FB stadinda cikip top oynayabildi, veya en azindan oynamayi aklindan gecirdi?
10 sene evvel ile bugundeki farka gelirsek. Bundan 10 sene evvel cok daha klasik Ingiliz tipi futbol oynaniyordu, cift forvetli ofansif futbol meshurdu. Simdi Barcelona haric tum takimlar asagi yukari ayni futbolu oynuyor. 4-3-3 sisteminde, alan savunmasina dayali kalabalik orta sahaya ve fiziksel guce dayali futbol oynaniyor. Bugun M.United haric hangi top-class takim cift forvet oynuyor mesela? Neredeyse yok. Ki bundan 10 sene evvel efsane forvet ikilileri vardi. Yorke-Cole, Inzaghi-Shevchenko, Henry-Bergkamp, ilk aklima gelen bunlar, simdi 1 tane bile yok. Mourinho Chelsea'ye geldiginde Davids soylentileri vardi ve bununla ilgili bir soruya soyle bir cevap verdi: bugunun futbolunda orta sahayi 2 tane 1.65'lik oyuncuya (Makelele-Davids) birakacak kadar salak degilim demisti. Ve orta sahayi da sonra Makelele-Lampard-Tiago'dan kurmustu. Iste gunumuz futbolu budur. M.Topuz belirttigimiz ozelliklere uyuyor nispeten, ama altyapi olarak defansif oyuncu degil, bazi maclarda goze carpiyor. Emre ise fiziksel olarak zayif. Cok iyi bir kondisyonu var, cok iyi sok pres yapiyor, 90 dakika kosuyor ama birazcik gucsuz ve himbil bir oyuncu, saglam omuz koyan bir oyuncu oldugu zaman hemen yerde. Turk hakemi elbette hemen faulu veriyor (bkz dunku frikik), ama Ingiltere liginde birsey yapamadi iste o Emre. Selcuk da ayni Emre tarzinda bir oyuncu. Fenerbahce'nin orta sahada 1 tane uzun boylu guclu saglam Afrika'li oyuncuya ihtiyaci var bence. Ama insallah FB CL'de Emre-Topuz ikilisiyle 1 mac oynar da neler olacagini goruruz.
Avrupada o gücüne rağmen ayakta kalamıyor diyor @bjk4ever ve hani haklı gibi İngiltere liginde hiç olmadı Emre.Gerçi bunda sezon başı kamplarını kaçırmasıda etkili olmuş geçen sezonda anladık.
Kusura bakma ama ben Emre'yi ayaktan cok yerde goruyorum. Kac defa yere dusup hakeme saydirdi? Emre'nin kondisyonuna, cigerine bir lafim yok, ama guclu bir oyuncu degil, hele ki orta saha oyuncusuna gore. Iste Emre, iste Mikel.
![]()
![]()
Paok ve Young Boys henüz transferler gelmeden oynandı. Bu şekilde değerlendirmen doğru değil, şu an gelse ikisini de rahat rahat eler FB.
Yanıldığın bir yer var, fizik güce değil, pasa dayalı futbol var. Sadece Premier League hala fizik güce dayanıklı oynuyor. Bizim oyuncularımız İngiltere ve Almanya hariç tüm liglerde oynayabilirler. Almanlar doğal olarak fizikli insanlar, bilerek seçilme değil.
İngiltere'de 442 çok modadır, Chelsea aslında 442 oynuyor ama sol forvet kanatta sağ forvet ortada, sağ açık forvete yakın ama forvetten biraz daha geride ilginç bir sistemdi.Chelsea bu sene müthiş ofansif oynadı, sezon ortasına kadar süpürdüler sonra ilginç bir şekilde dağıldılar.
Mourinho Inter'de savunma futbolu oynadı. İtalyanlar savunma ile agresifliği karıştırdıkları için çok sert futbol var, Catenaggio çıkınca mertlik bozuldu. İtalyan takımında kırılgan oyuncu oynatamazsın, Mourinho boy ile gücü doğru orantılamış. Aksine Davids çok sert bir oyuncuydu. O Tiago teknik kapasitesi sınırlı, gelişime kapalı bir önlibero, Juventus'a da zerre yararı olmadı. Ellerinden çıkarmak istiyorlar ama alan yok. Inter'in Barcelona'yı elediği maçı izlersen çok şanslı olduklarını, ceza sahasında yığılmaktan başka bir şey yapmadıklarını görebilirsin. Çok iyi bir gözlem yeteneği var Allah var yukarıda yalan söylenmez, sihirli taktiksel dokunuşlar yapıyor. Çok iyi motive ediyor, sezon başı iyi çalıştırıyor. Mourinho takımları iyi mücadele eder, hatta çok agresifleşirler. 1,65lik oyuncunun herkesin gözünde zayıf, mücadeleden uzak izlenimi var. Herkeste geçerli değil bu, doğru çalıştırılan herkes çok iyi fizik sahibi olabilir.
Emre fiziksel olarak zayıf değil. Emre 17 yaşında kas çalıştırıldığı için haddinden fazla fizikli, bu da kas yapısına zarar verdiğinden çabuk sakatlanmaya müsait. Aynısı Arda için de geçerli, Gs altyapısı bu konuda yanlış yapıyor. Kas çalıştırmak, body-building en erken 18 ya da 19 yaş sonunda başlanır hatta. Gelişim çağında yapılmaması gerekir.Emre ikili mücadeleden kaçmaz, omuzomuza çok hırçındır. Sahada kendini tutamaz, aşırı agresiflikten sık faul yapar. Gidip de insan azmanı önlibero ile karşılaştırırsan elbette fiziksiz kalır. İspanyollar da ortalama olarak kısa kalırlar ama dünyanın en iyi Milli Takımına sahipler.
Emre Newcastle oynarken iyiydi ama sık sakatlandığı için kondüsyonu yoktu. Erken kopuyordu, o dönemini ara ara izledim. Titus Bramble - Boumsong'lu stoperde ve Babayaro'lu sol bekte inanılmaz rezil bir savunması vardı. Bu savunma ile çok fazla gol yiyerek çok kötü gittiler. Takımdaki moraller sıfırdı, Emre'nin o takımdan kurtulması çok önemlidir. Scott Parker ve Emre gidince Newcastle dibe vurdu ve revizyon yaptılar. Emre ne yaptı dememek için önce Emre'yi iyi bir takımda izlemek lazımdı, bu görüşe kesinlikle katılmıyorum.
Emre AMC gibi topla gidebilen, araya oynayabilen, ayağında top saklayabilen çevik ve çabuk bir oyuncu. Selçuk ise daha çok geriden pas yapan ama ileriyi görebilen, topla sakin ve temiz pas yapabilen, oyunun iki yönünde de çok iyi olmasa da iyi özellikleri olan savunma yönü de kuvvetli, ön planda savunma olan çok yönlü bir oyuncu. Birbirlerini çok iyi tamamlarlar ve mükemmel uyum sağlarlar. Emre ve Selçuk çok yakın arkadaşlar ve yanyana oynarlarsa efsane olurlar! İkisinin de defansif özellikle ve ofansif özellikleri kuvvetli, dolayısı ile orta sahayı kuuvetli tutup, iki yöne de dengeyi sağlarlar. Mükemmel bir 4411 oynayabilir Fenerbahçe. Emre iyi çalışınca sezonu kaldırabiliyor, yurt dışında her sezonda erken sakatlanıp sezon öncesi tam çalışamıyordu. 2 senedir çok dikkat ediyor sakatlanmamaya.
İnsan azmanı ama tekniksiz futbolculara karnım tok. Pres gücü ile maalesef maç kazanılmıyor, herkes mücadele ediyor. Önemli olan mücadele ederken kaliteni gösterebilmek. Onlara da böyle çift yönlü oyuncular ile olur. İnsan azmanı önliberolar böyle ikililerin arkasında defansın açıkları kapatılsın diye kullanılıyor artık 433 sistemlerinde.
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Transferler kistas olmaz, sonucta orta alana bakiyoruz ve o gunku orta alan ile bugunku ayni. Sanirim tek fark Yobo ve Niang idi. Ki ben elemekten bahsetmedim, rakibin dusuncesinden, futbol yapisindan bahsediyorum. Fenerbahce istedigi kadar sok pres, on alanda baski yapsin, biraz top yapabilen sogukkanli bir takim FB'yi hasat eder. Turkiye liginde 1.90 boyunda kazma stoperlere karsi ise yariyor tabii ki, bu sene yine Avrupa'da gorecegiz bakalim.
Senin tezin bence sadece Ispanya ligi icin gecerli olabilir, orada gercekten pas futbolu oynaniyor. Onun disinda Ingiltere, Italya, Almanya, Fransa, hepsinden fiziksel futbol oynaniyor, belki kucuk Ispanya olan Portekiz istisna olabilir.
Ben orada Newcastle takimindan bahsetmedim, Emre'den bahsettim. Emre o kadar iyi olsa baska Ingiltere takimina gidebilirdi, Inter'den yukselebilirdi, hicbirini yapamadi. Ben Emre'ye kotu futbolcu demiyorum, aksine cok iyi oyuncu. Ayagina hakim, yaratici, cift cigerli, ama fiziksel olarak guclu degil, sogukkanli degil, sakin degil, ki Avrupa'da orta alan oyuncularinda aranan ilk ozellik bu genelde.
Bence Emre-Selcuk-Topuz orta alaniyla kosarsin, ama fiziksel olarak mucadele edemezsin, ikili mucadelelerde ezilirsin, duran toplarda sikinti yarasin, hava toplarinda sikintiya girersin.
O tarz oyuncunun tekniği olanını Türklere(!) yedirmezler.
1.Boyla olacak iş değil bu 3 tane sırık dik oraya bu 3 ündeki yetenek olmadan bir işe yaramaz önce yetenek olacak.
2.Ben Trabzon örneği vermedim
3.Alexten savunma yapmasını bekleme o zaten işini gayet güzel yapıyor onun işi hucüm
4.Safkan orta saha olmasada olur ben bu 3 lünün acayip işler yapacağını düşünüyorum,gelirse ve o düzende oynarsak görürsün kardeş
"Fenerbahce istedigi kadar sok pres, on alanda baski yapsin, biraz top yapabilen sogukkanli bir takim FB'yi hasat eder. "
Cevap vermekten gerçekten sıkıldım, sürekli aynı şeyleri ifade ediyorsunuz. Buna tekrar cevap vermek istemiyorum, çünkü yukarıda açıkladım. Aksini iddia ettiğiniz şey ile UEFA Kupası alındı. Yanıldım demek de bir büyüklüktür.
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Bjk4ever kısmen haklı, belki Selçuk un gelmesiyle yine de zayıf kalabilir ortasaha ama hangi takıma göre? Bana göre Santos un yerine işi ciddiye alan bir sol bek ya da Santos un toparlanmış hali ve daha iyi bir sol açık, bahsettiğimiz ortasahadan daha takviye isteyen mevkileri olur Fenerbahçe nin...
Ya okumuyorsun ya da okudugunu anlamiyorsun. Emre-Topuz yanyana oynamadi mi dedim? Aksine birkac sefer oynayip 2. yari niye neredeyse hic oynamadi diyorum. Baroni 28, Selcuk 18 lig maci oynamis, ki ciddi bir sakatlik gecirmisti, 2. yarinin neredeyse tamaminda oynadi, o olmadigi zaman Baroni oynadi, hatta bazi maclarda sonradan oyuna alip ikisini yan yana oynatti ve dogrusunu da yapti. Ilk yaridaki hatalarini tekrarlamadi A.Kocaman. Dogrusu da o'dur zaten.
Topuz'u ortada oynatınca Dia ve Stoch savunma yapmıyordu, o yüzden Topuz'u kesemezdi.
Andre Santos çok kötü oynuyordu, formsuzdu, Caner banko sol bekti. Başka çaresi mi var ki oynatmasın? Uğur zaten sakattı.
Geriye kalan 3 oyuncudan ikisi oynamak zorundaydı. Emre banko, yokken de Baroni-Selçuk. Hatta alternatifsizlikten Gökay bile oynadı.
Bunu konuşmamamız lazım.
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı