25 kişilik kadroda altyapıdan yetişmiş en az 3 ve en az 10 tane yerli olsun. Gerisi serbest olsun, hayat bayram olsun.![]()
25 kişilik kadroda altyapıdan yetişmiş en az 3 ve en az 10 tane yerli olsun. Gerisi serbest olsun, hayat bayram olsun.![]()
Genç oyuncular arkadan geliyor ama bir vakitten sonra yok oluyor ya da fazla şans verilmiyor. Bu yüzden de yabancı oyuncu ihtiyacı ortaya çıkıyor. Yabancı oyuncu serbest olsa da alt yapıdan oyuncu ya da kadroda Türk oyuncu bulundurma olması lazım. Yoksa Türk oyuncuları iyice kaybederiz. Ama şöyle de birşey var. Örneğin Semih, Arda, Selçuk İnan gibi isimler Avrupa'ya gidip kendilerini geliştirecekse yabancı kuralı da faydalı olabilir. Bu oyuncular başarılı olurlarsa Avrupa'daki Türk oyunculara bakış açısı da değişir. Tabiki bu biraz hayal. O yüzden Avrupa'daki gibi olmak yerine Türkiye gerçeklerine göre bir sistem kurulmalı...
TariboWest
Bırakılsın artık.Oyuncu yetişir bir şekilde Milli takıma.İngiltere senelerdir milli takımlar bazında kupa alamıyor ama kulüp takımları coşuyor.Bizim de böyle olacaksa varsın böyle olsun.Sanki şu anda milli takım çok başarılı da.
Gelirken ne getirilir ki giderken ne götürülür?
Yalnız sahada 6 yabancı olacakmış yeni gördüm. O zaman çok saçma olur. Eğer sahada 6 olacaksa +2 ler kalksın kulüpler de gerekli bedelleri çeksin...
TariboWest
Yerli piyasasının düşmesi ve elindeki fazla yabancıları göndermek isteyenlerin zor durumlara düşmemesi açısından çok iyi bir karar. En azından Avrupa'da sınırsız sayıda yabancı olacak sahada ve Türkiye'deki ederinin 5 katına satılan yerli futbolcuların da fiyatı iyice düşecek. Beşiktaş da yok pahasına satmak zorunda kalmaz artık yabancıları, şimdi elimiz daha da güçlendi.![]()
Beşiktaş sayesinde kural +2 lere döndü,gene beşiktaş nedeniyle sınırsız olacak ve fm de bol bol yabancı alabileceğiz!
TEŞEKKÜRLER BEŞİKTAŞ!
bence olumlu olur ama artık g.antep g.birliği bu durumda küme düşer
her sene az buçuk bişey olanları 3 büyüklere gönderirlerdi,şimdi bu kural olur ise eğer;
bunu yapamayacaklar
(ama onlar gene bu sefer yabancı alır,büyüklere satarlar o başka)
Türk takımları da yerli oyuncusuz çıkar.Türk takımı Galatasaray çıktı deyip;
Kalede Casillas sağ bek S.Ramos![]()
Fena mı olur?
Yalnız adam gibi adam gelecekse gelsin.Uyduruktan adam gelmesin.
Federasyon denetlesin.Ya milli takımda oynayan yada oynayabilecek adam gelsin,Türk oyuncusu da "nasıl olsa yabancı kuralı var,e türkiye de de adam yok zaten bana milyon dolarlar vermek zorundasınız" demez,gelen mesela 500 bine iyi oynarsa türk adamı 1 m alamaz.![]()
Yabancı sınırsız olacak olmasına da;
İngilterede orda burda da kulüp takımları çok başarılı diye kıyas yapmak çok yanlış. İngiliz takımlarının transferleri ile bizim kulüplerin transferleri çok farklı. Bakalım sınırsız olursa hangi adamlar gelecek. Yedek olarak bekleyecek türde ismi duyulmamış isimler olacaktır. Bu nedenle bence en mantıklısı profesyonel bir Scout ekibi kurulup G.Amerika felan izletilmeli ve genç potansiyeli olan adamlar alınmalıdır.
Aynen katılıyorum.. Bunun için son 2 mesajımda da U23 veya U21 altı serbest olsun geri kalan 8 olsun dedim.
Geçtiğimiz günlerde Süper Lig ekiplerinden birinin teknik direktörü -kim olduğunu hatırlamıyorum- "Denediğimiz oyuncular çok potansiyelli ama en az 6 aylık bir çalışmadan sonra iyi bir yere gelecekler. Sınırlama nedeniyle bir çoğunu alamayacağız maalesef." demişti.
Şu gözden kaçırılıyor.Eskiden sırf yabancı diye gereksiz bir ton adam bu ülkeye yıldızmış muamelesiyle getirilirdi.Son zamanlarda bu kalite gittikçe artmaya başladı bence yabancı konusunda.Bunu da göz önünde bulundurmak lazım.Yabancı sınırı kalkınca yerli fiyatları da düşeceği için takımlar iyi yerli oyuncuları da alıp oynatacaklardır elbette.Milli takımımız bundan kötü etkilenir endişesi gereksiz bence.Şöyle bir örnek vereyim.Mesela bizim İsmail.Geldiğinden beri üstüne çok bir şey koyamadı.Bunun en büyük sebebi yerli oyuncu oynatma zorunluluğudur diye düşünüyorum.Adamın yeri garanti,parasını kazanıyor.Hatta bizim yerli oyuncuların bir çoğu Avrupa'ya gitmeyi düşünmüyor buradaki kadar kazanamayacaklarını bidikleri için.Neyse ben sanmıyorum ki İsmail normal idmandan sonra tesiste kalıp ekstradan kendisini geliştirmek için çalıştığını.Yabancı sınırı kalkarsa oynayabilmek için işte bunu yapması gerekecek.Son olarak ülkemizde körü körüne bir yabancı sevdasının yerleşmiş bir genel zihniyet olmadığını düşünüyorum.Ligde en fazla bir kaç tane takımda olur yabancının çok olduğu.O yüzden bu yabancı sınırlamasının kaldırılması gerekiyor bence.Ülke futbolunun faydasına olacağına inanıyorum.
So what?
Saike
Katılıyorum. Bu ülkede yabancılar çok rahat vs. deniyor ama o tamamen yalan. Bu ülkede Servet Çetin kadar rahat bir stoper tanımıyorum ben. Belki Lugano'dur. Sabri Sarıoğlu örneği, Hakan Balta örneği gözümüzün önünde.
İlginç gelebilir ama ben yabancı sınırı yüzünden Avrupa ya oyuncu gönderemediğimizi düşünüyorum. Türkiye de yetişen bir oyuncunun Avrupa ya gidebilmesi için ya çok idealist olması gerekiyor ya da çok yetenekli... Büyük kulüplerimiz zaten bunu ister istemez engelliyor çünkü elin Porto sundan Marsilya sından Serdal Kesimal-Pektemek gibi oyunculara daha çok ihtiyacı var. Doğal olarak bonservis bedeli yükseliyor ve Avrupa kulübü geri çekiliyor.
Bence de eğer Milli Takım düşünülerek yabancı kontenjanı konuluyorsa, kesinlikle altyapıdan oyuncu oynatma zorunluluğu ile bu aşılabilir. Her kulüp ilk 11 de 1-2 ilk 18 de de 1-2 oyuncu bulundurma zorunluluğu getirilirse, özellikle büyük kulüplerimiz ister istemez, altyapıdan oyuncu yetiştirebilmek için, şimdi oyuncunun ederinin iki katını verdiği oyuncudan edeceği karla altyapıya yatırım yapabilir.
Ayrıca yabancı fiyaskolarının sebebi de yine sınırın olmasıdır. 6 ya da 8 kontenjanın olduğu ortamda, sınırlı kontenjanını saçma transferlerle doldurmak istemeyen yönetimler, pahalı iyi olur mantığıyla, örneğin Guiza gibi gol kralı olmuş oyuncuya o paraları verebiliyorlar. Bunu Real Madrid-Barcelona gibi kulüplerde yapıyor ama biz yapınca ettiğimiz zarar bir dönemki transfer bütçemizin yarısı kadar oluyor.
Sonuç olarak bende sistemin değişmesi gerektiğini düşünüyorum, açıkcası belki bu dediklerimizden çok daha güzel bir sistem gelebilir ki zaten bu işin ehli kişiler değiliz. Yalnız bu sistemle gereksiz yerlere para saçmaktan, sanki yeterli kaliteye ulaşamıyormuşuz gibi geliyor bana.
Tr milli takımına çok oyuncu çıkmaması tamamiyle potansiyeli olan oyuncuların hedefini sadece ülkede bir takıma gidip para kazanma ve hayatını kurtarma üzerine kurmasındandır. Mesela U19'da harikalar yaratan Chelsea istiyormuş o istiyormuş ileride süper oyuncu olur denilen bir oyuncumuz, sadece Süper Ligde yada Bank Asyada bir takıma kapağı atayım paramı alayım diye kendine hedef belirliyor. Bu nedenlede kendi üzerine koyamadığı gibi kaybolup gidiyor. 10 yıl sonra U19 kadrosuna bakınca bile diyorsunki bu adamı nasıl almışlar o zamanki takıma. Çünkü o kadar gözden düşebiliyor. Yabancı sınırı kalkarsa herkesde kendini gösterme endişesi oluşur. Forması garanti olmaz. Mutlaka kendini geliştirme üzerine birşeyler yapar. Hatta Avrupaya gidip daha rahat olmak bile ister..
6+2+2 değilde direk 10 yabancı olsun.Tamamen serbest kalırsa bence kötü olur bir sürü gereksiz adam dolar ülkemize.Bakıyoruz manchestera chelseaye takımlarında 3-4 ingiliz var bence bu durumda üzücü.
İlk 11 kadar yabancı olmalı 10-11 civarı bence yeterli tabii bunlarda yedek kalma gibi şeylerle engellenmemeli sahaya çıksın 11ide oynasın paşa paşa.