-
21.Ağustos.2011, 22:55
Federasyondan umudumuzu kestik
SEDAT TUNALI Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Türkiye Futbol Federasyonu’ndan artık adalet beklenemeyeceğini söyledi. Şener, “Federasyon kafasını kumdan çıkarıp gerçekle yüzleşmek ve gereğini yapmak zorunda” diye konuştu.
Sevgili okurlarımıza minik bir uyarı yaparak başlayalım. Aşağıdaki röportaj-haber iki aşamalıdır. Zira, Trabzonspor Başkanı Sayın Sadri Şener’le, federasyon kararını açıklamadan sadece birkaç gün önce Bodrum’daki otelinde buluşarak konuşmuş ve Sayın Şener’in federasyon kararını açıklayana dek konuşmalarımızın mahrem kalmasına yönelik ricası üzerine bu ilk bölümü bekletmiştik. Bu faslı özetlersek;
ST: Sayın Şener Trabzonspor’un ısrarla bu soruşturmanın içine çekilmesinin ardında bir şey mi var?
SŞ: Kesinlikle söyleyebilirim ki, Trabzonspor bu soruşturmanın hiçbir yerinde “sanık” olarak olmamıştır ve olmayacaktır.
ST: Bu durumda siz dahil birkaç Trabzonspor yöneticisinin gözaltına alınması ya da ifadeye çağrılmasını nasıl yorumlamalıyız?
SŞ: Soruşturmayı yürüten emniyetçi arkadaşlarım bazı konulara hakim olamadıkları için ironik yanlış anlamalar olabiliyor. Dededen balıkçı olan yönetim kurulu üyemiz Recep Denizeri’nin balık pazarlıkları teşvik pazarlığı gibi algılanmış. Sorgu sırasında gerçek ortaya çıktığında hep birlikte güldük sadece, fazlası yoktur.
ST: Bir balık pazarlığı ile sınırlı mıydı sorgu, bunu mu anlamalıyız?
SŞ: Tabii ki hayır. Benim söylemek istediğim Trabzonsporlu hiçbir yönetici, idareci vb. şike ve çete kirliliğine bulaşmamıştır. Ama özellikle sayın başbakanın Fenerbahçeli yönetici ve futbolcularla poz vermesi, koltuğuna 23 nisanda Fenerbahçeli bir çocuğumuzu oturtması gibi olaylar şehirde büyük gerginlik yaratmıştı. Buna yönelik tepkiler elbette telefon konuşmalarına ve dinlemelere takılmış, sıkıntı varsa buradadır, çete ile ilişkili değildir.
ST: 3 temmuz sabahı operasyon başladığında sayın başbakana karşı bir mahcubiyet söz konusu oldu mu?
SŞ: Haliyle oldu. Ben de herkes gibi bu çapta bir operasyonun sayın başbakanın izni olmadan yürütülebileceğine inanmıyorum. Başbakanın bizler tarafından çok tepki gören o fotoğraflarının, yanlış yönlendirmelerle oluştuğuna inanıyorum. Bugün görüyoruz ki başbakanımız da temiz futbol istiyor. Türk futbolunun geleceği adına kendisine teşekkür etmemiz gerekir.
ST: Bu soruşturmanın “dominant” tarafının Fenerbahçe olduğu kanaati herkeste oluşmuşken ve mağdur ve “resesif” tarafın da Trabzonspor olduğu da gün gibi ortadayken, Trabzonspor Yönetiminin sessiz kalışı kamuoyunca “demek ki bir yamukları var, yoksa neden sessiz kalsınlar” diye yorumlanıyor. Neden sessiz kalıyorsunuz sayın başkan?
SŞ: Biz Karadeniz kültürüyle büyüdük. Rakibimizin en zayıf anında zafer tamtamları çalacak karakterde değiliz. Bunun yanı sıra sayın federasyon başkanımız bizden 15 ağustosa kadar sabretmemizi, basına beyanat vermemizi rica etti. Biz de bu ricayı kırmıyoruz. Sen de bu konuşmalarımızı o güne kadar yayınlamamalısın.
ST: Yani siz federasyonun 15 ağustosta gereken kararı vereceğine inanıyorsunuz...
SŞ: Eğer bu ülkenin yasaları uygulanacaksa, federasyon gereken kararı verecek ve herkes hak ettiği cezayı görecek.
ST: Peki ya Mehmet Ali Aydınlar Fenerbahçe ve Fenerbahçe üzerinden sistemin aynen yürütülmesi için “durumu idare etmek” babında zaman kazanma hamlesi yapıyorsa...
SŞ: Mehmet Ali Aydınlar o karakterde biri değildir. Gereği neyse yapacaktır.
ST: Yapmazlarsa...
SŞ: Yapmazlarsa biz de Trabzon camiası olarak tüm gücümüzle sahaya inerek hakkımızın teslimini sağlarız.
Ve federasyon kararını verir...
Yukarıdaki görüşme federasyonun tarihi “mıymıy” içerikli toplantısından birkaç gün önceydi. 15 ağustos “mıymıy”ının ardından Sadri Şener’e bu kez telefonla ulaştık.
ST: Kararı nasıl yorumluyorsunuz?
SŞ: Hangi kararı, ortada karar filan yok ki, eyyam ve sulandırma var. Bu federasyona zerre güvenimiz, kalmamıştır.
ST: Trabzonspor olarak nasıl bir hareket planı çizeceksiniz? Taraftar dernekleri ligden çekilmeyi tartışmaya başladı?
SŞ: Oluşan toplumsal kanaate göre gereken cezalar verilmeyerek Türk futbolunun temizlenme şansı federasyon eliyle yok edilmiştir. Bu kararsızlığın Fenerbahçe dahil hiçbir takıma ve Türk futboluna hiçbir katkısı olmayacağı gibi, onarılması güç yaraların da sebebi olacaktır. Federasyon Türk futbolunu kaosa mahkum etmiştir. Artık ligden çekilme dahil her alternatif gündemimizdedir. Böyle şey dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Futbol federasyonu başını kumdan çıkarıp gerçekle yüzleşmek ve gereğini yapmak zorundadır. Uğranılacak zararların tazmini için tüm yasal yolları kullanacağımızı, Türk futbolunun dünya futbolundan dışlanmasının yolunu açan federasyon istifa edene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi herkese ilan ediyorum.
ST: Hiç mi umudunuz hevesiniz kalmadı?
SŞ: Bana, hadi beni geçtik sahada mücadele eden ben değilim ama bu ülkenin ve spor kamuoyumuzun vicdanı olarak takdir gören hocamız Şenol Güneş’i disiplin kuruluna vermek için bu kadar acele eden iştahın bilinçaltında neler yatıyor çok merak ediyorum. Şenol Güneş İspanya’da bu ülkeyi karalamaya çalışanlarla bile mücadele ederken, Türk futbolunu temsil iddiasındaki kişiler hangi öfkenin, hangi bilinçaltının intikamı peşindedir anlamak zor. Yahu diyelim ki çok ilkelisiniz, ülke puanımız ve geleceğimiz açısından son derece önemli olan Bilbao rövanşı sonrasına bıraksaydınız neyiniz eksilirdi? Siz bu ülkenin menfaatlerini sadece şike ve çete soruşturması sırasında mı hatırlarsınız? Size nasıl ve neden güvenelim? Bu şartlarda nasıl hevesimiz kalsın ki?
ST: Federasyonun bu tavırları sizi gerçekten şaşırtıyor mu?
SŞ: Artık şaşırtmıyor. Çok açık olarak anladım ki bu federasyon Türkiye’nin değil İstanbul’un üç kulübünün federasyonu olarak kurulmuş ve bu felsefede yoluna devam ediyorlar. Allah yollarını açık etsin ama bilmeliler ki Edirne’den öteye geçemeyecekler. Biz de bu ülkede bulamadığımız adaleti uluslararası ahlaka ve hukuka sığınarak arayacağız. Federasyondan adalet beklemiyoruz artık Türkiye’de adaletin tecellisi için tek umudumuz ve güvencemiz Türk adaletidir.
Taraf Gazatesi
Mesaj Yetkileri