Originally Posted by
meddah
Ben bizim Federasyon kadar "aman bana bir şey olmasın" bir müessese ne gördüm, ne duydum bu yaşıma kadar. Futbolculara verdikleri cezalar hep böyleydi; yönetim değişir, bu kaide değişmezdi ama bu kadar olabileceğine de ihtimal vermezdim açıkçası.
Aşağıda listeleyeceğim hadiselerin tamamı kendi yetki ve sorumluluğunda olmasına rağmen hiçbiri üzerine kendi inisiyatifiyle bir karar almadı, alamadı Federasyon:
1 - Türk futbol tarihinin en büyük şike soruşturmasını bütünüyle sivil savcıya bağladı.
Aklı başında herkes bilir ki bizim sivil yargı ağır işler; bütün delillerin kendisini gösterdiği, üstelik bir de suçunu itiraf etmiş bir cinayet zanlısı olsun, o dava bile bir seneden evvel bitmez: Buyrunuz, bakınız Münevver Karabulut cinayeti. Buna mukabil, sportif hukuk kararlarının mümkün olduğunca hızlı verilmesi gerekir; çünkü devam eden bir süreç vardır (ligler, kupalar, organizasyonlar) ve geriye dönük ceza verme şansınız yoktur. Örneğin, bir maçta kırmızı kart gören bir futbolcuya, en geç iki sonraki maçın öncesine kadar net bir ceza vermeniz gerekir ki oynayıp oynamayacağı belli olsun. Veya elimizdeki örnekte, lig başladıktan sonra Fenerbahçe'ye küme düşürme cezası verirseniz iki sene kaybeder.
2 - Beşiktaş'ın iade ettiği kupayı "eyvallah" deyip aldı.
O kupayı verme ve gerekirse geri alma yetkisi sende; muhatap kulübün hiçbir yerde yazılı böyle bir hakkı yok. Hukuki bir merciisin sen yahu, bakkal Osman değilsin. Yarın Beşiktaş kulübü, verdiğin bir kararı beğenmeyip "vazgeçtim ben, ver kupamı geri" derse ne yapacaksın?
3 - Yayıncı kuruluşun tavsiyesiyle lig sistemini değiştirdi.
Mevcut sistemden en küçük atomlarına kadar farklı, en azından iki sene uygulanacak bir sistemi, liglerin başlamasına günler kala, üzerine iki gün bile düşünmeden yürürlüğe koydu; üstelik kendi kendine de değil, maçları yayınlayan kanalın tavsiyesiyle ve bunu da saklamıyor. Bilmiyorum, yorum yapmaya gerek var mı?
4 - UEFA'nın yönlendirmesiyle Fenerbahçe'yi Avrupa'dan men etti.
Bir de çıkmış Federasyon başkanı "Fenerbahçe aklanırsa UEFA'dan tazminat alır" diyor; ki bu, girişte bahsettiğim "aman bana bir şey olmasın" mentalitesinin 40 saat anlatılsa daha iyi ifade edilemeyecek bir özetidir. Kendin incelediğin belgelerle kendin alman gereken kararı, muhtemelen senden daha az belgeyi, senden daha az süre ve daha az adamla inceleyen bir başka kuruma aldırıyorsun ve ne bundan ne de bu karara aracı edilmekten sorumlu değilsin; Federasyon, sen ne güzel bir şeysin!
5 - Şimdi Fenerbahçe yönetim kurulu küme düşürülmeyi talep ediyor, bakalım bunu da yapacaklar mı?
Adamlar haklı; Federasyon bir başkası dayatmadıkça, yahut sorumluluğu başkasının kucağına bırakma şansı yakalamadıkça karar almıyor ve 15 gün sonra bile birisi gelip "Fenerbahçe'yi küme düşürün" diye dayatırsa ve Federasyon da bu pası değerlendirirse 2 sene kaybedecekler.