Quote Originally Posted by hwwwings View Post
@perpetua

Genel olarak araştırma iyi olsa da bence en büyük problem herkesin kendi bakış açısına göre değer vermesi. Örneğin bu konudaki en büyük fark Dia-Sercan(hız, hızlanma) karşılaştırması ve yabancılardan örnek verecek olursak Pique-Terry karşılaştırması(teknik veya pas değeri arasında 1 puan fark var ve bu en kibar tabirle gülünç).

Aynı şekilde İngilizlerle İspanyolların yaratıcılık değerleri arasında da büyük bir fark var. Messi'nin bence gözü kapalı 20 olması gereken yaratıcılığı 17 mi ne, eğer İngilizler Messi'nin profilini yapsa bu değer en kötü 19 olurdu.

Gelmek istediğim nokta, SI yetkilileri bu konu üzerine kafa yoruyor mu, yani bir özellik konusunda bir oyuncuyu en yüksek nokta gösterip puanlamanızı buna göre yapın diyor mu? Yaptıklarını pek düşünmüyorum çünkü ülkeler arasındaki değerlerde büyük farklılıklar var. Eğer bir oyuncunun konsantrasyon değerini verirken Xavi ile kıyaslayın denirse daha gerçekçi değerler verileceğini düşünüyorum.

Ayrıca kaleci değerlerini verirken de gerçeğe göre değil maç motoruna göre değer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Volkan'dan örnek verirsem, bire bir özelliğinin 10 olması normalde iyi bir değer fakat FM'de her maçta 10 civarı karşı karşıya pozisyon olduğundan bu değer düşük kalabiliyor.

Uzun bir mesaj oldu ve derdimi çok iyi anlatamadım.
Bu konulardaki düşüncelerini merak ediyorum.
Derdini anladim.

Bir kac yonden cevap verecegim bu konuya.

1. Oyuncu ozelliklerinin tanimlari ve anlamlari
Bu konuda her arastirmaci hep yuzde yuz bilgiye sahip olmuyor. Arastirmaci bu isi ne kadar yaparsa, o kadar tecrubeleniyor ve oyuncu degerlerini biraz daha dikkatli bir sekilde yapmaya basliyor. Tabii herkesin de ayni ilgi ve ogrenme istegi ile yaklastigini da varsaymak yanlis olur.

2. Futbola bakis acilari
Tabii herkes farkli. Butun takim tutma onyargilarini ortadan kaldirsan bile, insanlar ayni pozisyonu farkli yorumlayabiliyor. Bu izledikleri maclar icin de gecerli. Ayrica bazilari daha dikkatli izliyor, bazilari ayni dikkatle izlemiyor.

3. Liglerin kuvvetli ve zayif yonlerini goz onunde bulundurarak degerlendirme
Sonucta herkes butun ligleri izlemiyor. Bir cok kisi ya sadece kendi ligini veya sadece kendi takimini izliyor. Diger takimlarla ilgili sadece kendi takimi ile oynadigi maclardan bilgi topluyor.

Mesela bir Man Utd taraftari normalde kendi takimini izler, belki en yakin rakip Chelsea'yi izler, ayni sehirin takimi oldugu icin Man City'yi izler ama gidip de Real Madrid'i, Barcelona'yi bir yilda 2-3 defadan fazla izlemez. Bu nedenle arastirmacilara, hem kendi liglerinin kuvvetli yonlerini, hem de zaaflarini fark ettirmek gerekli. Aksi takdirde bir Ingiliz icin zayif olan guce sahip bir oyuncu, diger ligleri bilmeden degerlendirme yaparsa, guce 5 verebilir. Ama buyuk ihtimalle bu oyuncu Ingiltere'de zayif gorunurken, Yunan liginde bu adamin gucunun 11-12 olmasi gerekir.

Daha once de yazdigim gibi, eskiden sadece CA bazinda degerlendirme yaparken, bu degerlendirmeyi son bir yilda (daha dogrusu Ocak ayindan beri) ozellik bazinda karsilastirmaya gecirmeye basladik. Hala CA bazinda da degerlendirme yapiliyor ama ozellik bazinda da degerlendirmeler basladi. Veritabaninin zamanla daha da dogru bir hale gelebilecegini dusunuyorum.

Sonucta arastirmacilar sadece 3-4 ozellik degerlendirmiyor. Oyle olsa, karsilastirma yapmak daha kolay olurdu ama her bir oyuncunun sadece oyun ozellikleri 60 tane. Sayfaya dokup, karsilastirmaya kalksan en fazla 5-10 oyuncuyu belki degerlendirebilirsin.

Not: Mac motoruna gore ozellik vermememiz, bizden ozellikle istenen. Cunku mac motoru bir surumden, diger surume degisiyor hep.