Kafamin kalin olmasi konusunda ciddiydim. Herhangi bir gonderme de degildi. Bir cok isin pesinden kosarken bazen kafa duruyor.
Katkida bulunma meselasine gelince, ben arastirmaci olmadan once SI forumlarinda fikirlerimi yazarken zaten yardimci oldugumu, oyunun gelismesine katkida bulundugumu hissediyordum. Bu hissi yasamak icin de ismimin oyunda gecmesine ihtiyacim yoktu acikcasi. Oyunda su anda olan bir cok ozellik de benim baslattigim veya parcasi oldugum beyin firtinalari ile gerceklesti. Bunlar icin de bir sey beklemedim, oyunun daha iyi olmasini istedigim icin yaptim. Baskalarindan da bunu bekliyorum acikcasi.
Arastirma bolumunde yazilanlar okunuyor. Hatta bazen iki defa, uc defa okunuyor. Bu kesin. Fayda da sagliyor. Ama bu demek degil ki yazilanlarin tamamini kullanacagiz. O yazilanlarin %5'ini bile kullansak bu buyuk bir faydadir cunku o %5 daha once dusunmedigimiz bir seyi ortaya koymus olur.
Son 3 yila baktigimizda da ortalama 63. Son 2 yilda ise 57.5.bu konuya gelince. madem istatistiklerle konuşuyoruz bikaç bişey de ben yazayım. beşiktaş son 10 yılda ortalama 65,5 puan toplamış. en iyi sezonunda 85 en kötü sezonunda 54 puan toplayabilmiş ki bunların da ortalaması 69,5. son 10 yıla bakıldığında beşiktaş en kaliteli kadrosunun bu yılki kadro olduğunu söyleyebiliriz.
Besiktas'in son yillarin en kaliteli kadrosuna sahip olduguna katiliyorum ama en iyi kadrosuna sahip oldugunu dusunmuyorum cunku kadro dengeli degil. Kadronun en kaliteli 8 futbolcusu yabanci. En kaliteli 11 oyuncudan da sadece bir tanesi Turk. Ligimizde sahada 5 tane Turk oynamasi gerektigini goz onunde bulundurursak, kadroyu insa ederken Besiktas'in cok hatali oldugunu dusunuyorum.
O 54 puanin gecen sezon oldugunu goz onunde tutarsak, gelisme var demek dogru olmaz mi?ama buna rağmen sizin yaptığınız çalışmada beşiktaş bu sezonu neredeyse geçirebileceği en kötü şekilde geçirmiş. yaptığınız sadece 1 sezon olsa ve beşiktaş ligi 50 puanla bitirse anlardım. çünkü dediğim gibi en kötüsü 54 puan ve bundan bir miktar sapma gayet olağan.
Trabzon konusuna ben katilmiyorum cunku Trabzonspor'un kadrosu hem Besiktas hem de Galatasaray'dan daha genis ve en iyi oyuncular ile en zayif oyuncular arasindaki fark daha az. Besiktas, Quaresma olmadigi zaman ne olacak diye dusunurken, Trabzon'da Alanzinho, Volkan Sen, Henrique, Burak, Adrian, Sapara, Brozek ve Halil asagi yukari benzer seviyede ve birbirlerine alternatif oyuncular.ama 10 kez oynatıp ortalamasını almışsınız. yani beşiktaş'ın ortalama puanının 65 civarında ve hatta kadroya bakıldığında 70e yakın çıkmasını beklerdim ben. diyeceksiniz ki trabzon ortalama 68 almış galatasaray 63. şunu söyleyebilirim ki trabzonspor'un ki biraz yüksek bence. sürpriz yapmaya aday bir takım olsa da trabzonspor bu kadrosuyla bu sene ligde beşiktaş ve galatsaray'dan daha iyi olması kağıt üzerinde mümkün değildir. dediğim gibi 1 sezonun sonucu olsa hiç itiraz etmem. ama madem ortalama alındı bu şekilde çıkması anormal geldi bana. galatasaray da düşük bir miktar. 70 civarı olabilirdi yine.
Lig sonucta bir maraton ve hic bir futbolcu 34 macin tamaminda ayni performansi gosteremiyor.
Bu nedenle de kadro derinligi lig sonuclarinda onemli bir etken.
Tam olarak sabaha kadar oynasa X takimi Y'yi yenemezdi demek hic dogru olmaz. Besiktas gecen sezon gibi cok kotu sezonlar da gecirdi, cok iyi sezonlar da gecirdi bu 10 denemede. Ortalama 60'da kaldi cunku istikrarsiz. Ayni sey Galatasaray icin de gecerli.gaziantep bursa ve ibb'nin ortalamada daha yukarıda olmasını ise asla anlayamadım. bu takımların kadroları iyi evet. şampiyon dahi olabilirler belki evet. ama iş yine gelip 10 sezon ortalamasına dayandığında böyle sonuçlar almaları anormal. ne yani antep'in kadrosu beşiktaş'tan daha mı iyi. e başındaki teknik direktörün de bu kadro kalitesi farkını ortadan kapatıp öne geçebilecek biri olduğunu söyleyemeyiz.
sonuç olarak dediğim gibi. eğer 1 sezon değerleri olsaydı gayet normal olabilirdi. ama bu resmen şu anlama geliyor. hani derler ya sabaha kadar oynansa x takımı y'yi yenemezdi diye. tam olarak bu yani. bence bu da beşiktaş ve galatsaray'a haksızlık anlamına geliyor.
umarım anlatabilmişimdir.bu saatten sonra ne kadar mümkün bilmiyorum ama 21 ekim'e kadar düzelir umarım bu durum.
Bursaspor, Antep ve IBB ise istikrarli. Daha iyi degil ama topladiklari puanlarin standart sapmasi daha dusuk.