Quote Originally Posted by tearkan View Post
benim gerçek ortalamadan kastım son on yıl ortalamasıydı. gerçek hayatta aynı sezonu 10 kez oynatma şansımız olmadığına göre gerçeğe en yakın veriyi almak için bu tarz geçmişe yönelik ortalamalar ele alınır. değerlendirmeler ve kıylaslar bu veriler üzerinden yapılır. bu nedenle gerçek ortalama yok demek gerçek hayatta da bu alanada değerlendirmeler yapıldığını ve bu yöntemin kullanıldığını düşününce biraz havada kalıyor. doğrudan doğruya oyun için bir kıstas olmayabilir; ancak o da iki-üç puan oynar burada olduğu gibi. tabi ts ve gs'deki ekstra çıkış ve düşüş sezonlarına denk gelmezseniz.

sonuçta gs jardel'li kadroyu da gördü bu süreçte geçen yılki kadroyu (performansı anlamında) da gördü. oyundaki on sezonluk tekrarlarda da bir takım iyi de gidebilir, kötü de. ancak en nihayetinde belli bir seviyenin altına düşmez. ortalamalar da ligimizdeki büyük kulüplerin bu seviyesini gösterir. iyi sezonlar olur, kötü sezonlar olur; ancak belli bir seviyenin altına potasiyel olarak asla düşmezler.

ayrıca sizin mantığınızla, gerçek ortalama diye bir şey yoksa ve bu yılın gerçeğine en yakın ortalama geçen yıl toplanan puanlarsa; bu durumda geçen yıl gs ya da bjk'nin topladığı puanlara karşılık oyunda tutturdukları ortalamalar ne kadar gerçekçi? (yazdıklarınız üzerinden bir yorum yaptım. doğrudan kendi düşüncem olarak algılanmasın. yazdığınızın ne kadar mantıklı olduğunu göstermeye çalıştım sadece.)
Gercek ortalama yok cunku 2011/12 sezonunu gercekte 100 defa oynatip onun ortalamasini alamiyoruz.

Deseniz ki son 10 yilin ortalamasi X. Bu ortalamanin standart sapmasi da Y. Oyunda cikan ortalama deger de X+1.96Y'den fazla veya X-1.96Y'den az ise o zaman Besiktas tarihsel ortalamasina gore cok iyi veya cok kotu bir performans gostermis (tabii bir takimin puanlarinin normal dagildigini varsayarsak) diyebilirsiniz. Bu istatistik. Guven araligi denir buna.

Besiktas'in son 10 yildaki ortalamasi 65.5. Puanlarin standart sapmasi 9.37.

Yani guven araligi:

65.5 + 1.96*9.37 = 83.87
65.5 - 1.96*9.37 = 47.13

Bu durumda ortalama 60 puan da ne cok kotu performans, ne de cok iyi performans.