Arda'nin FM 2011 basi ve FM 2012 basindaki ozelliklerini karsilastirirsaniz farki gorebilirsiniz. Hiz, hizlanma, ceviklik, dayaniklilik, calisma orani ozelliklerininin hepsi dustu. CA olarak gordugu dusus 5 puandi. Yani Dia'ya yapilan 3 puanlik dususunden daha fazla dusus oldu Arda'da. Ustelik kotu gecirdigi gectigimiz yilda 28 macta 11 gol atip, 5 asist yapmasina ragmen bunlar yapildi.
Sezon basinda neden dusmedi Dia? Cunku ilk sezon hala takima alisiyordur, belki kendisini yeterince gosteremiyordur dusuncesinden yola cikilmistir. Ama 1.5 sezonda cok az sey gosteren bir oyuncu icin dusus kacinilmaz degil mi? Ustelik ufak bir dusus gordu. Mesela Riera gibi geldikten sonra 6 ay icinde 15 CA puani dusmedi. Ustelik Riera'nin bile simdiye kadar yaptiklari Dia'dan daha fazla olmasina ragmen. Bu sezon topu topu Aydin Yilmaz kadar oyuna katkisi var Dia'nin. Ama hala daha yuksek olmasini istemek bana gore aciklanmasi cok zor bir istek.
Dia hala genc ve hala kariyerinin gidisini degistirme sansi var ama eski potansiyelinin mantikli olmasi icin su anda 140-145 arasinda CA'ya sahip olmasi ve ilerlemeye devam etme ihtimali gostermesi gerekli. Bazen oyuncu cok iyi kontrat alir ve ilerlemek yerine geriye gitmeye baslar. Daha once bir cok oyuncuda gormedik mi bu durumu?
Verilen 147 potansiyel (yani Quaresma'nin su anki seviyesinden sadece 3 puan altta) bile oldukca iyi niyetli bir seviye son 1.5 yila gore. Ozellikle Dia'nin 24 yasinda oldugunu ve o potansiyele erisebilmek icin onunde 2, en fazla 3 yil oldugunu goz onunde bulundurursak. Mesela ornek olarak tipki Dia gibi daha cok fiziksel ozellikleriyle one cikan ve 25-26 yasindan sonra dususe gecmeye baslayan Tuncay'i dusunun. Hizi yavasladikca sahada baska seyler gostermeye baslamasi gerekir Dia'nin. Zaten bu baska seyleri gosteremedigi icin yedek beklemiyor mu?
Bunu genele soylemek istiyorum. Oyuncularin olmasini umit ettiginiz gibi degil, olduklari gibi degerlendirmeye calisirsak bence cok daha iyi sonuclar aliriz karsilikli olarak.



