Başbakan Yardımcısı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, AKP İstanbul İl Teşkilatı ziyaretinde gazetecilerin, futbolda şike iddiaları ile ilgili sorularını yanıtladı. 4 Ağustos'da başlayacak Türkcell Süper Ligi öncesi gündeme gelen iddiaların üzerine gitme zorunluluğu olduğunu ifade eden şahin bu konuda ceza verme yetkisinin Futbol Fedarasyonu'nda olduğunu söyledi.

Bakan Şahin, yetki konusunda, "Benim şikenin tesbiti cezalandırılması konusunda bakan olarak herhangi bir yetkim yok ancak özerk Futbol Federasyonu kendi içinde bir Tahkik Komisyonu kurar, bu tür iddiaların üzerine gitmek, elde deliller varsa tıpkı İtalya'da olduğu gibi ceza verme konusunda tek yetkilidir" dedi.

Basında çıkan iddia ve yorumlala ilgli bir dosya hazırlayarak Futbol Fedarasyonu ve Başbakanlık Teftkiş kuruluna gönderdiğini ifade eden Bakan Şahin, "Bakan olarak gözetim ve denetim yetkisine sahibim. Bu yetkimi Başbakanlık Teftiş Kurulu aracılığı ile kullanabiliyorum. . Dosyayı fedarasyona ve Başbakanlık Teftiş kuruluna dün akşam gönderdim. Bütün bu gelişmelerden Başbakan da en az benim kadar rahatsız. Dün akşam geç saatlerde beni aradı. Ne yapıldığını sordu. Başbakanımızı bu konuda bilgilendirdim ancak kendisi çok kısa sürede bir araya gelerek bu konuda başka çalışmalarda gerekiyorsa bu konuda bir değerlendrerme yapmak gerektiğini söyledi. Bu konu başbakanımızın da gündemindedir onuda söyleyeyim" dedi.

İTALYA'DA CEZAYI FUTBOL FEDARASYONU VERDİ

Futbol Fedarasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un "bu konu devletin işi" şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine Şahin, "Devlet Bakanı olarak beni kastediyorsa yasaların bana verdiği yetki Başbakanlık Teftiş Kurulu aracılığıyla ile soruşturma istemektir, ben o adımı attım. Biliyorsunuz İtalya'da küme düşen takımlara cezayı devlet vermedi. Futbol Fedarasoynu içindeki Fedaral Tahkim Kurulu verdi. Tahkim Kurulu emekli hakim ve savcılardan oluşuyor. Futbol Fedarasyonu içinde sürekli görev yapan bir kurum var. Bizde de Futbol Fedarasoyu içinde şike ile ilgili kurulacak kurulun sürekli görev yapan kurul haline getirilmesinde yarar var. Sorumluluk Futbol Fedarasyonu'ndur. Olayın cezai yönü varsa spor mahkemeleri yapar ancak biz de böyle bir yapı yok. Spor Mahkemeleri'nin kurulması için TBMM'nin gündemine önümüzdeki dönem bir yasa tasarısı gelir" şeklinde konuştu.

DENİZLİSPOR YÖNETİCİLERİNİN DİNLENMESİ LAZIM

Haluk Ulusoy'un önümüze belge gelirse araştırırıs açıklamalarını ise Bakan Şahin şöyle değerlendirdi:

"Devletin değişik kurumlarına belge ve delil gelirse kendimiz değerlendirmeyiz, Futbol Federasyonu'na göndeririz. Belge bulgu gelirse yaparız demekle işten sıyrılmak olmuyor. Bir komisyonla ilgili tarafları dinlemek lazım. Pragdan biri mektup göndermiş, o şahsın çağrılması lazım, Çek futbolcuların tercümanını çağırmak lazım, Denizlispor Başkanı ve yöneticilerini o şahıslarla yüzleştirmek lazım. Delil derken bütün bunların ifadelerini alıp Futbol Fedarsayonu'na alın değerlendirin diyecek halimiz yok. Bütün bunları Futbol Federasyonu yapacak onaların görevi".

Geçmiş dönemde meclisite bir komisyon kulduğunu da hatırlatan Bakan Şahin ancak komisyon üyelerinin iddiaları delilendirip ispatlayamadığını belirtti. Şahin elinde belge ve bilgi olanların bunları yetkili kurullarla paylaşmaktan çekindiğini öne sürürek, bilgi sahibi olanların fedakarca davranmasın istedi. Bakan Şahin bilgi ve belgeleri paylaşmayanların vicdani sorumluluktan kurtulamayacağın söyledi.