Aslında Catenaccio'nun herkese zevk vermediğini kabul ediyorum.. Ama bir strateji savaşına dönüşen futbolda Catenaccio benim için bir efsane.. Artık uygulanmasının kesinlikle gereksiz ve yanlış olduğunu düşünüyorum..

Francesco Totti'de belki de benim gibi düşünüp bu sistemi oyunlarda uygulamalara geçiriyor.. Aslında eskiden işe yarayan bu sistemin işe yaramamasının en önemli nedenlerinde biri herhalde duran toplar. Artık her takım duran topları o kadar güzel kullanıyor ki Yunanistanın şampiyonluğunda bile Çek Cumhuriyeti'nin duran toplardan atamadığı ve Yunanistan'ın attığı gol maça damgasını vurmuştu.. Çünkü yenen bir gol bütün savunma direncini yok ediyor. Aynı disiplinle oynatmayı başarmak bir Teknik Adam için gerçekten çok zor..

Bu arada Ofsayt taktiğine gelince.. Eğer rakip çok hızlı adamlardan oluşan bir hücum hattına sahipse (Anelka-Tuncay) bu ofsayt taktiğini uygulayan takım için bir faciaya yol açabilir.. Ama Pivot santrafora karşı oynuyorsanız (H.Şükür) savunmayı biraz ilerde kurarak oyuncunun top indirmesini engelleyebilirsiniz..

Benim kişisel görüşüm ofsayt taktiğinin de genel olarak uygulanırsa sorun yaratacağı..