Originally Posted by
kiwi21
şimdi şöyle bi durum var ve kesinlikle art niyetli değilim onu söyleyeyim (ama internetin böyle bi handikapı var, niyetimi bilemezsiniz malesef)
si yıllarca oyunun korsan satılmasını bahane gösterip oyunu türkçe çıkarmadı. geçen sene bence oldukça iyi bi sinerjiyle o bahsettikleri baraj aşıldı ve oyunun türkçe çıkartılmasına karar verildi.
gelelim bu seneye; hiç bir fm kullanıcısı ya da çoğu fm kullanıcısı diyelim oyunun "fan sayfası" diye nitelendirilebilecek bağımsız bir oluşuma çevriltileceğini düşünmemiştir herhalde.
şöyle söyleyeyim; bu sene biz türkler yaşımıza bakılarak kimimiz öğrenci harçlıklarından arttırıp oyunu aldı, okulunu bitirmiş çalışmaya başlayanlar maaşlarından feragat edip oyunu aldı. yaşça büyük abilerimiz de belki ailesinin rızkından -atıyorum 10 günlük ekmek parasından- feragat edip bu oyunu aldı. şimdi si, sega vs. bu adamlar bu işi hadi gençler 1 sene boyunca eğlensin, seneye tekrar çıkartırız diye yapmıyorlar oyunu. oyunda çok ciddi bi emek var ve verdikleri emeğe deyiyor ki oyun yıllardır çıkıyor. zarar eden hiç bir işletme yaşamını devam ettiremez. karlılıkları ortadayken yıllardır ayak sürüdükleri şeyi elde ettikten sonra oyunu nasıl bir performans göstereceği belli olmayan bir oluşuma vermeleri ticari kaygıları düşündükçe, tüketicinin isteklerini düşününce oldukça can sıkıcı.
nasıl bir performans göstereceği belli olmayandan kastım şudur; mükemmel, kusursuz bir çeviri de çıkabilir. ancak benim söylemek istediğim si kar peşinde koştuğu bir üründe atıyorum kimseyi ingilizce testine sokmadı. bu kadar tantanadan sonra resmi bir çeviri, profesyonel bir çeviri yapılmasını isterdim oyunun ücretini veren bilinçli tüketici olarak.
konu aslında çok dağıldı. tekrardan söyleyeyim bir nebze de olsa yanlış anlaşılmaların önüne geçeyim; kesinlikle tsi'yı olaya katmıyorum. bu x bir sitede olabilir di y bir site de. sonuçta yapılan olay imece usulü yapılan bir çeviri. ticari kaygısı olan bir işletme için bence "affedilemez bir hata" ben oyunun ederini verip satın alan bir tüketici olarak bu yaptığı sevimsiz durumdan dolayı bundan sonra ödeyebilecek olmama rağmen oyunu 3 yıldır yaptığım gibi satın almayacağım ve korsan yoluna gideceğim.
dipnot : rusya'da da böyle, kore'de de böyle gibi bir savunma gelebilir. oradaki tüketiciler bilinçsizse benim yapabileceğim bir şey yok. hani bir laf var "sinek küçük ama mide bulandırır" diye. aynen o durum geçerli.
çevirmen arkadaşlara allah kolaylık versin, umarım kusursuza yakın bir çeviri yapabilirler. saygılarımla.