Quote Originally Posted by fotosuki View Post
@perpertua

Doğrudur. Fakat aralarında uçurum olan takımların maçlarında da yaşanıyor bu durum. İki lig altındaki takım neredeyse her topu elde ettiğinde rakip ceza sahası önünde Barcelona gibi pas yapabiliyorsa bunun nedenini taktiğe bağlayamayız bence. Geçen seride de böyle pas yapılıyordu fakat en azından topa müdahale sayısı yerindeydi. Şimdi ceza sahası önünde pasa başlandığı zaman o takım şut çekmeden o pozisyonu kaybetmiyor.
Adamlar Barcelona gibi pas yapamiyor. Sizin oyun stiliniz bu paslasmaya izin veriyor. Bir gercek var ki oyuncular, ozellikla daha alt seviye takimlara karsi oynadiklari zaman, maci biraz daha hafife alabiliyor. Bu da rakibin haddinden daha fazla topa sahip olmasina neden olabiliyor.

Bu paslasmayi ve rakibin moralini bozmaniz gerekiyor ki maci kontrolunuze alin. Eger rakibe yeterince coskulu pres yapmiyorsaniz ve ayaginiza gelen toplari da yeterince basarili kullanamiyorsaniz, tabii rakip de size topu vermemek icin elinden geleni yapacaktir.

Quote Originally Posted by GebzeLi1907 View Post
perpetua teşekkürler, dediklerini dikkate alacağım.Zaten defansı öne cıkarma işini yapıyordum, skoru korumak istediğim zamanlarda defansif de oynasam.
Ama contain stratejisi kafamı karıştırdı hep skora yatmak amaçlı kullanırdım üzerinde bir kaç makyaj ile geride ve topa hakim olamadığım zamanlarda bi deneyim..
3 ü genelde pek yapıyorum denemez üşenmekten ötürü, ona da dikkat edicez anlaşılan..
Dizilişlerimde genelde rakip ile uyumlu oluyor zaten denk ve benden güçlü rakiplere karşı

Ben açıkcası maç motoru kaynaklı diye tahmin ediyordum bunu ama rakip contain stratejisinde iken bu şekilde etkisi olabilir haklısın.
Da yine de kafamı karıştıran yer benim oyunculara press yap dediğim halde topa dal dediğim halde rakibe basmamaları onlar orda pas yaparken onların defansımın önünde beklemeleri yalandan bi gidip geri gelmeleri falan..
Contain, Defensive, Counter, Standard, Control, Attack ve Overload kisacasi farkli oyun mantaliteleri.

Contain ile daha garanti paslarla oynanirken, Overload ile topu en kisa zamanda hucum oyuncularina aktararak gol ariyorsunuz.

Rakip contain kullanip cok oyuncu ile kapanirsa, Attack ve Overload gibi topu en kisa zamanda ileriye tasiyan stratejilere zaten hazirliklidir. Savunmanin arkasinda bos alan da birakmaz, savunma oyuncularina fazla pres de yapmayarak geride kalir.

Bu savunmayi da ya oyuncularin bireysel kalitelerini kullanarak cozebilirsiniz (ozellikle dripling) veya duran toplarla. Tabii topa sahip olmaniz da gerekli. Rakibin kendi arasinda pas yapmasina izin vermemek lazim.

Contain stratejisinin oyuncu komutlarina bakarsaniz, ozellikle savunma oyuncularinin risk almadan gerektiginde uzun toplarla oynayacagini gorursunuz. Ama tabii bu uzun toplari oynamalari icin baski yemeleri, hatta etkili baski yemeleri lazim. Yoksa zaten baski yemezse her oyuncu kendi aralarinda paslasirlar (saha duzgunse tabii).

Quote Originally Posted by kasım akdemir View Post
Görüşe aynen katılıyorum. Ayrıca her takıma karşı taktik anlayışımız değişecekse nasıl taktik uyumunu sağlayabilir ki? Taktiği sezon başı belirleyip oyuncular alışsın diye göbeğimiz çatlıyor zaten.Sezon sonuna doğru anca bütün barlar dolma noktasına geliyor nerdeyse. Buna rağmen nerdeyse her maç diziliş değiştirmek düşünülemez bile.
Tek bir taktik anlayisi belirlemiyorsunuz ama. Toplamda 3 tane taktik belirleme ve oyunculari buna alistirma hakkiniz var.

Kucuk takimsaniz, bir tane buyuk takimlara karsi genis alan vermeyecek onlarin skor uretmesini engelleyecek taktik calisirsiniz. Bir tane esit seviyedeki takimlara karsi maci tutacak ve kazanacak taktik. Bir tane de skor yakalamaniz gerektigi anlar icin hucumu daha fazla on plana cikartan taktik.

Buyuk takimsaniz, bir tane rakibin kendi yari sahasina gomulmesini etkisizlestirecek taktik, bir tane esit seviyedeki takimlara karsi maci tutacak ve kazanacak taktik. Bir tane de one gectikten sonra rakibi dagitacak taktik.

Her mac ayni taktik ile cikmak zorunda degilsiniz tabii. Mac oncesi antrenmanlarda rakibi yenme planiniza gore calisma da yapabilirsiniz. Mac ici komutlarla rakibin oyununa veya zaaflarina gore de kendinizi ayarlayabilirsiniz. Mesela rakip uzun toplarla hucum oynuyorsa, ileride pres yapmanin pek bir yarari zaten yok. Takimin boyunu kisaltarak donen toplari toplamak daha ve hizli hucuma cikmak faydali olacaktir. Veya rakip kendi yari sahasinda pas yapmaya calisiyorsa, savunmayi one cikartip pres yapmak ve topu kazandiktan sonra kolay kolay rakibe vermemek, daha az riskli paslarla oynamak daha dogru olacaktir.

Bu tip degisiklikleri her takim mac icinde yapiyor. Bazen "hassle opponents" gibi bir mac ici komut ile rakibe basabilir. Bazen stand off oppoents gibi bir komut ile rakibi ustunuze cekip kontra atak sansi yaratabilir. Bazen ayaga oynayarak zamandan calar. Bazen oyuncularin kosu yolunu daha cok dener. Bazen rakibi pas yaparak delmeye calisir, bazen dripling ile. vs. vs.

Ayrica 4231, 4411, 4231 (DM'li) dizilisler birbirinden cok uzak dizilisler degiller. Sonucta 4'lu defanstan 3'lu defansa gecmiyorsunuz.

Veya 442'den 4411'e gecis de cok farkli degil. Bu nedenle 4231 dizilisi de yakin.

Veya 433'ten 4141'e gecis.