1 ile 30 arası toplam 68 sonuç

Konu: Türkiye liginin içler acısı hali (Yabancı sınırlaması hakkında yaşadığım bir sorun)

Hybrid View

Eleştirimi yapayım o zaman ben de hazır konu açılmışken bunu tartışmış olalım sorumlu arkadaşlarla;

Şimdi öncelikle bu kurallar ve istenilen bu düzen Yıldırım Demirören tarafından açıklandı fakat "Yapmayı istediği" olarak açıklandı sadece.

Bir resmiyet veya kesin olarak açıklanan bir şey yok bu kuralların değişeceği konusunda.

Bunu oyuna resmiyet yokken yansıtmak transfer dedikodusu çıkan bir oyuncuyu imza atmadan o takımın kadrosuna eklemek kadar büyük (hatta daha büyük) bir hata.

Bu yabancı hakları değişir veya değişmez orasını bilemem (bence 5'e inmesi imkansıza yakın) ama resmiyet kazanmadan bunu oyuna yansıtmamak gerekirdi.

Benim gözümden kaçan bir teoriyle yapıldıysa umarım geçerli bir sebep vardır, açıklarsınız ve içime siner benim de...

Quote Originally Posted by kornification View Post
    Eleştirimi yapayım o zaman ben de hazır konu açılmışken bunu tartışmış olalım sorumlu arkadaşlarla;

Şimdi öncelikle bu kurallar ve istenilen bu düzen Yıldırım Demirören tarafından açıklandı fakat "Yapmayı istediği" olarak açıklandı sadece.

Bir resmiyet veya kesin olarak açıklanan bir şey yok bu kuralların değişeceği konusunda.

Bunu oyuna resmiyet yokken yansıtmak transfer dedikodusu çıkan bir oyuncuyu imza atmadan o takımın kadrosuna eklemek kadar büyük (hatta daha büyük) bir hata.

Bu yabancı hakları değişir veya değişmez orasını bilemem (bence 5'e inmesi imkansıza yakın) ama resmiyet kazanmadan bunu oyuna yansıtmamak gerekirdi.

Benim gözümden kaçan bir teoriyle yapıldıysa umarım geçerli bir sebep vardır, açıklarsınız ve içime siner benim de...
    Ilk mesajımdada yazdığım gibi hocam bende gündemde diye biliyorum mevzu ama gerçekleşmeden işleme geçmesi gerçekten çok saçma olmuş. Hatta gündemdeki mevzuyla alakalı olabileceği aklımın ucundan geçmediği için ilk sezon sonu türkiye ligi sıralaması 5 sıra düştüğü için +2 kuralı kalkmıştır dedim fakat 2. sezon 2 sıra yukselmemize rağmen 5 yabancı kuralını görünce kafama dank etti diyebilirim

Benim sormak istediğim bunu kayıtlı oyunumuzu bozmadan halletmenin bir yolu varmıdır acaba ? Benim tek aklıma gelen yol gerçek zamanlı editörler ile bir kaç futbolcuyu türk uyruklu yapmak fakat bunun için genie scout'un çıkmasını beklemek gerekiyor. ( Yaklaşık 1 hafta.)

Varsa öneri yada fikirleri olan paylaşırsa sevinirim.

Nesil
    2006

Quote Originally Posted by alper556 View Post
    Ilk mesajımdada yazdığım gibi hocam bende gündemde diye biliyorum mevzu ama gerçekleşmeden işleme geçmesi gerçekten çok saçma olmuş. Hatta gündemdeki mevzuyla alakalı olabileceği aklımın ucundan geçmediği için ilk sezon sonu türkiye ligi sıralaması 5 sıra düştüğü için +2 kuralı kalkmıştır dedim fakat 2. sezon 2 sıra yukselmemize rağmen 5 yabancı kuralını görünce kafama dank etti diyebilirim

Benim sormak istediğim bunu kayıtlı oyunumuzu bozmadan halletmenin bir yolu varmıdır acaba ? Benim tek aklıma gelen yol gerçek zamanlı editörler ile bir kaç futbolcuyu türk uyruklu yapmak fakat bunun için genie scout'un çıkmasını beklemek gerekiyor. ( Yaklaşık 1 hafta.)

Varsa öneri yada fikirleri olan paylaşırsa sevinirim.
    Kayıtlı oyununda bu kuralı değiştirebileceğini sanmıyorum; fakat kayıtlı oyun editörleri eğer çıktı ise yabancı oyunculara ikini vatandaşlık Türkiye verirsin, sorun hallolur.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by kornification View Post

Süper Lig Statüsü (bundan daha resmisi yok )

http://www.tff.org/Resources/TFF/Doc...su-2012-13.pdf

MADDE 2 - FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU
    ( 1) Kulüpler, istedikleri sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşme imzalayabilirler. Müsabakalarda 8 yabancı uyruklu futbolcu 18 kişilik müsabaka isim listesine yazılabilir, ancak aynı anda en fazla 6 yabancı uyruklu futbolcu oynatılabilir.

( 2) 2013-2014 Sezonunda kulüpler, en fazla 10 yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayabilirler ve 6 yabancı uyruklu futbolcu müsabaka isim listesine yazabilirler.

( 3) 2014-2015 Sezonunda kulüpler, en fazla 8 yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayabilirler ve 5 yabancı uyruklu futbolcu müsabaka isim listesine yazabilirler.

( 4) 2012-2013 Sezonunda; Spor Toto Süper Ligine dâhil kulüpler; resmi müsabakalarında müsabakanın oynanacağı tarihte kulübe tescil tarihi üzerinden kesintili veya kesintisiz en az bir yıl süre geçmiş, 01.01.1990 ve daha sonra doğmuş ( 1) bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı profesyonel futbolcuyu 18 kişilik müsabaka isim listesinde bulundurmak zorundadır.

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Süper Lig Statüsü (bundan daha resmisi yok :

http://www.tff.org/Resources/TFF/Doc...su-2012-13.pdf
    her ne kadar yasaların kanunların kuralların çok çabuk değiştiği istikrarsız bir ülkede yaşamaktan gem vursamda umarım bu kuralda da aynısı olur ve hemen değişir. saçmalık ztn kuralın kendisi istediğin kadar yabancı transferine izin ver 2 sene sonra ise sadece 5 yabancı kontejanı getiriyor ve bunun adı yabancı kontejanını KADEMELİ olarak sınırı aşağı çekiyoruz oluyor 2 sene de hiç bir şey kademeli inmez çıkmaz bu düpedüz ben yaptım oldu yada dostlar alışverişte görsün felsefesidir. Kural ise hepten saçmalık ALLAH aşkına milli takım havuzundan kaç tane ilk 11 in 6 sını oluşturcak ve açıklarını yabancıyla sınırlandırcak 11 çıkartabilirsiniz? Anadolu takımları ucuza yabancı oyuncu getirebiliyordu en azından süper lig kaliteine uygunda olsa şimdi ptt 1. ligden yeni çıkmış bir takım 5 yabancıyla nasıl ligde kalma savaşı yapacak zira süper lig ile 1. lig arasında fark war o farkı bu ucuz yabancılar bir şekilde kapatıyordu şimdi ne olcak adamlar çıkar çıkmaz düşmemeye oynauyacaklar halbuki bi Eskişehirspor, Antalyaspor Kayserispor bu tarz tabancı oyuncuların katkılarıyla lige tutundu ve doğru programlamalarla avrupa maçlarına kadar çıkabilme başarısı gösterdi Bursaspor dibe vurdukrtan sonra bu şekilde sıçradı ve ligin 3. Anadolu'dan çıkan şampiyonu oldu.

EeEe peki bu kurallardan sonra ne olacak?

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by heartbreaker007 View Post
    her ne kadar yasaların kanunların kuralların çok çabuk değiştiği istikrarsız bir ülkede yaşamaktan gem vursamda umarım bu kuralda da aynısı olur ve hemen değişir. saçmalık ztn kuralın kendisi istediğin kadar yabancı transferine izin ver 2 sene sonra ise sadece 5 yabancı kontejanı getiriyor ve bunun adı yabancı kontejanını KADEMELİ olarak sınırı aşağı çekiyoruz oluyor 2 sene de hiç bir şey kademeli inmez çıkmaz bu düpedüz ben yaptım oldu yada dostlar alışverişte görsün felsefesidir. Kural ise hepten saçmalık ALLAH aşkına milli takım havuzundan kaç tane ilk 11 in 6 sını oluşturcak ve açıklarını yabancıyla sınırlandırcak 11 çıkartabilirsiniz? Anadolu takımları ucuza yabancı oyuncu getirebiliyordu en azından süper lig kaliteine uygunda olsa şimdi ptt 1. ligden yeni çıkmış bir takım 5 yabancıyla nasıl ligde kalma savaşı yapacak zira süper lig ile 1. lig arasında fark war o farkı bu ucuz yabancılar bir şekilde kapatıyordu şimdi ne olcak adamlar çıkar çıkmaz düşmemeye oynauyacaklar halbuki bi Eskişehirspor, Antalyaspor Kayserispor bu tarz tabancı oyuncuların katkılarıyla lige tutundu ve doğru programlamalarla avrupa maçlarına kadar çıkabilme başarısı gösterdi Bursaspor dibe vurdukrtan sonra bu şekilde sıçradı ve ligin 3. Anadolu'dan çıkan şampiyonu oldu.

EeEe peki bu kurallardan sonra ne olacak?
    Kuluplerin cok iyi alt yapilari olsa ve oyuncular buyuk liglerdeki kuluper tarafindan kapisiliyor olsa, yabanci siniri olmasin. Ama kuluplerin alt yapilari futbolcu yetistirmiyor.

Hollanda'da yabanci siniri yok cunku dunya futbolunun koklu ulkelerinden birisi. Alt yapilari, cok dusuk nufusa ragmen bir suru futbolcu yetistiriyor. Almanya'nin nufusu var ama onlar da koklu bir futbol ulkesi. Fransa da oyle. Ispanya da. Italya da. Ingiltere de. Bu ulkeler futbolun son 100 yildaki gelisimine neden olan ulkeler. Sinegin yagini bile cikartabiliyorlar, vasat bir adami bile iyi futbolcu yapabiliyorlar.

Biz ise Avrupa'nin en genc nufusuna sahibiz. Topraklarimizda bir suru zeytin agaci var. Bu zeytinleri toplayip, yagini cikartmaya usendigimiz veya nasil yapilacagini bilmedigimiz icin gidip baskasinin sinek yagini aliyoruz. Daha fazla sinek yagi almak icin de kontenjan istiyoruz.

Ne mi olacak? Kulupler zeytinin yagini cikartmayi ogrenecek. Ogrenemeyen de tutunamayacak.

Kuluplerin cok iyi alt yapilari olsa ve oyuncular buyuk liglerdeki kuluper tarafindan kapisiliyor olsa, yabanci siniri olmasin. Ama kuluplerin alt yapilari futbolcu yetistirmiyor.

Hollanda'da yabanci siniri yok cunku dunya futbolunun koklu ulkelerinden birisi. Alt yapilari, cok dusuk nufusa ragmen bir suru futbolcu yetistiriyor. Almanya'nin nufusu var ama onlar da koklu bir futbol ulkesi. Fransa da oyle. Ispanya da. Italya da. Ingiltere de. Bu ulkeler futbolun son 100 yildaki gelisimine neden olan ulkeler. Sinegin yagini bile cikartabiliyorlar, vasat bir adami bile iyi futbolcu yapabiliyorlar.

Biz ise Avrupa'nin en genc nufusuna sahibiz. Topraklarimizda bir suru zeytin agaci var. Bu zeytinleri toplayip, yagini cikartmaya usendigimiz veya nasil yapilacagini bilmedigimiz icin gidip baskasinin sinek yagini aliyoruz. Daha fazla sinek yagi almak icin de kontenjan istiyoruz.

Ne mi olacak? Kulupler zeytinin yagini cikartmayi ogrenecek. Ogrenemeyen de tutunamayacak.
    Şu saydığın ülkelede şampiyonluğa oynayan takımlardan kaçının 11 inde alt yapıdan gelişmiş oyuncu var? Almanya dedin Münih gelio aklıma lahm schweinstchger peki ya dortmund? Real madrid de kaç tane war Peki ya city de? chelsea yda ingiltere nin bence en köklü kulubü olarak gördüğüm Liverpool'da? peki bu takımlarda en az 1 tane olduğunu kabul edersek sirkilasyon nasıl söyleyeyim : koskaca 0. Gerard, Lampard emeklilik yaşı gelmiş hala bir yenisi yok neden uğraşmıyorlar neden zahmetli demode ve uzun vadeli bir iş ben takımlar alt yapıya yatırım yapmasın ilgilenmesin demiyorum ama o sizin dediğiniz zeytin örneğinde ki gibi bolca bulunmuyor yeteknekli oyuncu. Yetenekli oyuncunun hamurunda vardır ztn kendini belli eder. Megolamanlık şeklinde algılanmasın ama şu şekilde örenek vereyim Serkan Balcı mahalle arkadaşımdı Nazilli'de oturduğum dönemde tüm İlçe Serkan'ı konuşurdu çünkü iyiydi. Gözlemciler gelir izler gider bir gün dediler İlhan Cavcav gelecek şeref tribününü görseniz sanki başbakan gelmiş gibi neyse maç başlkadı serkan orta saha sağ iç oynuyor biz maçtan fazla şeref tribününe bakıyoruz. Serkan Balcı bi çalım yaptı sonra topu ters kanada açtı (net hatırlıyorum sallama yok) o atakta Nazilli'nin topu direkten döndü şeref tribününde Nazilli Başkanı ile İlhan Cavcav el skışırken gördük ondan sonraa Serkan da transfer oldu.

Bir başka örnek Yekta Kurtuluş Kolejden arkadaşımdı İzmirspor artık kapandı kapanacak zor tutunuyor para lazım Yekta o zaman lise sonda yani yaşımız 17. Sinan Engin gelmiş İzmir'e hemen Sinan Kaloğlu İbrahim Akın'la ön mukavekle yapmışlar sormuş tavsiye ederrmisiniz İzmir'den Yekta'yı önermişler maçını izlemiş maç sonında direk Yekta ile görüştü gel diye BJK ye Yekta hasta fanatik Galatasaraylıdır 2000 de UEFA finaline götürsün diye ailesi ewden kaçıpğ cep telefonunu fln kapattı 2 gün haber alamadılar o kadar hasta Sinan Engin'e 3 FB yada BJk forması giyip takımıma ihanet edemem dedi reddetti sabır gösterdi en son muradına erdi.

Bunları uzun uzun yazdsım çünkü bu 2 örnek sizin o bol zeytinyağı örenğine uymuyor malesef şimdi için süper ligde bi Alper Potuk ismi sık dolanıyor birde Cenk Tosun Bir Göztepeli olarak 1. ligi de takip ediyorum orda da yok parlayan zamanında Mehmet Batdal vardı Şans ta buldu ne oldu ama şimdi dönün bakın yine Bucasporda gollerine dewam ediyor ama büyük takım topçusu değil malesef bu iş hamurda yetenekte yani allah vergisinde sizin söylediğiniz ise o yetenekleri disiplinize etmekte o ülkeler bunu yapabiliyor ama oyuncularda yetenekli biz ise kendimizi çok yüksek görüyoruz yetenekli oyuncuuz war yok değil ama her şey gibi oda sınırlı topçu dediğ,n 5 dakikada gösterir kendisini daha tünelden santraya yürüyüşüyle belli eder farklılığını işte o farklı oyuncular sadece bizde değil dünya genelinde zeytin kadar değilde inci kadar nadir az we değerlidir o yüzden biz romario ları zidanlar ronaldinhoları totti leri del pieroları maldinileri efsane olarak görüyoruz gerisi bir yerde 11 i doldurmak için kadroya yazılan isimler olarak kalıyor... ama biz ise bütün herkesin yukarıdaki isimler gibi olsun istiyoruz bu imkansız ve hayal

Birde şu açıdan bakmak lazım alt yapı olayına Ben İzmirliyim Buca da oturuyorum ama Göztepe'yi desteklerim İzmir deki tüm maçlarına giderrim. Yıllarca Göztepe Altay Karşıyaka birbiriyle çekişti didişti Bucaspor ise aradan sıyrıldı ve süper lige çıktı alt yapıdan bolca futbolcuyla ayrıca alt yapısıda fabrika gibi Bucaspor'un çok iyi kumaşı olan oyuncuları var ve U takımları hep derece alıyor.

Peki şu açıdan bakalım birde; İzmir Türkiye'nin Buca'da İzmir'in en çok göç alan kesmidir bu bir gerçektir. Çocuk zaten taşrda alan bol imkan bol hadi oyun oynayalım dedinde hemen bakkaldan bir plastik top taştan 8 adımlı kaleler başlar maça e göç etmiş gelmiş şehire şehirin pisliğinden belasından uzak tutmak için aile yazdırmış futbol okuluna ee çocuk topa yatkın zamanın çoğunu topla geçirmiş yetenekte var parlıyor hemen aradan şehirde yaşayan çocuk nerde oynasın topu cadde demi e bir başka etken şehirdeki çocuğa hadi oyun oynayalım desen aklına ya playstation yda PC gelir. ha eğer Kaka gibi Alex gibi Ronaldo gibi iyi sosyal imkanlara sahipken aklına futbolcu olmayı kafaya koyduysan o başka ama her futbolcu öyle değil işte her topçunun geçmişinde hüzünlü bir hikaye var hep aynı fakirlik imkansızlık futbol topu tek arkadaşımdı flnlar. İşte bunun ışığında ki çelişki KSK Göztepe Altay'da bir tane bırak altyapıdan oyuncuyu İzmir'li topçu bulamazsın ama Bucaspor'da doğma büyüme aileden İzmir'li yok ama tüm oyuncular alt yapıdan ve bu çelişki İzmir'de peki İstanbul'da Galatasaray Beşiktaş, Fenerbahçe ne yapsın? soru da burda ztn kalkıp hem cevher aramaya hemde o cevhere bir şekil verecek kadar uzun vaadeli programlara tahamüllü yok kimsenin, kimsede bekleyemez ztn tahamüll etmeyi. İşte Çarşı grubu en delikanlı taraftar grubudur yeri geldi gönül verdiği takımı bile protesto etti söz konusu genç oyuncu meselesi olunca onlarda hep destek weren demeçlerde bulundu ama gerçekle yüzleşip kendileri ciddi ciddi işi gençlere bıraktığını görünce onlar bile bi buruk şimdi takımına İnönüde eski ateşli Çarşı yok artık. neden o siya h beyaz formayı daha iyi oyuncuların sırtında görememenin burukluğu çünkü bu kadro sezon sonu en iyi 3. yapar we 3. lük sadece BJK için değil hiç bir büyük CAMİA olarak kabul edilmez

burda kimseyi yermek istemiyorum sadece şunu göz önüne koymak amacım futbolda kötü oyuncu yoktur en düşük seviyesinden yıldız olarak adlandırabileceğiniz bir katogori sistemi olur ve siz bu oyuncuların en ama en fazla 7-8 senede bir döneme mahsus maksimum 2 tanesini yetiştirebilirsiniz ki aslındarakımları çok iyimser söylüyorum. peki 8 senede 2 oyuncu yetiştirmeyi mi beklersiniz yada oyuncu kadronuzda bir mevkiide 3 alternatifli oyuncunuz var 2 si ciddi sakatlık geçirdi ve altyapıda da o mevkide gelecek vaat eden bir oyuncu war onu mu alırsınız as takıma weya en yakın transfer döneminde işi bitirmek adına o andan transfer görüşmelerine mi başlarsınıız? tabi bunu fm platformunda değilde bir taraftar olarak tuttuğunuz takımla ilgili soruyorum gerçek hayatta işler değişik çok az insan çıkıpta giden şampiyonluk olsun Türk futbolu ve XxX takım bir oyuncu kazandı der. Hele ki o oyuncu bir lig maçında bir hata yaparsa tamam artık adamı bir idam etmediğimiz kalır. Tamam yanlış kabul ediyorum fakat eğer büyük paralar 25 milyonluk bir kitle we tüm beklentiler kupaya odaklanmış ve rakiplerinizde aynı kriterlerdeysse machiavelli felsefesinde hareket etmek gerekir yani ülke milli takımı şu bu kriterler değil başarımı lazım başarı iyi futbolcu yetiştirmek uzun vadeli ayrıca zahmetli bir iş mi bu yola girince meyvelerini çok geç ayrıca nadir olarak mı toplayacaksın o zman tarnsfere ve maç kadrosuna kota koyma arkadaş
    Last edited by heartbreaker007 : 03.Aralık.2012 at 19:38

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by heartbreaker007 View Post
    Şu saydığın ülkelede şampiyonluğa oynayan takımlardan kaçının 11 inde alt yapıdan gelişmiş oyuncu var? Almanya dedin Münih gelio aklıma lahm schweinstchger peki ya dortmund? Real madrid de kaç tane war Peki ya city de? chelsea yda ingiltere nin bence en köklü kulubü olarak gördüğüm Liverpool'da? peki bu takımlarda en az 1 tane olduğunu kabul edersek sirkilasyon nasıl söyleyeyim : koskaca 0. Gerard, Lampard emeklilik yaşı gelmiş hala bir yenisi yok neden uğraşmıyorlar neden zahmetli demode ve uzun vadeli bir iş ben takımlar alt yapıya yatırım yapmasın ilgilenmesin demiyorum ama o sizin dediğiniz zeytin örneğinde ki gibi bolca bulunmuyor yeteknekli oyuncu. Yetenekli oyuncunun hamurunda vardır ztn kendini belli eder. Megolamanlık şeklinde algılanmasın ama şu şekilde örenek vereyim Serkan Balcı mahalle arkadaşımdı Nazilli'de oturduğum dönemde tüm İlçe Serkan'ı konuşurdu çünkü iyiydi. Gözlemciler gelir izler gider bir gün dediler İlhan Cavcav gelecek şeref tribününü görseniz sanki başbakan gelmiş gibi neyse maç başlkadı serkan orta saha sağ iç oynuyor biz maçtan fazla şeref tribününe bakıyoruz. Serkan Balcı bi çalım yaptı sonra topu ters kanada açtı (net hatırlıyorum sallama yok) o atakta Nazilli'nin topu direkten döndü şeref tribününde Nazilli Başkanı ile İlhan Cavcav el skışırken gördük ondan sonraa Serkan da transfer oldu.

Bir başka örnek Yekta Kurtuluş Kolejden arkadaşımdı İzmirspor artık kapandı kapanacak zor tutunuyor para lazım Yekta o zaman lise sonda yani yaşımız 17. Sinan Engin gelmiş İzmir'e hemen Sinan Kaloğlu İbrahim Akın'la ön mukavekle yapmışlar sormuş tavsiye ederrmisiniz İzmir'den Yekta'yı önermişler maçını izlemiş maç sonında direk Yekta ile görüştü gel diye BJK ye Yekta hasta fanatik Galatasaraylıdır 2000 de UEFA finaline götürsün diye ailesi ewden kaçıpğ cep telefonunu fln kapattı 2 gün haber alamadılar o kadar hasta Sinan Engin'e 3 FB yada BJk forması giyip takımıma ihanet edemem dedi reddetti sabır gösterdi en son muradına erdi.

Bunları uzun uzun yazdsım çünkü bu 2 örnek sizin o bol zeytinyağı örenğine uymuyor malesef şimdi için süper ligde bi Alper Potuk ismi sık dolanıyor birde Cenk Tosun Bir Göztepeli olarak 1. ligi de takip ediyorum orda da yok parlayan zamanında Mehmet Batdal vardı Şans ta buldu ne oldu ama şimdi dönün bakın yine Bucasporda gollerine dewam ediyor ama büyük takım topçusu değil malesef bu iş hamurda yetenekte yani allah vergisinde sizin söylediğiniz ise o yetenekleri disiplinize etmekte o ülkeler bunu yapabiliyor ama oyuncularda yetenekli biz ise kendimizi çok yüksek görüyoruz yetenekli oyuncuuz war yok değil ama her şey gibi oda sınırlı topçu dediğ,n 5 dakikada gösterir kendisini daha tünelden santraya yürüyüşüyle belli eder farklılığını işte o farklı oyuncular sadece bizde değil dünya genelinde zeytin kadar değilde inci kadar nadir az we değerlidir o yüzden biz romario ları zidanlar ronaldinhoları totti leri del pieroları maldinileri efsane olarak görüyoruz gerisi bir yerde 11 i doldurmak için kadroya yazılan isimler olarak kalıyor... ama biz ise bütün herkesin yukarıdaki isimler gibi olsun istiyoruz bu imkansız ve hayal
    Ingiltere'den bahsetmissin. Ingiltere'de yetenekli futbolcu cikmiyor cunku artik Ingiltere'de isci sinifi diye bir sey kalmadi. Futbolcu olmak yerine bankaci oluyor Ingilizler.

Iste o yuzden sinekten yag cikartiyorlar yazdim. Hem genc nufus az, hem de futbolcu olmak isteyen az.

Alman milli takiminda oynayan oyuncularin yavas yavas Turk, Polonya vs. asilli iscilerin cocuklariyla dolmasi da supriz degil.

Hollanda ne yapsin peki? Sadece Istanbul + Ankara'nin nufusu daha fazla.

Ama onlar yetisen zeytinlerini futbolcu yapiyor, ustune bir de sinegin yagini cikartiyorlar.

Biz elimizdeki zeytinleri iyi isleyemiyoruz.

Inciler ise sans isi. Sen zeytinlerin yagini cikartirken karsina inci cikarsa onu da en iyi sekilde degerlendirirsin. Ama zeytinin yagini cikartamayan, elindeki inciden de yararlanamaz.

Avrupa'nin buyuk takimlari alt yapidan oyuncu pek cikartmiyor. Varsayalim boyle. Bizim kuluplerimizden hangisi Avrupa'nin bu buyuk takimlari arasinda? Ingiltere ile futbolcu transferi konusunda yarismak icin ligimizin yayin haklarini tipki Ingilizler gibi dunyaya satmamiz gerekmez mi? Kim para verecek bu maclara peki?

Ustelik bu ulkelerin kulupleri biz alttan oyuncu yetistirmeyelim demiyor. Hatta bu yil Ingilizler geride kaldiklarinin farkina varip alt yapida futbolculara verilecek egitim mufredatini bastan asagiya degistirdi. Kuluplerin 25 kisilik kadrolarinda 8 tane ulke icinde yetismis oyuncu bulundurma zorunlulugu gectigimiz yil getirdiler.

Biz alttan yetistirmedigimizin farkindayiz. Ama pek de umursamiyoruz bu durumu. Nasil olsa Almanya, Belcika, Hollanda vs. bizim icin yetistiriyor. Ustelik eskiden Alman milli takimi icin bile dusunulebilecek Yildiray, Hamit ve Nuri gibi oyunculari alir, takimin isketletini Turkiye'de yetismis oyunculardan kurardik. Simdi Turkiye'de yetismis oyuncu Turk milli takimina giremiyor cunku onunu kapatan Alman milli takimi icin dusunulmeyen oyuncular. Bunun sorumlusu da bu ise son 10 yilda kuluplerin yeterince onem vermesini saglamayan federasyonlar ve alttan yetistiremedigi icin yabancinin serbest olmasini isteyen, alt yapidan yetisen oyuncular uzerine titizlenmek yerine parayi basip transferi yaparak kahraman yapilan kulup baskanlari.

Bu ulke Bati Avrupa'dan akil getirip alt yapilarin gelistirilmesiyle, futbolculari egiterek UEFA kupasini kazandi ve Dunya Kupasinda 3. oldu. Simdi Bati Avrupa'nin artik futbolcularini getiriyoruz.

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Aynen öyle.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Buna katılmamak elde değil ama ben bu kadar kararlı bir TFF göremiyorum. Yıldırım Demirören ne yaptığını bilmeden daha fazla yerli oyuncu yetiştireceğiz diyor. Kısacası masal anlatıyor. Amacı çok açık, Beşiktaş kurtulmazsa ihalesi bana kalır. O zaman ligin kalitesini düşürelim.

Futbolumuz da ekonomimiz gibi. Yatırım yapıp istihdam yaratıp uzun donemde bütçeyi düzeltmek ve borçlanıp faiz ödemelerini kapatmak yerine bugün kemer sıkıp gerek sıkı vergi takibi, gerek özelleştirmeler ile para bulup faiz ödemeleri yaptık ve IMF borçlarının faizlerini bitirdik. Piyasaya KİT sokup kendi paramizi döndürmek yerine yabancı yatırımcı çekiyoruz ki onun parası dönsün, hacim genişlesin. Yoksa kriz olur. Merkez Bankası yüksek faiz verilyor bu yüzden.

Hiçbir zaman biz doğru yolu seçmiyoruz kısacası. İnanmıyorum ben bu baskıcı totaliter kararların kulüplerin yöntemlerini değiştireceğine. Eski tas eski hamam olacak. Kulüplerde iş bilen prof yönetici yok. Balık baştan kokar. Hiçbir şey değişmeyecek. Hatta yerli futbolcular daha pahalı olacaklar. Daha iyi yetiştirilmiş genç oyuncu yetişmeyecek. Çünkü neyi değiştirmesi gerektiğini, nerede hata yaptığını bilen yok. Yöneticiler futbol içinden gelmiyorlarsa ciddi bir problem var.

Bu iş böyle olmaz. Kulüplere maddi yardım sözü ver ve otur konuş TFF başkanı isen. Ne gerektiğini öğren ve öğretse kulüplere. Rica ile altyapı tesisi yaptır. Gerekirse mimari çizimlerinin masraflarını karşıla. Dünyaca ünlü eğitmenleri açacağın altyapı antrenör kurslarına davet et. TFF olarak Clairefontaine benzeri akademi aç. Gözlemci yetiştir ve scouting felsefesini öğret.

Sen hiç bir şey yapma. Kulüplere yabancı sınırları koy, zayıflat. Kulüplerin paraları yok, aldığı para harcamalarını zor karşılıyor. Altyapıya yeterince ayrılacak mebla yok. Düzgün antrenman tesisleri bile yok. Bucaspor gibi bir kulüp parasızlıktan altyapıyı kapatmayı düşünsün. Almanya'da oyuncu yetişmediği farkedilince ülke çapında stadyumlar yapılmaya başlandı önce. Hiçbir şeyi sırası ile yapmıyoruz. Para olmadan bu işler olmaz. Aynı anda yüksek rekabette yarışmak zorundasın. Sonra neden başarılı olamıyoruz? Nasıl başarılı olalım ki? Bari bırakın da 3 büyüklerin Avrupa'da bir başarı ihtimali olsun. Hiç bir şeyi düzgün idare edemiyoruz. Sonra da testi kırılınca herkes yol göstermeye çalışıyor. Neden bahsediyoruz ki biz?
    Last edited by Cengo : 04.Aralık.2012 at 13:31
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2008
    Yer
    istanbul

4. madde oyuna yanlış yansıtılmış. 3 yıl olarak.
    Örneğin Recep Niyaz'ı kadroya aldığımızda kurala uyması lazım ama oyunda kabul etmiyor. Başka bir genç seçmemiz gerekiyor.

Quote Originally Posted by rapX View Post
    Örneğin Recep Niyaz'ı kadroya aldığımızda kurala uyması lazım ama oyunda kabul etmiyor. Başka bir genç seçmemiz gerekiyor.
    Ben ztn son 2 Fm de hiç 7 yedekle çıkamadım ki Bak İtalya'ya adamlar 12 yedekle çıkartıyor bizimki yok şurdan yetişçek şu kadar yaşı olcakla uğraşıyoruz oldu olacak İngilizlerin eski sistemi 5 yedek getirin tam olsun

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by rapX View Post
    Evet oyle. Ilerleyen yamalardan birisinde duzeltecekler.

Mesaj Yetkileri