UEFA bidligim kadariyla bu sezon Fenerbahce'nin her oynadigi mactan sonra uyari verdi. Bu uyarilar gozardi edildigi ve bir duzelme olmadigi icin de BATE maci seyircisiz oynandi.
Bu seyircisiz macta bile sahanin icine mudahale ediliyorsa, adamlar boyle bir cezayi vermese ilk verdikleri seyircisiz oynama cezasinin da bir anlami kalmazdi.
Bu cezalarla UEFA'nin amaci taraftari hizaya getirmek. Bizim bazi kurallarimiz var. Bu kurallara uygun mac izleyin demek. Bu kurallara uygun izlemezseniz de sizi aramizda gormek istemiyoruz diyorlar.
Her toplumun kurallari vardir. Bu kurallara uygun hareket etmeyenler dislanir.
Bence burada konusulmasi en dogru olan sey UEFA'nin kurallarinin dogrulugu veya yanlisligi degil, bu kurallarin ilerleyen yillarda cignememek icin nelerin yapilmasi gerektigi.
Yillardir ligimizde taraftarlar yuzunden takimlar seyircisiz oynama cezasi aliyor. Bu cezalar her sezon basinda sifirlandigi, yapilanlarda sureklilik olmasina ragmen sanki ilk defa oluyormus gibi cezalandirilmasi yuzunden bu cezalar ogretici olmadi simdiye kadar.
Mesela kufurlu tezahurat yuzunden verilen cezalara bakalim.
Bir defa yapilinca 30 bin TL Ceza (en ucuz mac bileti 50 TL desek, 600 seyircinin odedigi para - KDV vs. gozardi edersek)
Ikinci defa yapilinca 60 bin TL (1200 seyirci)
Ucuncu defa yapilinca 120 bin TL (2400 seyirci - hala bir tribun gelirini cikartamadik)
Dorduncu defa yapilinca 1 mac saha kapatma
Yani icerideki 5. mac seyircisiz.
Besinci defa yapilinca 1 mac saha kapatma.
Yani icerideki 7. mac seyircisiz.
Altinci defa yapilinca 1 mac saha kapatma.
Icerideki 9. mac seyicisiz ve geldik 10. haftaya.
Geriye kalmis 7 ic saha maci.
Yedinci defa yaparsan 2 mac saha kapatma veriyor.
Yani icerideki 11. ve 12. maclar seyircisiz.
13. macta da 8. defa yaparsan 2 mac daha kapali sahan.
14. ve 15. maclar kapali.
16. maci seyircili oynarsin ve kotu tezahurati bu macta da yaptin mi, 2 mac daha kapatma.
17. mac seyirciisiz.
Olabilecek en kotu senaryoda saha 8 defa kapatilabiliyor. 9 macta ise taraftara acik.
Sonraki sezonun ilk maci da seyircisiz.
Daha da vahimi sonraki sezon bir onceki sezon aldigi bir suru ceza unutuluveriyor.
Sahanda kotu tezahurat yaptigin ilk macta aldigin ceza sadece 30 bin TL olarak basliyorsun.
Ustelik seyircisiz oynama cezasi da seyircisiz oynama cezasi degil esasinda. Sadece seyirci var, gelir yok cezasi.
Ders alinmiyor cunku bu cezalar artik normal, hayatin bir parcasi olarak kabul ediliyor. Sahanin kapanmasi ayip degil. Bu nedenle de taraftara ders verme ozelligi kalmadi bu cezalarin.
Ogrenmedigimiz de ozellikle bu sezon hem Galatasaray, hem de Fenerbahce maclarinda saha icinde yakilan mesalelerle belli oluyor. Ki o Galatasaray son 31 lig macinda ic saha macinda seyircisiz oynamiyor. Cezalar hafif. Idareten.
Gecen sezon Fenerbahce taraftari sahanin icini basti.
UEFA benzer bir saha icini basma eylemini gerceklestiren PAOK'a Avrupa'dan men cezasi verdi. Sonra da bu cezayi 3 yilligina erteledi. Yani gelecek 3 yil boyunca PAOK taraftari sahanin icine girerse, 2 yil avrupa kupalarindan men edilecek.
Olaylar da bu: http://www.youtube.com/watch?v=_KQpHdBE010
Bunun cok daha beterini gorduk biz ligimizde.
Ama bir federasyon, bir disiplin kurulu cikip da al sana 5 mac ceza, ustune bir de bu olaylar tekrarlanirsa 15 puaninizi sileriz diyemedi. Bunu disiplin talimatina eklemedi. Tersine, su cezayi nasil dusururuz diye dusunuldu.
Uzun bir suredir Turk futbolunun bu yonleriyle ilgilenmiyorum. Ilgilenmek istemiyorum. Cunku futbolun bu yonleri cok cok cirkin, baydirici, nefret ettirici. Her sey 5-10 sene once nasil islediyse, hala oyle isliyor. Bir milimetre ilerlememisiz, hatta belki de geriye gitmisiz.
Benim dusuncem, futbolun futbolu yonetenlere birakilmayacak kadar degerli ve onemli oldugu. Ama taraftarlar, tuttuklari takim ugruna birbirini yemekten futbolu esas bu hale getirenlerin o pesinden kostuklari yoneticiler oldugunu unutuyor. Bunlardan kurtulmak icin bir araya gelmek yerine birbirleri ile kavga ediyor. Bosuna futbol kitlelerin afyonudur denmiyor. Ama esas afyon futbolun kendisi, guzelligi degil bizde. Futbolun taraf tutma kismi, tanimadigi, etmedigi, sokakta gorup imza istesen sana icinden kufur ederek imza verecek, seni beni hic umursamayan ve sadece kazandiklari paralari dusunen adamlarin yaptiklari edepsizlikleri savunmak icin taraftar birbirine giriyor.
Bu jenerasyon kayboldu artik. Bir sonraki jenerasyon zehirlenmese bari.
Bu arada bu yazinin sonuna kadar birisi okuduysa umarim benim gibi bir futbolseverdir. Gorunen o ki bu sezon Inonu Stadi'nin son sezonu. Tuttugu takim ne olursa olsun Istanbul'da oturan ve imkani olan herkesin o stada yikilmadan once bir defa gitmesini, o havayi solumasini tavsiye ederim. O stat ve o atmosfer buyuk ihtimalle sadece 3 ay (hatta 2) sonra bir daha ayni olmamak uzere sona erecek.


Alıntılı Yanıtla