-
SI'ın bu kadar eleştiri almasının tek sebebi müşteriyi yani bizleri bu işe gerçekten yeterince emek verdiklerine inandıramamalarıdır ki bence de yeterince emek vermiyorlar..
Arkadaş doğru demiş yukarıda. Büyük çığır açtı diyebileceğimiz ne var 3d'den sonra bu seride? Ne yaptılar? 3d'yi de yüzlerine gözlerine bulaştırmış durumdalar zaten. Piyasada 3d oyun var bir sürü.. Hepsinde eksikler hatalar mevcut ama hangisi böylesine çileden çıkaracak düzeyde fazla ve saçma?
Ben mesela SI'ın bu oyunu kurgularken ortaya çıkan sorunları çözmek yerine çeşitli müdahalelerle üstünü kapatmaya çalıştığını düşünüyorum. En basitinden direkten dönen toplar.. 3 senede çözülmemesi imkansız. Ama çözülmedi. Neden? Çünkü bu aslında SI'ın oyundaki farklı saçmalıkların üstünü örtmek için bulduğu bir çözüm. Direkten dönen toplar olmasa her maçta 5 tane gol atılır.
Yahu şöyle kaba bi hesap yapınca herşey çıkıyor ortaya. Şimdi bunun hesabı ile bulandırmak istemiyorum ortalığı ama kaba bi matematiksel hesapla ortalama bi oyuncunun attığı şutun direğe çarpma ihtimali %1den biraz fazla. Eğer oyuncu daha isabetli şut atıyorsa topu dağlara taşlara daha az yollayacağı varsayımı ile %2 civarında.. Yani ortalama her 70 şuttan birinin falan direğe çarpması lazım. Zaten gerçekte de 3 aşağı 5 yukarı buna yakın bir istatistik vardır. Çünkü fizik kuralları olduğu şekliyle geçerli. Ama FM'ye baktığımızda adamlar bunca senedir daha fizik kurallarını sahaya yansıtabilmiş değiller. Yapay zekayı falan geçtim. Yani gerçek bi oyuncunun her hareketi oyuna net olarak yansıtılamayabilir. Gerçek zekaya yakın bişey oldukça güç. Ama fizik kuralları bu kadar net ve kesinken o topun her maçta 3 kez direğe çarpması saçma. Bunu düzeltemiyorlarsa o işi yapmalarının da bi anlamı yok. Neden Fifa'da olmuyor mesela? Ya da EA böylesine gerçekçi bi maç motoru yapabiliyorken SI neden saçmasapan şeylerle çıkıyor karşımıza?
Ya da başka bi örnek sunayım. Yıllardır diyorlar ki işte yapay zeka var oyunda bilmem ne.. Yahu ben her maçta aynı korner organizasyonu ile gol buluyorum. Bu rakip teknik adamların yapay zekası ne kadar geri ki buna önlem almıyorlar. Hep bu takılıyor aklıma. Normalde oyunda korner bug olmaması lazım. İlk 3-5 maç olsa bile bi süre sonra rakiplerin buna önlem alması lazım ortada bi yapay zeka varsa. Demek ki bizim ne yaptığımızın ne oynattığımızın bi anlamı yok.
Diyeceksiniz ki öyleyse oynama arkadaş. Zorla mı? E bi nevi zorla. 10 küsür senedir oynuyoruz. Alternatifi de olmayınca mecbur.
Ayrıca bu oyunda yenilik yapmak gerçekten zor değil. Yahu herşey gözlerinin önünde. Var olan bişeyi yansıtıyorlar yani ortada hayalgücü falan gerektirecek bişey de yok..
Soruyorum mesela şu oyundaki sayısı 20-30 tane olan direktifleri sesli komut ile yapmak çok mu zordur? Yahu 10 sene önce çıkan dandik telefonlarda bile ses tanıma vardı. Ben mouse ile tık tık yapacağıma bi tuşa basıp "kısa pas yapın" desem bunu algılayacak teknoloji yok mu? Var.. Hem de alası var.. Ama yapmıyorlar. Çünkü tekeller.. Ne verseler onu almak zorundayız. Bunun da gayet bilincindeler ve geliştirmiyorlar oyunu. Sadece makyajlıyorlar. Ne zamanki adam gibi rakipleri çıkar o zaman yusuf yusuf olurlar. Örnek Fifa...
Mesaj Yetkileri