Konu çok acaip bir noktaya gelmiş herkes birbirini suçlar olmus ama bu suçlamanın ardında sanki bir kin bir patlama gibi bir durum var olduğunu seziyorum ki bu çok yanlış duruyor.

Aydın, Türkçe dil konusuna uzman biri olarak açıklık getirdi. sadece yapım şirketinin değil kendilerinde de çalışan sayısının fazlalığından dolayı koordinasyon eksikliğinden kaynaklanan hatalar meydana geldiğini belirtti ki kendisine teşekkür ederim açıklamasından ötürü.

perpetua sonuç olarak araştırma sorumlusu. Oyunun içinde o kadar çok bug varki bence araştırmalar sonucu oyuna girilen verilerin oyunda çok sağlıklı sonuçlar doğurmayacağı kanısında olduğum için yani verileri(araştırmaları) sağlıklı bir maç motoruna sahip olunmadığından dolayı uzmanlık konusuyla ilgili(yani araştırma) net bir fikir beyan etmek yanlıs olur. Ztn kendisiyle(perpetua) bi münazaramız olmustu oda Galatasaray'ın oyuncularında biraz (özellikle Burak Yılmaz ) bol puanlama yapıldığı konusunda. ama oyunun fiyatı bütçeleme gibi yapımcının belirliyici olduğu konuyla ilgili bir araştırma görevlisi ile tartışmak pek sağlıklı durmuyor.

Ama şu nokta tartışılabilir. Dil seçeneği ile ilgili, Türkçeleştirme sorumlularının yapmıs olduğu çalışmları,
Yapımcı kuruluş (sigames) Türkiye'de bir kuruma (Türk dil kurumu olabilir, Milli eğitim bakanlığı yada bir üniversitenin dil edebiyat bölümü) baş vurup bizde böyle bir çalışma var bu çalışmayı oyunda sizin dilinizin akıcı ve doğru şekilde kullanılması açısından yardım çağrısı ile bu iş pekala olması gerektiği haliyle yani hatasız, baştan savma olmayan ve en önemlisi ciddiyet ve saygıyla (Burda saygınlığa Türkçemize vurguluyorum) bu iş hallolabilirdi. Tabi ağdalı bir Türkçe için değil, dilin resmi yad ehliyetli kişilerin çalışmasıyla düzgün bir kullanıma getirlmesi açısından.(Yani maçta biten bir beraberlikte XXX bu maçı YYY için kazandı gibi durumların temizlenmesi açısından) teknik dil(yani JArgon) dil sorumlularının çalışmalırıyla, o çalışmaların Türkçemizin doğru yansımasıyla ilgili de başvurulan kurumla olabilirdi.

Aslında yukarıda aktardığım düşünceler ahkam kesmekle ilgili değil, konuyu şu noktaya getirmek; önemsenmek ve saygı duyulmak. ama SIgames bırakın bizim dilimizi, esas görevleri olan oyunu hatasız yada en minimum hata ile ve oyunun çıkış tarihinden en geç 90 gün içerisinde bir yama ile oyunu sorunsuz oynanabilecek hale getirmeyi başaramıyorken, böylesine bizim açımızdan hassas olan bir noktaya nasıl odaklansın?

işte o zmn da insanlar şunu bekliyor. Madem bu işler yapımcı tarafından bu haliyle(yani çok fazla eksiği ile) görülüyor. Araştırmacılar ilgili konularında(dil oyuncu araştırma v.s) Şirkete ya bu işi yaptık ama böyle böyle problemler var giderilmesi gerekmezmi daha iyisini yapmamız gerek, şeklinde bir fikir beyan etmiyorlarmı? ve dahası ve en kırıcı olanıoyuncular(gamers) araştırmacılardan böyle bir yaklaşım beklerken bazılarının Aydın'ın tabiriyle ve bnmde o forumlarda gördüğüm kadarıyla (zaman zaman bizim forumda da oldu)kraldan fazla kralcılık yapması Sonuçta burdaki herkes fikrini beyan ederken karşısındakine becerememişsin, olmamıs ben daha iyisini yapardım zihniyetiyle söylemiyorki.. Oynadığı oyunu daha az hata ile oynamak adına fikir beyan ediyor. ama bazı araştırma yetkilileri bunu tam ters olarak algılayıp birde kırıcı bir uslup kullanarak cevaplayınca. millet birbiyle tartışmaya giriyor ama esas konu olan oyun ve eksiklikleri hala ortada ve giderilmiş değil....

Benim hissetiklerim böyle kaldıki konuyu açtığımda da kimseyi yaftalamak kırmak yada beceriksizlikle suçlamak için değil, sadece işlerin gelişmesi anlamında eleştirmek ve biz oyuncular olarak ta üstümüze düşen görevi de yapmadığımızı paylaşmak istediğim için açtım. ama bazı arkadaşlar konu üzerinden sert üslupla ve suçlar niteikte yüklenmiş. üzüldüm....