aralarinda bi fernandinho melo kadar performans gosteriyor. paulinho totthenamda oynuyabiliyormu ? bilmedigimden soruyorum.
aralarinda bi fernandinho melo kadar performans gosteriyor. paulinho totthenamda oynuyabiliyormu ? bilmedigimden soruyorum.
Ligimiz sandığımız kadar dikkate alınan bir lig değil. Oyuncuların bu ligde gösterdikleri performans özellikle Brezilya gibi dünya futbolunun önde gelen ülkelerinin milli takımları için çok bir şey ifade etmiyor. Asıl önemli olan Şampiyonlar Ligi performansı.
Bir örnek vereyim mesela; Arjantin'li ofansif orta saha futbolcusu Dario Conca. FM'de müthiş bir profili var (özellikle önceki serilerde), Alex'i andırıyor. Rive Plate'den yetişen bir oyuncu. Brezilya Serie A'da 2009 ve 2010 yıllarında en iyi oyuncu seçildi. Sonrasında transfer olduğu Çin'in Guangzhou kulübünde 2011-2013 yılları arasında forma giydiği 65 maçta 33 golü var. 2011 yılında aldığı yıllık ücretle Ronaldo ve Messi'nin ardından dünyada en çok kazanan 3. oyuncuydu.
Takımını ilk sezonunda tarihinin ilk şampiyonluğuna taşıdı. Öyle ki taraftarlar "Tianhe Stadının Kralı" lakabını taktılar kendisine. Ardından ertesi sezon Lippi'nin takımın başına geçmesiyle takımın üstüste 2 kez (toplamda 3 kez) daha şampiyon olmasına katkı yapmasının yanısıra tarihe "Asya Şampiyonlar Ligi tarihinde final oynayan ilk Çin kulübü" olarak geçen kulübünün kupayı da kazanmasında en büyük paya sahip oyunculardan biri oldu.
Burada kısa kestim, aldığı ödüller, kulübün diğer başarıları vs değinmedim. Sadede gelirsek; böyle bir oyuncu bile hala milli formayı giyebilmiş değil. Kaldı ki Arjantin'de o bölgede Brezilya milli takımındaki kadar fazla alternatif de yok. Bu performansı Arjantin liginde ya da Avrupa'nın önde gelen liglerinden birinde göstermiş olsaydı milli takımın değişilmezi olurdu büyük ihtimalle. Ama Çin'de gösterdiği için performansı bir anlam teşkil etmiyor milli takım seçicilerine.
Başka bir örnek vereyim; bir oyuncunun İran liginde 30 maçta 50 gol atmış olması onun Brezilya, Almanya, İspanya gibi ülkelerin milli takımlarına seçilmesi için yeterli midir sizce? Bizim lige de bu gözle bakıyorlar. Ülkemize gelen yabancı teknik direktörlerin ve futbolcuların açıklamalarından bunu anlayabilmek çok kolay. Tabi o zaman Elano nasıl çağrılıyordu diye soruyor insan. Sonuçta kıyaslarsak Melo ondan daha fazla isim yapmış bir oyuncuydu. İşte onu ben de bilmiyorum![]()
NOBLESSE OBLIGE!17.06.2014