Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
Benimki arka sayfalarda kaynadı biraz daha katarak sorayım:

- Improved goalkeeper save AI
- Improved keeper reactions in some situations
- Improved keeper positioning when narrowing angle
- Fine-tuned shot and pass accuracy

Penaltıların gol olma ihtimali yüksek bu yamada diye yazmışsın. Bu yamada penaltılarla ilgili olabilecek maç motoru yenilikleri (veya iyileştirmeleri) üsttekiler. Şöyle bir bakınca senin yazdığının tersi olması lazım diye mantık kuruyorum. Yanlış mı düşünüyorum?
Mac motoru asagi yukari soyle gelisiyor. Tabii cok basitlestirerek yaziyorum.

Adim 1: Mac motorunda sorun olan bir sey belirlenir. Ornegin vasat dripling becerisi olan kanat oyuncularinin fazla dripling yapmasi.

Cozum 1: Kanat oyuncularinin dripling yapmasi azaltilir. Eger yamanin cikmasina uzun sure varsa, oyuncularin pozisyon almasini daha dogru kodlayarak yapilir bu.

Adim 2: Kanat oyunculari daha az dripling yapmaya baslayinca, gol sayisi azalir.

Cozum 2: Eger yamanin cikmasina zaman varsa hucumda oyuncularin biraz daha hareketli olmasi, markajdan daha fazla bos alana kacmalarini ve daha hizli pas trafigi yapmalarini saglayacak kodlama yapilir ve oyun bu acidan gelistirilir.

Adim 3: Oyunda gerceklesen pozisyon/gol sayisi yeterliyse, ustunde daha fazla ugrasilmaz. Ama gol sayisi yeterli degilse (ki genelde yeterli olmaz), test etmeye ve gol sayisini arttirabilecek eksiklerin aranmasina devam edilir. Hucumdaki oyuncularin hareketliligine bakilmaya devam edilir. Kanattan yeterince orta yapiliyor mu? Veya gol olmamasinin nedeni savunmacilarin geriden oyun kurarken kolay top kaybetmesi mi? Veya orta saha oyuncularinin paslari olmasi gerektiginden fazla basit mi? vs. vs.

Cozum 3: Bu farkli senaryolarin hepsi dusunulur ve yamanin cikmasina eger zaman varsa bunlar teker teker duzeltilmeye calisilir. Fakat yamanin cikmasina kisa bir sure kaldiysa daha basit cozumlerle sorun asilir. Mesela oyuncularin sutlarinin biraz daha isabetli olmasi saglanir ki en azindan maclarin skorlari gercekci olsun. Tabii boyle bir hamlenin yan etkilerinden birisi de penaltilarin daha fazla isabetli olmasi.

Ben mac motoru uzerindeki calismayi soguk bir gecede henuz orulmesi bitmemis ufak bir battaniye ile uyumaya benzetiyorum. Omuzlarin usuyunce yukari cekiyorsun, ayaklar disarida kaliyor. Ayaklarin usuyunce asagiya cekiyorsun omuzlarin disarida kaliyor.

Gunduzleri battaniye orulmeye devam ediliyor ve gittikce buyuyor. Ancak vucut buyuk (futbol basit bir oyun degil) ve buyumeye devam ediyor (surekli yeni oyun anlayislari, farkli dusunceler ortaya cikiyor). Bu nedenle de butun gununu battaniyeyi buyutmek icin harcasan da yetmiyor. Ama sonucta hic battaniyesiz yatmaktan iyidir.