Bence Gokhan ve Volkan'da sorun yok.
Caner'in CA olarak cok daha ileriye gitmesi icin (yani PA'nin daha yuksek olmasi icin) bence mevcut fiziksel ozelliklerini koruyarak savunmada en azindan Gokhan kadar iyi bir bek yapmak zorunda kendisini. Ama kolay degil cunku savunmada ne yapilacagini hic bilmiyor. Simdi cok kosan, cabuk ve cevik Caner icin bu sorun degil. Ama bu cabuklugu kaybetmeye basladiginda her sey degisir.
Gecenlerde ilginc bir makale okudum. Ortalama bir oyuncunun kariyerinin zirvesine ne zaman ulastigi ve ne zaman dususe gectigi konusundaydi. Bulgu, bir oyuncunun zirveye 26 yasinda performansinin en zirve noktasina ciktigi.
27 yasinda 25 yasindaki seviyeye dusuyor.
28 yasinda 24 yasindaki seviyeye dusuyor.
29 yasinda da 28 yasindaki seviyeyi devam ettiriyor ve 30 yas ile beraber onlenemez bir dusus basliyor.
Her ne kadar istisnalar olsa da ortalama bir oyuncu icin bu gecerli.
Benzer bir analizi ben de gecmise dogru oyuncu CA'larina bakarak yaptim. Veritabaninda verdigimiz CA'lar icin de durum pek farkli degil. Oyuncu 23-24 yasinda en yuksek CA seviyesine cikartiliyor (onemli oyuncu geliyor heyecani ile / abarti) ve 28 yasina kadar asagi yukari ayni seviyede kaliyor oyuncular. Bundan sonra CA dusmeye basliyor (bu da CA'yi olmasi gerektiginden fazla uzun sure zirvede tutma).
Hatta santraforlar icin zirve 22-23 yaslarinda. En erken gelisen oyuncular santrafor. En erken dusus yasayanlar da onlar. Genelde 26-27 yasindan sonra dususe geciyorlar.
Kaleciler ise 25-26 yaslarinda zirveye cikip, 32-33 yasindan sonra inise geciyorlar.
Stoperler icin de zirve 24-25 yaslarinda. 30 yas sonrasi da serbest dusus.
Caner konusunda benim esas merak ettigim yeni sozlesme imzaladiktan sonra ortaya nasil bir Caner cikacagi. Caner su anda hayatinin en buyuk sozlesmesini imzalamaya hazirlaniyor. Bu imzanin, onun bu sezonki performansinda onemli bir etken oldugunu dusunuyorum. Mutlaka olabilecek en yuksek sozlesme teklifini alabilmek icin kendisini tamamen futbol'a veriyordur bu sezon.
Tahminen bu sezon Caner'in zirvesi olacak. Benzer seviyeyi bir kac sene daha korur Caner muhtemelen ama cok fazla daha ilerleyecegi konusunda pek umidim yok benim. Mutlaka oyununu daha cesitlendirecektir, daha iyi savunma yapmayi da ogrenecektir. Ancak bu cesitlendirmenin fiziksel dususle beraber yasanacagini da muhtemel.