Quote Originally Posted by Barak View Post

Abi save dosyası 300 küsür mgbyt bahsettiğim oyun geçmişi şu şekil, daha önce de dediğim gibi bu 15.3.0 yani sizin el atmadan önceki sürüm.

Denizlispor şampiyon oldu. Samsunspor falan şaha kalmıştı.

Yukarıdakilere ek olarak şunu net bir şekilde sormak istiyorum. Şimdi FB'nin Menejeri kim olursa olsun. Elinde 4-5 tane istenen değerleri +15 olan gözlemci olursa transfer politikası değişir mi? Değişmez mi?
Benim anladigim kadariyla gozlemciler, daha fazla oyuncunun kulup bunyesinde taninmasini saglar. Transfer teklifini yapacak olan ise teknik direktor. Yani gozlemcilerin olusturdugu bu oyuncu havuzu icinden en uygun olanlarini sececek olan teknik direktor (ve/veya futbol direktoru ve hatta bazi kuluplerde baskan).

Bizim buyuk kuluplerin transfer stratejisi daha cok taninmamis veya az taninan oyuncular uzerine kurulu degil. Aksine taninmis oyuncular uzerine kurulu. Kulupler de zaten gozlemciye sahip olmasa bile taninmis (milli takimlarda oynayan) oyunculari zaten biliyor. Seninle yazismadan, vasat oyuncuyu kaliteli olarak dusunup transfer etme sorunu olabilir dusuncesi belirdi bende. Zira hic bir gozlemci bile kullanmadan kuluplerimizin basina gectigimizde zaten isimli futbolcularin profilleri bize belirgin oluyor. Ancak bu oyuncu haznesini gelistirmek istedigimizde gozlemcilere ihtiyac oluyor.

Mutlaka gozlemcilerin gozlemlerine de ihtiyac var ancak birincil olarak zaten bilinen oyuncular arasindan daha dogru secim yapilabilecegini dusunuyorum.

Şuan devam eden kariyerde ise (15.3.0 sonrası ) ilk yılda büyük takımlar özellikle FB ve GS çok sağlam güç kaybetmiş. Toplam 4 yıl olmak üzere 7 transfer döneminde GS para harcamamış, Lig FB ve BJK arasında geçiyor şuan ama genel olarak GS dışında bugüne kadar gördüğüm en iyi TR ligi oynanıyor şöyleki Avrupa'da FB-GS-BJK-TS ve Bursa çok iyiler. ama transferler hala gerçekçi değil. Misal 4 sezon da hiç bir takım Sow ayarında bir oyuncu alamamış. Ama gerçek hayattan biliyoruz ki her yıl Krasic , Kezman, Emenike, Stoch, Sniejder, Sow gibi mutlaka pahalı bir transfer olur.

Bizim ülkemiz Avrupa'lı oyuncular için Katar'dan önceki son durak olarak biliniyor

Neyse abi benden bu kadar daha iyisi olur inş. ve forum en kısa zaman eski durumuna döner umarım

Kuluplerin guc kaybetmesi biraz da passolig ile beraber seyirci ortalamalarinin ve bununla beraber gelirlerin dusmesinden kaynaklaniyordur muhtemelen. Ayrica Galatasaray'in zorlanmasi da supriz degil cunku ozellikle maas butcesinde ciddi kesintiye gitmek zorunda Galatasaray.

Acikcasi Krasic/Kezman/Emenike/Sneijder vs. gibi oyunculari getirme doneminin Turkiye'de bir sure icin bittigini dusunuyorum. Zira kuluplerin bunu yapacak maddi gucleri su an icin yok.

Ancak onemli sponsorluklar alirlar, veya sistem disi para girisleri olur (ornegin Sow'un, Emenike'nin ve Diego'nun maliyetlerinin bir kismini yoneticiler ve yuksek profilli taraftarlar kendi ceplerinden karsiladi) ve o zaman bu tip transferler olabilir.

Tabii ozellikle Fenerbahce simdiye kadar finansal fair play denetiminden gecmedigi icin bu tip dis kaynaklari kullanarak transfer yapabiliyordu. Ancak Avrupa kupalarina katildigi surece bu ancak sirkette sermaye arttirimi ile mumkun olur. Veya bu bireyler Futbol AS'ye geri odenmek uzere borc verir ve bu para transfer icin kullanilabilir (oyunda borclanma ancak stat insaati gibi tasinmazlarin alimi icin gerceklesiyor).

Yildirim Demiroren de Besiktas baskaniyken bir cok transferi bu sekilde yapmis ve kulubu kendisine borclu durumda birakmisti. Ancak bu da UEFA denetimi yuzunden mumkun degil.

Bu nedenle gecmisin, gelecegin gostergesi oldugunu dusunmuyorum. Finansal Fair play ozellikle bizim kuluplerin bazilarinin 'flas' transfer yapmak icin kullandigi bu tip yontemleri onledi.

Oyundaki bu gidishat gecmise karsilastirdigimizda muhakkak gercek disi ancak gelecekte bu tip flas transferlerin azalmak zorunda oldugunu dusunuyorum ben.