Quote Originally Posted by Cengo View Post
Bu şekilde bir mantık ile bakılması çok yanlış. Bir oyuncu bir değerde 20 alıyorsa dünyanın en iyisi olmuyor. Sadece o işi en iyi seviyede yapıyor olur. Dünyada çok oyuncu bulunuyor teknik kapasitesinin altında oynayan. Çoğunun da problemleri aynı, oyun zekası düşük ve fizik gücü ortalama altı.

Hak etmemesini gösterebilecek sunulabilen tek veri yok. Dolayısı ile şahsi görüşten öte değil.

Halkın bakış açısı şu: Quaresma spekatüler hareketler yapıyor, muazzam rabona atıyor. O zaman kimse Quaresma'dan altta olmamalı. Çok teknik, çok teknik. Hepsinden teknik. Herkesi ezip geçer. Çok da para almalı bu tip oyuncular.

Bunu görebiliyorum. Çünkü halkın arasına da karışıyorum doğal olarak. Kavramların doğru ayırt edilememesi yüzünden seyirciye oynayan her oyuncunun diğerinden teknik, diğerlerinin tabiri caizse daha 'kazma' olduğu kanısı var.

Tekniğin bana göre yorumu ayakta topun hakimiyetini süreklilik halinde sağlayabilme, topa yön verebilme, topun neresine ayağının hangi bölgesi ile hangi açıda vuracağını ve sonucunda nereye ve nasıl gideceğini bilerek doğru uygulayabilmedir. Burada kastettiğim topun hızı ve vuruş şiddeti değil. Bir oyuncu topu ayağında hiç açmadan sürekli saklayabiliyor ve bunu devam eden akıcı oyunda baskı altında yapabiliyorsa gerçekten çok tekniktir. Brezilya'da kumsal futbolunun ve futsalın yaygın olması da ilginç gelmemeli. Futsalda oyun çok akıcıdır ve top hızlanır. Kumsalda dar alanda oynanır ve top yavaş gittiğinden hükmetmek zor olduğu gibi rakibin baskısı artar. Hızı ve şiddeti ise pas, bitiricilik gibi uygulamaların becerisini gösterir, ki oyunda kas dağılımı yeterince ifade edilmediği için bu verileri uygulama becerisi içerisinde gösteriyoruz. Bacak kas kuvveti yetersiz bir oyuncu topa sert vuramaz örneğin. Bunu da topa sert vurur, plase şut vurur gibi devamlılık içeren bir PPM ile çözümleyebiliyoruz ancak.

Sonuç itibari ile Diego kolay kaptıran bir oyuncu değil. Fiziksel özelliklerinin avantajı ile dribbling yeteneğini kullanarak dönemin Juventus'unda topa hakim olmak üzere oynanan bir oyunda kanat oynadı. Vior Pereira da sezon başında benzer bir şekilde kanatta oynattı. Wolfsburg'da da zaman zaman kanat oynadı. Ortak noktası ise topa hakim bir oyuncu olarak kanattan oyun kurması görevi verilmesi. Topu saklayamayan, kolay kaybeden bir oyuncu için imkansız bir durumdur. Kanattan ortaya kat edişlerde ortada kalabalık kalacak savunmalar daha kademeli pozisyon alırlar. Kanat savunmasında antrenörlerin çizgiye kat ediş yerine rakibi ortaya kat edişe yönlendirmeye teşvikleri de bu yüzden.

Diego'nun tekniği, dribblingi, flairi, pası çok göze batmamalı. Flair gösterişli oyun demek. Düz oynayan, yani sınırlı oyuncuların klasik oyunundan farklı bir oyun oynamak demek. Bunu sınırlı bir oyuncu da yapmaya çalışabilir. O zaman flair yüksek teknik özellikler düşük olur, ki çoğu zaman da beceremez. Sadece rabona atmak, flip-flap yapmak demek değil yani. Bunu da Tries Stepover/Dragback/Trick/Showboat gibi PPM ile çözümlüyoruz genellikle. Pas şiddetini ve açısını çoğu zaman iyi ayarlıyor ama doğru pası seçemediği için her zaman verimi çok düşük ve bu yüzden kararsızlığı da onun sürekli ayağında top tutmasına, oyunu yavaşlatmasına sebebiyet veriyor. Teknik kapasitesini oyun görüşü yüzünden, mental eksiklikleri yüzünden, duygusal oyuncu olması yüzünden yeterince kullanamıyor. Aynı Anelka'nın kariyeri boyunca yeteneğinin %10'u ile oynaması gibi. Bunu yansıtmak mümkün, zaten zorundayız da. Esas hata yeteneklerini görüp kötü yansıtarak aynı performansı çıkartmaya çalışmakla olur. Ne görüyorsam onu yapıyorum. Daha fazlası ya da daha azı değil. Türk araştırmacılar da aynı düşünceye hakim. İspanyol araştırmacılar da aynısını düşündü, İtalyanlar da. O zaman iyice düşünmesi gerekiyor herkesin yazmadan önce.
Söylediğiniz özelliklerin tanımları konusunda görüş ayrılıkları yaşamıyoruz kesinlikle. Diego'nun bahsettiğiniz kadar çevik ve özel hareketler yapan ve de o kadar iyi top süren bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum sadece. Quaresma ise bence şov yaptığı için top kontrolü ve tekniği fazlasıyla harika bir oyuncu. Hiç bir Beşiktaş maçını özellikle de bu sezon izlemeden ön yargı ile yorum yaptığınız bu yorumunuzdan ve örneğinizden belli bence.

Quote Originally Posted by perpetua View Post
Samimiyetle oyundaki performansini sordum.

Elimizde oyunculari yansitmak icin bir suru ozellik var. Teknik ozellikler oyuncunun yapabildiklerini gosteriyor. Zihinsel ozellikler ise oyuncularin yapabildiklerini ne kadar verimli kullandigini gosteriyor. Birilerinin dusuk olmasi icin digerlerinin yuksek olmasi gerek. Tabii birilerinin yuksek olmasi icin de digerlerinin dusuk olmasi.

Diego bence kaliteli bir oyuncu. Ancak kalitesi kadar iyi bir oyuncu degil. Yukarida ozellikle Emre Colak ve Tolgay Arslan orneklerini verdim.
Onlarin da teknik ozellikleri cok daha fazla seyler yapmalarini gerektiriyor ama yapamiyorlar.
Halk bu tip oyunculara kucuk takimin buyuk oyuncusu diyor.

Bu sezon patlama yapan Ben Arfa da boyle bir oyuncu oldugu icin yillardir potansiyelini gosteremeyen oyuncu olarak tanimlaniyor.
Oyunu uzun süredir oynayamıyorum ne yazık ki. Teknik özellikleri mental özelliklerinden kesinlikle daha iyi, ve söylediğiniz herşeye katılıyorum fakat 19 yerine 18 daha çok Diego olacak diye düşünüyorum.