Quote Originally Posted by kapalicarsi View Post
Araştırmacı arkadaşlar futbolcu özelliklerinden bi beklentim yok Allah aşkına prof olmuş u21 oyuncuların varlığına ve teknik ekibin özelliklerin random olmaması konusunda geliştirme yapın.
Fenerbahçe adına cevap vereyim en azından, oyuncuları tamamlamaya çalıştım 2 oyuncu hariç. O ikisi için de makul sebeplerim var. Birinin oyunu bana yeterli veri vermedi ve şu anda yakın zamanda kiralık gitti zaten. Diğeri de altyapı dahil bu sezon hiç bir maçta forma giymedi. Dolayısı ile bir fikrim yok. Her oyuncu için bütün özellikleri tamamlayamayabiliriz; çünkü Gençlik Gelişim Ligleri hiç bir zaman profesyonel bir lig gibi sertlik ve yüksek seviye içermiyor. Bugün Fenerbahçe U21 takımı fiziksel avantajı ile takımları sindirerek U21'de lider ama bir çok oyuncusunun profesyonel liglerde kalamama potansiyeli de mevcut. Bu ligin genel seviyesini ve ne vaad edebildiğini tahayyül etmeye çalışın. İspanya'daki gibi profesyonel liglerde oynayan A2/A3 takımları olmalı ki, genç oyuncular bu sert profesyonel liglerdeki takımlara karşı duvara toslayarak eksiklerini görmek ve üzerine gidebilmek vasıtası ile kendilerini geliştirebilme fırsatı yakalasınlar. Bu tüzük bir an önceki çıkmalı ve isteyen takımlar gereken şartları tamamlayarak A2/A3 takımlarını PTT 1. Lig/Spor Toto 2.Lig/Spor Toto 3. Lig'de oynatabilmeliler. Ayrıca bu takımlara ana takımdan A2/A3 kadrolarına kalıcı yazdırabilmek için transfer kullanmaksızın yeni sözleşmeye gerek kalmadan geçiş hakkı opsiyonu da verilmeli.

Hal böyle olunca Gençlik Gelişim Ligleri'nde birbirleri arasındaki performansları da değerlendirmede kıyas kabul etmiyor. Bariz özellikleri dışında kafamda günümüz futbolunda ne verebiliri hayal ettirmek zorunda bırakıyorlar. Dolayısı ile emin olduğum veriler bazı oyuncularda az olacak ve yine bu sebepten ötürü de bazı oyuncuların profilini kısmen doldurmuş olacağız. Bununla beraber ne şanslıyım ki; Fenerbahçe, Türkiye Kupası'nda altyapından oyuncu oynattı. Diğer takımlarda bu durum da yok. Bununla beraber FB TV HD olduğundan rahatlıkla izleyebilirim. Galatasaray TV, Beşiktaş TV, Bursaspor TV dışında spor takımı kanalı hatırlamıyorum. Zaten onlar da karıncaların düğününden hallice göz yoran bir yayınla izlenemez durumda. 2 senedir akreditasyonsuz Fenerbahçe tesislerine girmeniz yasak ve onu almak da hiç kolay değil. Anadolu takımlarında televizyonda izlemen şansınız da yok. Şehrinde yaşayan takımı izleyen gözlemcilerimiz belki tesise gidip izleme fırsatı bulabilir ama aynı anda bir çok takımı büyük zahmetlere girerek televizyondan düzenli takip etmek sureti ile değerlendiren gözlemcilerimizin başka şehirlerdeki bu takımların altyapılarını yerinde düzenli izleme ihtimalleri maalesef yok.

Eğer yeterli futbol kültürüne sahip olarak bu işi şehrinizdeki takımın altyapısı ile beraber yapabileceğinizi beyan edebiliyorsanız lütfen gözlemcilik yapmak için başvurun. Nasıl başvurabileceğiniz araştırma forumunda sabit konuda var. Şehrinizdeki takımdan ziyade bu aşamada düzenli maç izleyerek doğru değerlendirmeyi yapabilecek kültüre sahip gözlemci sayısını arttırmaya ihtiyacımız var. Şehrinizdeki takımı her noktası ile gözlemleyebilecek kişilerin katılmasından tabi ki memnuniyet duyarız ama bu işi yapabilecek sayıda kişinin olmaması durumunda, yapılacak bir eleştirinin herhangi bir mantık çerçevesinde değerlendirilebilecek bir temele sahip olması mümkün gözükmüyor.

Yardımcı antrenörler için de antrenör ile kişisel ilişkiniz olması lazım ki fikir beyan edebilesiniz. Yardımcı antrenörün herhangi bir takımı yönetmeden ne düşündüğünü bilmemiz ve taktiğini/yönetme şeklini oyuna girmemiz mümkün değil. U21 antrenörü Şenol Çorlu ve U19 antrenörü Hasan Kemal Özdemir için halihazırda yönetme şeklini ve taktiği de girdim. Örneğin Hasan Kemal Özdemir, bu sene 352 şablonundan 3421 oynatmaya başladı ve eski taktiğini de güncelledim. Yardımcı antrenörün düşündüklerini ve uygulamalarını öğrenmek için ne yapabilirim fikriniz varsa beyan ederseniz sevinirim.