Originally Posted by
meddah
İspanya gibi Avrupa sınırlaması var derken neyi kastettiğini anlamadım.
Tarihe karışanveya karışmayan başarı meselesinde de kastettiğim şu; İsveç takımları bir ara coşmuştu, şimdi İsveç takımlarıyla eşleşsek de tur garanti olsa diyoruz.. Ukrayna takımları bir ara çok iyiydiler, sonra düştüler, şimdi yine çıkıştalar.. Belçika takımları da keza öyle; bir dönem çok iyiydiler, şimdi kimse adlarını bile etmiyor..
Ama İtalyanlara, İspanyollara, Almanlara, İngilizlere bak.. Onlar gibi olmak yerine bir kupa kazanıp 20 sene üstüne mi yatalım?
Benim dediğim bu..
Ve ayrıca Galatasaray'ın başarısı da artık tarihtir, geçen sene Avrupa'ya gidemedikten, bu sene ilk turda Tromso'ya elendikten sonra..
Meddah karıştırıyorsun, en son Ş.L. Finalisti Milan iken bu sözler hiç de hoş durmuyor.
Yabancı sınırlaması ile AB Oyuncu Statüsü çok farklı.Kimse Afrika'dan ucuz oyuncu getirmekten bahsetmiyor.
Yabancı oyuncu kısıtlaması 1'e, 2'ye inmiş olsa 'şerefli mağlubiyetler' dönemleri geri geli maalesef üzülerek söylüyorum.
Avrupa'dan oyuncu almak da o kadar basit değildir.Avrupa'dan AB vatandaşı kaç tane oyuncu transfer edildi? Bu konular ciddi ele alınmalı.
İtalya'dan 2. Ligi'nde 2 tane İtalyan oyuncu transfer etmek istese bir Anadolu kulübü, söylenen parayı duyunca anında transferden vazgeçer.
Anadolu kulüpleri bu ligi ticaret merkezi halinde görüyor, zira 100 Bin Dolar'a aldıkları bir oyuncuyu bir sene oynattıktan sonra (biraz iyi oynadı ise) 4-5 Milyon Dolar'a satıyorlar.
Bu oyuncuların çoğunluğu tekniklerini geliştirmeden, oyun anlamında bilinçlenemeden 'Ben yıldızım artık' gibi bir düşünceye zorlanıyor.Bu oyuncular ise gerçeğin farkında değiller, kendilerini geliştirmek için çaba sarfetmiyorlar.Sonucunu Türk Futbolu görüyor şu an.
Bülent Akın hiç bir zaman o transfer bedelini haketmedi..
Bu takımlar artık bu işten para kazanmak yerine ciddi kadrolar kurmak isteyeceklerdir piyasaları daralınca.Altyapıdaki oyuncular da kendilerine çekidüzen verecekler.
Beşiktaş Carew'i iyi para teklif edildiği için sattı da ne oldu, hani Ailton sayesinde hem para kazanmış hem de takımın oyun gücü düşmemiş olacaktı?
Beşiktaş ticari firma mı?!
Kaliteli yabancı oyuncular her zaman oyuncu kalitesini de yükseltirler.Bugün İngiltere Ligi küçümseniyor, son şampiyon Liverpool ve çok fazla yabancı oyuncuya sahipler.Ayrıca bir çoğu da İspanyol.
Kaliteli oyuncuların gelmesi için Work Permit tarzı bir kural eklenebilir.Sırf bu yüzden bu konuyu küçümsemek biraz fanatikçe kaçıyor.Genel olarak söylediklerim, Galatasaray'lıların söyledikleri bu: 'Bu kural sadece Fenerbahçe'ye yarar, bizde para yok.O yüzden olmasın!'
Bu mantık ile hiç bir zaman başarıya ulaşılmaz zaten!
İşin siyasi yönünde bakmıyorum, siyaseti de iyi bilirim ama bu iş siyaset değil.Bugün A.B.'ne girmeden AB Statüsü'nü kabul etmeyi düşünen ülkeler var ...
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı