D-Smart'a geçmesi gibi bir şey sözkonusu değil, sadece D-Smart da alabilirmiş yayın haklarını. Tekelleşme olmasın, rekabet olsun diye böyle bir uygulama olabilir. Digiturk ve D-Smart zaten büyük bir rekabete girdi, hatta Digiturk D-Smart'ta Lig TV izlenmesin diye modül sistemini komple yeniledi.

Size açıklayayım kısaca Lig TV'nin yeni modül sistemini.

Biliyorsunuz, uydu alıcınız varsa (Goldmaster, Next, Vestel vb.) ve modül girişliyse, çanaklardan biri Turksat'a yönlenmişse, Digiturk satış noktasından alacağınız Lig TV modülüyle Turksat üzerinden Lig TV'yi aylık 35 YTL karşılığında izleyebiliyordunuz. Modülü alıyorsunuz, alıcınıza takıyorsunuz ve aktivasyon tamamlandıktan sonra Lig TV'yi aylık 35 YTL'ye izleyebiliyorsunuz. Sadece Lig TV'yi izliyorsunuz, diğer Digiturk kanallarından faydalanamıyorsunuz.

D-Smart'ın sistemini bilmeyen yoktur. D-Smart, Next veya Goldmaster tabanlı bir uydu alıcısıdır. Turksat uydusunu kullanan D-Smart'ın modül girişi vardır. Alacağınız bir uydu alıcıs ile D-Smart arasındaki tek fark içerisindeki düzendir ve yazılımlardır. İkisi de Turksat'a yönlenmiştir ve hemen hemen ikisinde de aynı kanalları izlersiniz. D-Smart'ın modül girişine takacağınız Lig TV modülü ile maçları izleyebilirsiniz.

İşte bunu önlemek için Digiturk bir yenilik yaptı. Artık Lig TV'yi izlemenizin iki yolu var.

1) Ya Digiturk uydu alıcısı ve çanağı alıp, Eko-Spor paketiyle aylık 56 YTL ödeyerek izleyeceksiniz.
2) Ya da modül girişli uydu alıcınız varsa, Lig TV modülünü 100 YTL verip satın aldıktan sonra aylık 49 YTL ödeyip Eko-Spor paketi satın alacaksınız.

Digiturk, D-Smart'tan Lig TV izlemeyi tamamen engellemiş durumda. Eski üyeler D-Smart'a modüllerini takıp izleyebilirler, fakat D-Smart'ı olanlar kesinlikle Lig TV izleyemiyorlar. Çünkü çanaklarınızdan birini Eutelsat (Digiturk uydusu)'na yönlendirmeniz gerekiyor. Turksat üzerinden kesinlikle Lig TV izlemeniz olanaksız.

Şifreleme sistemini tamamen değiştiren Digiturk, böyle bir uygulamayla D-Smart'a büyük bir engel koymuş durumda. Artık sadece Lig TV üyesi olamıyorsunuz, Eko-Spor paketine üye olacaksınız modüllü almak isteseniz bile.

Kendimden örnek vereyim. Next YE-2000 CX Super Plus uydu alıcısına sahiptim. Uydu alıcımın modül girişi yoktu, sadece kart girişi vardı. Alıcımda gömülü modül vardı, bu yüzden sadece Lig TV kartını takıp çalıştırmanın yeterli olacağını düşündüm. Digiturk servisi geldi, kartı taktı fakat çalışmadı, çünkü Lig TV kartı sadece orijinal Digiturk modülünün içinde çalışıyor. Digiturk modülünü de sadece Digiturk bayilerinden temin ediyorsunuz, bu da D-Smart'ın önüne büyük bir taş koyuyor. Uydu alıcımı yeni aldığımdan iade edip modül girişli Next YE-2000 CIS Super Plus aldım. Modül girişine taktık, fakat bu sefer de Turksat uydusundan izlenemediğini öğrenince şok oldum. Çanaklardan birini mecburen Eutelsat'a yani Digiturk uydusuna yönlendirdik ve hesabımız aktif oldu. Şu an 49 YTL ödüyorum ayda ve Eko-Spor paketine sahibim. Yani Digiturk abonesiyim ve TürkMax, Elmax, TJK TV, Hallmark gibi diğer Digiturk kanallarına da sahibim.

Yeni uydu alıcısı alacaklara veya Lig TV izlemek isteyenlere bilgi amaçlı yazdım bunu, sorusu olanlar sorabilir, almadan önce bir kez daha düşünün derim, zira sistem komple değişmiş, tarife değişmiş, eski fiyatlara ve sisteme kanıp da hata yapmayın.