UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Lig TV'de katıldığı "Futbol Gündemi" programında yabancı sayısı ile ilgili konuştu..

Erzik yabancı sayısının arttırılıp arttırılmaması konusundaki tartışmalarla ilgili şunları söyledi ;

"İNGİLTERE 15 YIL SONRA ANLADI!.."

"Buraya gelmeden bir iki olaya baktım.. İngiltere'de 91 yılından itibaren 3,9 yerli futbolcu oranı.. Şampiyonlar liginde oynayan takımlar bazında.. Bazı kulüplerde Premier Lig'de oynayan yabancı futbolcu oranı ile yerli futbolcu oranı ele alındığında yerli futbolcu oranı %20'ye düşüyor.."

"Bu araştırma "futbol akedemileri görevini yerine getiriyor mu getirmiyor mu?" diye yapılmış ve kanaat getirmediği yönünde olmuş.. İngiltere Milli takımlarının kapasitelerinde büyük düşüşler izlenmiş.. "Yetenekli futbolcu çıkmıyor ama üstte yer bulamayıp yok olup gidiyor" demişler.. Premier Lig'in kapılarını yabancılara ardına kadar açmış bir ülke bunu 15 yıl sonra söylüyor.."

"ÖNCE PROFESYONEL YÖNETİM!.."

"Kulübe yatırım yapan insan rant bekler.. Buna saygı duyuyorum.. Kulüplerin bu dernekler yapısı olmaması gerek.. Profesyonel bir yapı olmayan yere Roberto Carlos geliyor.. Nereden?.. Real Madrid'den.. Türk futbolundaki en büyük sorun bu.. Profesyonel yapı olması gerekiyor öncelikle.. Kulüp menfaatinin dengelenmesi lazım.. Ne ile? Ülke futbolunun geleceği ile.. Eğer 4 tane Roberto Carlos almaya kalkarsanız zaten o kulüp yaşamaz.."

"Koca Real Madrid kulübü 7 sene önce büyük bir krize girdi.. Bir büyük şirket gitti belli bir payla ortak oldu ve öyle canlandı.. Sonra stadını sattı.. Mecburdu.."

LYON MODELİ!..

"Eğer Türkiye hudutları içinde kulübünüz varsa ve hala dernekler kanununa bağlıysa Real Madrid'in yaptığını yapmaya kalkarsanız batarsınız.. Yapmanız mümkün değil.. Şampiyonlar Ligi gibi alanlarda yarışırken bir Olympique Lyon modeli ile yarışabilirsiniz.. Bayern Münih başlangıcından bu yana Şampiyonlar Ligi'ne katıldı.. Kulüpte bir çarpık yapı yok.. Ama bu sezon katılamadı.. Nedenlerini sordum Beckhenbauer'a, dediler ki "tutmadı bazı hesaplar".. E peki ne yapacaksınız?.. "UEFA Kupası'nda başarılı olmaya çalışacağız.. Oradan da belirli bir gelir hesabı yaptık" dediler.. Kendi kaynakları ile birlikte bekledikleri gelir 25 milyon euro.. Diğer taraftan 50 milyon euro harcadılar Luca Toni ve Ribery'i aldılar.. Şunu anlatmak istiyorum, bütün bu hesaplar yapılıp denge kurduktan sonra birde Milli takımınız var bunu düşüneceksiniz.. Daha ne kadar başkalarının kaynaklarından beslenebilirsiniz?.. Alman Federasyonu ile konuştuk.. "Bunları ben yetiştiriyorum, siz alıyorsunuz" diyor.. Bütün yatırımı o yapmış.. Haksız mı?.. Değil.."

"%51 YERLİ!.."

"Sonuç olarak bence sahada mücadele eden takımın %51'i mutlaka yerli olmalı.. Bunu bir dönem sayın Ali Şen ile de tartışmıştık ve o "O kadar para verip getireceğim adamı kulübede oturtmam" demişti.. Ama başka çaresi yok.."