Originally Posted by
yıldo_23
arkadaşım ben bu oyunu neredeyse 10 seneye yakındır oynayan biri olarak şöyle açıklim zaten sende aynı şeyi sölüyosun."Atak oyuncun az closing down yapacak ki yerini kaybetmeyecek".bende tam tersini savunuyorum.defans oyuncusunun asıl yerini kaybetmemesi lazım.closing-down seçeneğinin yerinde championship manager 1998-1999'da pressing olarak geçiyodu.yani closing-down pres demek.aynı anlama geliyo zaten.closing-down rakibe ne kadar yaklaşarak bastığındır.o zaman pres ne demek?neyse ben eleştirimi dile getirdim herkesin taktik anlayışı kendine.ama ben çok pozisyonu verdiğini söyşüyorum.
bakın, closing down söcüğünün futbol teriminde tam olarak Türkçeye çevrilmiş hali aran daraltmadır. pressing pres demektir. 98-99 oyununu ben de oynuyordum, o konuda rahat olun. eğer closing down denen şey pres olsa idi, herhangi bir dc oyuncusunu closing down sekmesini 20 üzerinden 20ye getirdiğinizde top rakibe geçtiği an koşa koşa rakibe giderdi, bu da saçma olurdu. yani düşünsenize, bir defans oyuncusu kendi sahasını bırakacak, rakip sahaya gidecek, diğer defans oyuncusundan top kapmaya çalışacak.
madem iş uzadı, size açıklayayım o zaman, fm dilinde closing down ne demek acep..
bir defans oyuncusunun closing down sekmesini 20 üzerinden 5 yaparsanız, o oyuncu bir forvet ya da rakibin herhangi bir atak oyuncusu üzerine geldiğinde 20 ataktan 5inde rakibinden top kapmaya çalışacaktır, onu rahatsız edecektir. diğer 15 atakta rakibi rahatsız etme girişiminde bulunmayacaktır, rakip rahat rahat sahanızda top çevirebilecek ve gole gidebilecektir.
şimdi tam tersini düşünelim. dc oyuncununuzun closing down sekmesini 20 üzerinden 15e getirdiniz. oyuncunuz rakip atak oyuncularını gelen pozisyonların yüzde 75inde rahatsız edecektir, eğer top kapma özelliği iyi ise büyük ihtimalle top kapacaktır, ve rakibin atağı bitecektir. işin daha açığı, rakip sizin sahanıza geldiğinde rahat top yapamayacaktır, rahat atak yapamayacaktır, çünkü sizin defansif oyuncularınız rakibin peşinden koşup ondan topu kapacaklardır.
şimdi sizin tezinize gelelim. kanat oyuncularınızın ve atak orta saha oyuncunuzun closing down sekmesini 20 üzerinden 19 yaptınız. orta saha oyuncunuz ve kanat oyuncularınız rakibin pozisyonlarının yüzde 95inde kendi pozisyonlarını kaybedip rakibin üzerine gideceklerdir. ve büyük ihtimalle rakip defans o anda pas yaparken üzerlerine gidip top kapmaya çalışacaklardır, pozisyonlarını kaybedip orta sahayı boşaltacaklardır. eğer rakip defans oyuncularının tekniği iyi ise, iyi pas yapabiliyorlarsa, iyi top uzaklaştırabiliyorlarsa veya rakibin oyun kurucusu varsa, çok rahat topu sizin sahanıza taşıyacaklardır. şunu unutmayın. bir orta saha oyuncusu rakibin üzerine gittiğinde top kapma ihtimali düşüktür, çünkü fmde genelde kanat oyuncularının ve amc oyuncularının top kapma özellikleri düşüktür. ayrıca önceden sezme ve konsantrasyon özellikleri de düşüktür, markaj özellikleri de düşüktür. bu saydığım özelliklerin hepsi rakipten top alırken önemlidir. şimdi rakibiniz topu rahatlıkla sizin sahanıza taşıdı. geride kim kaldı, defanslar. sizin tezinize göre defans az pres yapacak, o zaman rakip orta saha ya da forvet oyuncusu rahat pas yapıp golü atacak.
bu noktada tekrar benim tezime dönelim. klasik bir 4-4-2 formasyonunda mr, ml ve atak mc pozisyonundaki oyuncular ortalama 10 civarı closing down yaparlarsa fazla poziyon kaybetmezler, geri 4lü bloğun önünd dururlar, ve rakip defans pas yapamaz, topu şişirir, ve büyük ihtimalle top size geçer zaten. ha diyelim ki bir şekilde sizin alanınıza geldiler, o zaman defans oyuncuları peşlerinden koşup topu kapacak, çünkü fazla closing down yapıyorlar, ve top kapmak için gerekli olan markaj, top kapma, konsantrasyon ve önceden sezme özellikleri gayet iyi. yani şunu benimseyin. orta saha oyuncusunun, hele de kanat oyuncusu ya da amc ise, pres yaptığında top kapma ihtimali gayet düşüktür. fmdeki kural budur.
şu yukardaki bütün yazdıklarımı kafamdan uydurmadım. ben yıllardır yabancı forumlarda takılırım, SI forumlarında gezinirim, taktiksel teoremler hakkında yazılar okurum. o yüzden eleştri yaparken biraz daha düşünerek ve belli bir temele dayandırarak yapalım. taktiğin eksiği yok mu, elbette var. zaten onları da halletmek için yakında bir update yapacağım.
klavye bozuk olduğu için noktalama kurallarına uyamadım. affola...
Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi