Quote Originally Posted by Seçkinn
Ben oyumu evet olarak kullandım ama tabi bu direk bırakılsın herken istediği kadar alsın anlamında değil...Belli şartlar oluşmalı mutlaka...Mesala şöyle sıralayayım aklıma gelenleri;

a- Her takım 10 yabancı oyuncu alabilsin ancak bu oyuncular kariyerinde en az 10 maç milli formayı giymiş olsun...

b- Her takım kendi alt yapısından yetiştirdiği 1 futbolcuyu ilk 11'de 1 futbolcuyu yedekte bulundurmak zorunda olsun...Bu 2 oyuncunun dışında ilk 11'de en az 2 Türk oyuncu oynama zorunluluğu getirilsin...Yani toplamda 3 Türk oyuncu ilk 11'de olsun...

c- Kaleciler için ayrı şartlar oluşturulsun...Her takımda en fazla bir yabancı kaleci olsun...Yabancı kaleciler için kontenjan 2 kişi olarak sayılsın...

Bunun gibi daha bir sürü kural koyulabilir...Sınırlama artsın ama oturulup tartışılsın ve gerekli görülen kurallar koyulsun...
Sevgili seçkinn,

senin a şıkkına bir yorumum olacak. tamam diyelim yabancı sınırı kaldırıldı ve bu şart getirildi, bir kere bile milli forma giymiş bir oyuncunun değeri çok artar bunu anadolu kulüpleri kaldıramaz ve kaliteleri daha da düşer. belki fenerbahçe, 6s we bjk bu şartı kaldırabilir ama anadolu kulüpleri için tam bir facia olur.
kendi yorumuma gelecek olursam kaldırılmalı dedim. şöyle bir örnek vereyim, bir kere tv'de bir anadolu kulübü yöneticisinin (kim olduğunu hatırlamıyorum) bir türk oyuncusu biraz parlayınca hemen 500 bin dolardan pazarlığa başlıyor, ben yurt dışından daha kaliteli oyuncuları daha ucuza mal ediyorum, türk oyuncu almakta zorlanıyorum tarzı bir açıklama yapmıştı. bu açıklamayı mantıklı düşünürsek ne kadar doğru olduğunu görebiliriz. brezilyadan gelecek yetenekli bir futbolcu türk x oyuncusundan daha az para alıyorsa ve x oyuncunun yerinde ilk 11 de oynuyorsa bu x oyuncuyu biraz daha düşünmeye ve çalışmaya itecektir. bu da türk futbolunun gelişimine yardımcı olacaktır.

mesela hollandada şu an yabancı futbolcu sınırlaması yok. peki hollanda futbolu ger mi? ruud van nistelrooy, clerance seedorf, edgar davids gibi yıldızları yetiştirmiş bir ülkede yabancı sınırlaması yok ve buna rağmen bu yıldızlar var.

türkiyede ise nedendir bilinmez yabancıların türk futbolunu gerileteceğine dair bir düşünce hakim. türk futbolcular yabancıları görüp birz daha istekli çalışsa, onun yerini kapmaya çalışsa, ondan 1-2 hareket kapsa zaten o oyuncu ilerler. bunun bir oyuncuya değil bütün oyunculara olduğunu düşünürsek mutlaka türk futbolunun ilerleyeceği bir gerçektir. bir an evvel bu saçma sapan düşünceden kurtulup yabancı hakkını serbest bırakmalıyız. en azında ufak tefek şartlara uyan yabancı oyuncuları kabul etmeliyiz. bu şartlar elbette bir oyuncunun değerini katlayacak 10 kere milli takıma seçilme gibi şartlar olmamalı.

almanyada şu anda yabancı sınırı kaldırıldı. aramızdan kaç kişi acaba alman futbolunun gerileyeceğine inanıyor. alman futbolu gerilemeyi bırak yeni yıldızlar yetiştiriyor. hepimizin tanıdığı bastian schweinsteiger ve lukas podolski bunun en belirgin örneği.

sonuç olarak yabancı oyuncular türk futbolunun önünü tıkamaz aksine türk futbolunu geliştirir.

saygılarımla...