Quote Originally Posted by xxestergonxx View Post
bizi başka ülkelerin değerlendirmeleri hataları ilgilendirmez. ister ruslar abartsın ister başkaları

somut kriterler elimizde var.

bir oyuncuya 20 puan vermek ne demek 10 puan vermek araştırma ekibindeki arkadaşlar ve konuya ilgi duyanlar gayet iyi biliyor ...

oyuncu bazında bazı tartışmalar yaşanıyor.yaşanacakta..yaşanmalıda ki en doğruyu bulalım..bu konuda sıkıntı yok...

ama falan öyle yapıyor filan böyle yapıyor diye oyuncularımızıda şişirmemizi istemek doğru değil...
Sonunda bilgili birisi çıktı da yorum yaptı, gerçekten tebrik ve teşekkür ederim.

Hakettiği puan 20'yse eğer, bu oyuncu o özellik bazında dünyanın en iyi konumundaysa verilir. Abartmanın anlamı yok.

Siz çocuk oyuncağı sanıyorsunuz herhalde değer vermeyi. Öyle kafamıza göre değer verseydik hiçbir kıyaslama yapmadan, şu an FM dünyanın en kalitesiz oyunu olurdu, oyuncuların hepsi abartı olup çıkardı.

Ben şimdi Aurelio hayranıyım, benim gözümde de Aurelio dünyanın en iyi top kapan oyuncusu. Şimdi ben böyle düşünüp de 20 verirsem onu tackling'ine, Vieira, Essien, Diarra, Pirlo, Gattuso, Gilberto Silva gibi oyunculara haksızlık ederim. Oyuncuları birbirleriyle kıyaslayarak doğru değeri bulursun, bundan hiç şüphe yok. Rusya ligiymiş, Brezilya ligiymiş, onların verdikleri puan beni bağlamaz, ben kendiminkine bakarım. Amerikan birçok futbolcu oyunda abartılmış, Eddie Johnson'dan tut birçok oyuncuya kadar çok abartı var. Biz de mi abartmalıyız?

Elimizde bazı kriterler var, CA verirken o kriterlere uymak zorundayız. Ligimizin kalitesiyle orantılı olarak CA veriliyor, CA'ya bağlı olarak da oyuncu özellikleri giriliyor. Şimdi ben kriterlerime göre X oyuncusunun CA'sına 140 verip de gidip onun özelliklerini abartırsam RCA'sı 140'ı geçer ve abarttığım ortaya çıkar. Şu an Bobo'nun verileri elimde yok ama olsa inanın size bunu ekran görüntüleriyle anlatmaya çalışırdım.

Tuncay'ı bilirsiniz, Tuncay Şanlı'yı... Fenerbahçe'deydi, en son FM 2007'de gayet iyiydi. Özellikleri olsun, CA'sı PA'sı olsun iyiydi. Sezon başında Tuncay M'brough'ya gitti büyük umutlarla ve şu ana dek hiç somut bir şeyler yapamadı, beklenilenin altında kaldı performansı ve sadece 1 gol attı, o da bu hafta. Duymuşsunuzdur, bazı İngiliz gazeteler Tuncay'ı Southgate'in FM yardımıyla keşfettiğini ve transfer ettiğini yazmıştı. Şimdi göreceğiz ki Tuncay'ın birçok değeri düşürülecek İngiliz araştırmacılar tarafından, bizim o zamanlar "hakettiğini" verdiğimiz değerleri onlar düşürecekler, belki CA'sını veya PA'sını düşürecekler. Olay bundan ibaret. Umarım örneğimle daha iyi açıklayabilmişimdir. Biz bugün X oyuncusunun değerini abartırsak, yarın o reelde başka bir kulübe transfer olduğunda değerinin nasıl düştüğünü veya bizim verdiğimiz değerlerde oynayamadığını görürürüz.