Taktige goz gezdirdim ve bir kac not:
1. Bu kadar cok takim komutu vermek cok cok cok cok tehlikeli. Cunku bu komutlar, kullandigin taktigin ana felsefesini degistiren komutlar.
2. Teker teker veridigin komutlara bakalim
More Direct Passing: Gerekli olup olmadigi tartisilir. Zaten hucum oynuyorsun ve hucum oynamak demek zaten direkt oynamak demek. Bu komutu da ekleyince kisacasi uzun top futbolu oynuyorsun. Rakip defansi geriye cekip, o toplari rahatlikla toplamaya basladiginda cok zorlanirsin.
Run at Defense: Ileri topu hizli at, sonra rakip savunmanin ustune dripling ile git demissin. Buna da esasinda cok gerek yok. Forvet oyuncularinin eger bu becerisi varsa, zaten ona gore roller vererek bunu yaptirtabilirsin. Orta saha oyuncularin icin de aynisi gecerli.
Play Narrower: Benim 4132 ile hic tavsiye etmeyecegim bir tercih. Rakibin topu yere indirip, pas yapmaya basladiginda, kanatlarin otobana donusur. Dizilis zaten dar, sen biraz daha dar olun demissin. Bu da rakibin kanatlari cok rahat kullanmasina ve sahana yerlesmene izin verir.
Push Higher Up: Zaten hucum oynuyorsun. Yani savunma hattin zaten ileride. Biraz daha da ileri cikartmissin. Dizilisin de dar ve ozellikle rakip bek oyunculari genelde bombos. Yani kisacasi rakip bekler benim savunmamin arkasina hic baski altinda olmadan uzun top atsin davetiyesi vermissin.
Hassle Opponents: Zaten hucum oynuyorsun ve bu rakip sahada baski yapmak da demek. Ama bu komutu kullanarak rakibe daha da fazla pres yapilmasini istemissin. Kisacasi tam saha pres istemissin oyunculardan.
Higher Tempo: Zaten hucum oynuyorsun ve bu zaten yuksek tempo ile oynamak demek. Bu komut ile tempoyu daha da yukseletmissin.
Son olarak hem cok pres yapiyorsun, hem de oyunu hizli oynamaya calisiyorsun. Oyuncularinin uzun vaade fazla sakatlik gecirmesi cok muhtemel.
3. Oyunculara verdigin komutlara bakalim
STRC: Poacher olmus ama move into channels vermissin. Poacher daha cok ceza alani icinde olmasi gereken, ceza alani icinde oyuna dahil olan bir oyuncu. Sen ondan kanatlara acilmasini istemissin.
Bekler: Ileriye gitmelerini istemissin. Burada sorun yok. Ama ayni zamanda MRC ve MLC'ye top ile kanada dripling yapma gorevi verilmis. Bunlar birbirleriyle cakisacak. Iki oyuncu da kanatta olunca paslasacak adam bulamayacaklar. Topu kaptirmalari da rakibin daha rahat kontra ataga cikmasina neden olur gibi geliyor bana.
4. Dizilis ve takim mantalitesi
Hucum oynamak ileride baskili oynamak demek. Rakibe ileride basmak demek. Bunun ustune daha fazla pres istemissin.
Fakat rakip takimin bekleri bosta.
Ileride basmak istiyorsan, ilk once rakip bekleri bos birakmaman gerekli. Cunku savunma hattinda genelde ayaklari en duzgun olan oyuncular o beklerdir ve baslarina birisini dikmezsen, rahat rahat oynayabilirler.
Yani kisacasi tempolu, direkt, ileride basan bir oyun oynamak istiyorsan, zaten hucum oynaman yeterli. Bunun ustune yaptigin eklemelerle attack degil, esasinda overload oynuyorsun denilebilir.
Bence bu taktigi, ozellikle cok zayif rakiplere karsi kullanmak uzere saklayip, daha dengeli ve daha az takim komutu kullanan bir taktigi benimseyerek savunma sorunlarindan arinabilirsin.