Work Permit = Çalışma İzni
Yabancı oyuncu statüsü kesinlik ile değişmeli!
Öncelikle ülkemize gelen yabancıları kalitesi ligin bütün takımlarına bakıldığında vasatüstü seviyede olduğu gözüküyor.Bu transferlerin kalitesinin arttırılması için çeşitli çalışmalar yapılmak zorundadır, yapılmalıdır.
Benim istediğim statü ise 'Çalışma İzni' ile yabancı oyuncu transfer edilebilmesidir:
*** İngiltere Premier Ligi gibi bir sistemde olmasını istemiyorum, AB ülkesi ya da AB dışı bir ülkeden herhangi bir oyuncu belli sayıda,belirli oranda 'Milli Maç' maç yapmadan Türkiye'ye transfer olamamalı.Ülkenin farketmemesini istiyorum.Bununla beraber ise sınırlar bu sistem ile kaldırılabilmeli böylece.
*** Kesinlikle bir 'Spor Mahkemesi' sistemi kurulmalı.Federasyon tarafından yönlendirilmiş bir kaç kişinin yeterli olmayacağını düşünüyorum ve bu sistem bence bu şekilde olmaması gerekir.Türkiye'de bütün sorunlar Bağımsız T.C. Mahkemeleri ile çözülmektedir.
Benim kanattimdir ki, bir kaç avukat karar verme mercisi olamaz, olmamalıdır.Mahkemeler tarafından yönetilen bir sistem, hızlı karar verme mekanizması ayarlanarak hiç kimsenin kararı verenler hakkında ve kararlar hakkında atıp tutamayacağı bir sistem olacaktır.
-*- Bugün birileri kaostan yararlanmaya çalışıyor. Basın mıdır bu, kulüpler midir, şahıslar mıdır ya da başkaları mıdır bilemem.Fakat görünen gerçek kimsenin bu düzenden memnun olmadığıdır.
Bununla beraber bu Mahkemeler belirli yaşın altındaki genç oyuncular için transferlere izin verme yetkisine sahip olabilmelilerdir.Bunun anlamı için örnek vermek gerekirse; bir ülkenin 17 Yaş Altı Milli Takımı yıldızı genç bir yeteneğin niye Barcelona altyapısına gitmesine izin verelim? Oyuncu belki ilk 11 oynamak istemektedir, reserve takımda oynamamak istemektedir.
*** Herkesin de ortak kanısındır ki, yabancı oyuncu statüsü Türk oyuncuların
abartılı bonservislerini düşürecektir.Olması gereken de budur, oyuncularımızı 'Ben oldum artık, kral benim.En büyük benim' havasına sokmamak için sistemimizi düzeltmek zorundayız.En büyük sorunumuz budur.Bu yüzden Türk Milli Takımı için teknik oyuncu alternatifleri azalmaktadır.
Kendisini en üst seviyede olduğuna inandıran deneyimsiz oyuncular
bilinçlendirilmeli ve gelişimlerine devam etmesi için daha uygun ortamlar yaratılmalıdır (Ör: Ayın en çok gelişim gösteren oyuncu ödülü, Ayın en iyi performans gösteren genç oyuncusu ödülü vs.. Para ödülü de verilirken,kendilerine her ay bir basın toplantısı ile bu ödüller verilmelidir).
*** Futbol Okulları açılmalıdır.Genç yetenekli öğrenciler bu okullarda hem eğitim,öğretim görmelidirler hem de futbol öğrenebilmelidirler.Zinedine Zidane bir futbol okulu mezunudur.Dünyanın en iyi oyun kurucusu kabul edilen kişidir.Kendisi Cezayir asıllıdır ama Fransa'da yetişmiş ve Fransa Milli Takımı'nda oynamaktadır.
- Bunun için bir yardım fonu oluşturulmasını istiyorum.Her kulübe aynı oranda sadece bu amaç ile kullanılmak üzere sözleşme karşılığı para verilmelidir.
Yabancı statüsünün kalkması oyuncu yetişmesini engellemez.Daha fazla çalışarak kendisini geliştirmek isteyenlerin önünü açacaktır, gelişmeye kapalı ve kendisine mahkum zihniyeti kıracaktır.Her sistemin eksikleri vardır ama bu eksiklikler için gerekli düzenlemeler yapılırsa doğruyu bulmak o kadar da zor olmaz aslında.Her türlü yenilikte zamana ihtiyaç da vardır, belirli bir geçiş dönemi sonunda işler rayına oturmaya başladığında herkes ciddi bir şekilde rahatlayacaktır.
Her zaman Türk Futbolu'nun ilerlemesini düşünüyorsanız fanatizmi unutun.Bugün birilerinin çıkarlarının zayıflaması için doğruları görmemek istiyorsanız, görmemek istediğin doğruların fırsatlarının kaçması tuttuğunuz takımın zararına olduğunda kafanızı dağlara taşlara vurursunuz ...
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı