Öncelikle, çalışmalarınıza saygı duyuyorum. İyi iş yapıyorsunuz. Teşekkürler.
Ama doğal olarak çok profilde tartışılabilecek şeyler olabiliyor. Ben de Baros'un bitiriciliğinin biraz daha yüksek olması gerektiğini düşünenlerdenim. Kale karşısında olduğunda bitirici vuruşlar yapıyor. Ankaragücü maçında mesela. İki tane güzel gol attı. Benzer bir vuruşu da yandan dışarı gitti.
Baros oyunda çılgınlar gibi gol atıyor denebilir tabii ki ama, oyunda yaptıkları gerçekle uyuşmuyor. Oyunda Baros boş pozisyon yakalıyor. Komik bir vuruş yapıyor, top yandan dışarı çıkıyor. Ayrıca top sürme olayı var, ona da sonraki paragrafta geleceğim.
Gol sayısına bakarsak kariyerlerimizde takımımıza getirip açık ara gol kralı yaptığımız futbolcular da oluyor. O daha çok takım yönetimi, daha doğrusu takımın nasıl oynadığıyla ilgili değil midir? Veya FM'nin kolay adam yıldızlaştırmasıyla.
Tuttuğumuz takımı savunacağımız bir yer olmadığı yönündeki uyarınızı gördüm. Amacım Baros'u yüceltmeye çalışmak değil yani. Hatta dribbling ile first touch fazla geldi bana. Hani bazen topu kontrol edemiyor ya, onun için first touch'ın yanında mental özelliklere mi bakmamız gerekiyor? First touch kalabilir, dribbling? Bu özelliklerle Baros, defansları çalımlayıp goller atabiliyor. Gerçekte en fazla yanındaki defansla mücadele ederek topunu sürer, şutunu çeker veya pasını atar. İlk geldiği zamanlarda bir Avrupa maçında sağda oynarken içeri doğru hızlı ve uzun top sürdü. Onun dışında pek hatırlamıyorum. Dribbling biraz düşse, first touch da düşebilir, finishing 15 olsa daha doğru olmaz mı? Düşük dribblinge Javier Hernandez'i örnek verebilirim mesela. O da Baros tarzında bir golcü. Onun dribbling 12(ilk versiyonda 11'di sanırım), finishing 16 yaptılar.
Bir de jumping olayı var. Başka bir konuda demiştiniz, jumping'i boy da etkiliyor. 184 cm boyundaki Baros için jumping 9 olması alttaki seviyelerden biri mi? Daha yüksek olması gerekmez mi? Yine Hernandez'den örnek vereceğim. 175 cm boyunda jumping-10. Evet iyi sıçrıyor. Hatta sigames forumunda daha da yükseltilebileceği isteği gelmiş. Boyu nedeniyle max 11 diyen çıkmış. Baros'un çok iyi sıçradığını söylemiyorum ama jumping-9 az gibi. 184 cm boyundaki herhangi bir futbolcu için jumping aralıklarınız nedir? 11 civarı yapılamaz mı? Aynı şekilde heading de düşük değil mi? Gelen ortalarda kötü kafa vuruşları mı yapıyor? Hernandez'in 16, Baros da en az 11 olabilir diye düşünüyorum.
Gerçekle oyun arasında yaptığım karşılaştırmaların bazılarını kısmen maç motorunun etkilediğinin farkındayım. Ama Javier Hernandez oyunda oldukça gerçekçi mesela.