Güzel paylaşımlar teşekkürler.Özellikle şu kenar komutları kombinasyonları iyi oldu bir türlü tam ayarlayamıyordum.
Güzel paylaşımlar teşekkürler.Özellikle şu kenar komutları kombinasyonları iyi oldu bir türlü tam ayarlayamıyordum.
Rica ederim, benim kenar komutlarıyla ilgili yazdıklarım sadece örnekler. Nannar hocamızın hazırladığı rehberde bu konuyla ilgili çok daha detaylı bilgi bulabilirsin. Linki aşağıda:
http://forum.turksportal.net/vb/show...t=81562&page=2
Abi bence tavla hakkında paylaşımlar yap.
Daniel Bryan'ın sakalının kılıyız !
Bu gecede beklerim msne.
ozzy senle sohbete dayana bir kişi daha bulman güzel![]()
Müthiş bir rehber calışması olmuş ellerine ve emegine saglık
Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
Abi nasıl düşeş atılır resimli anlatım yapsana.
Çok başarılı hocam .
Daha öncede söylenmişti ama bir daha söyleyeyim.Şu ana kadar yayınladıklarını bir dosya halinde yayınlasan çok güzel olur.Her zaman elimizin altında bulunur.Tabi zamanını almayacaksa...
Dediğin şekilde olacak ancak kafamdaki bütün konuları ekledikten sonra. Bir bütün olarak, genel bir rehber olmasını istiyorum. Aslında çok daha kapsamlı bir rehber düşünüyordum ancak çıkardığım konu başlıkları o kadar çoktu ki altından kalkamayacağımı anladım. Bende bu şekilde bölüm bölüm hazırlamaya ve zamanı geldiğinde .pdf formatında bir dosya olarak paylaşmaya karar verdim.Daha öncede söylenmişti ama bir daha söyleyeyim.Şu ana kadar yayınladıklarını bir dosya halinde yayınlasan çok güzel olur.Her zaman elimizin altında bulunur.Tabi zamanını almayacaksa...
Taktiğe sıra ne zaman gelir abi![]()
Takım konuşmaları rehberi hazırlarmısın?
Birkaç güne kadar inşallah AhmetSon birkaç gündür kafamı bir türlü toparlayamadım, yoksa bende istiyorum biran önce yeni konular eklemeyi. Ama şunu da ekleyeyim, benim bu rehberi hazırlama amacım fm'in taktik-transfer-maçtan ibaret bir oyun olmadığı ve değindiğim konularla da ilgilenilerek daha "simulasyon" tarzı (dolayısıyla daha gerçekçi) bir oyun keyfi yaşanabileceğini gösterebilmek.
Evet, takım konuşması konusunda daha önceden hazırladığım birşeyler var. Tamamlayıp o konuyu da ekleyeceğim.
Abi unutmadan takım konuşmalarına da çok kısa değinirsen iyi olur3-0 önde oldugum maçların devre arasında yanlış konuşma yaptıgım için 5-3 kaybettiğim bile oluyor
![]()
Kesinlikle![]()
Muhteşem bir paylaşım, ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim yorumun için.
Hull bitti benim için, Fm2010'da birkaç kez denedim ama sarmadıGetafe'ye kanım kaynadı bu seride. Şu rehberi bi tamamlayayım kariyer olayını ondan sonra düşünürüz
Onlar aslında hazır, yazmıştım eklemeyi unutmuşum. Kişilik bölümünde paylaşacaktım. Şimdi maç konuşmalarını hazırlıyorum, o bitince ikisini birlikte eklerim.
ben ordusporla 2-0 yenilirken 3-2 maç çevirdiğimi biliyorum rakip chelsea
bu arada gabi abi geçen seneki gibi bir hull macerasına atılcan mı
Abi Media Handling Style'larıda paylaşsaydın keşke ilginç ve keyifli olurdu![]()
Kendi kendime diyordum bu tarzı ve bilgileri bir yerden hatırlıyorum diye. Hull kariyeri diyince aklıma geldiHissiz abimiz
Gerçekten mükemmel rehber. Geçen sene banada çok yardımcı olmuştun . Hull kariyerinde her gün takip eder mesaj atardım
![]()
Football is simple,but Football Manager is not
9.BÖLÜM:
MAÇ KONUŞMASI REHBERİ 1.KISIM: Açıklamalar
Bu bölümde takım konuşmalarını ele alacağız. Bildiğiniz gibi 3 çeşit maç konuşması vardır. Bunlar; Maç öncesi, devre arası ve maç sonu konuşmalarıdır. Amaçları:
Maç öncesi konuşması: Takımı oynanacak olan maça iyi motive edebilmek, oyuncularımızın o maçla ilgili beklentilerimizi anlamasını sağlamak.
Devre arası konuşması: İlk yarıdaki oyun ve skora bağlı olarak maçın gidişatı ile ilgili memnuniyet ya da memnuniyetsizliğimizi dile getirmek, oyuncuları 2.yarıya daha iyi motive edebilmek.
Maç sonu konuşması: Maç skoru ve oynanan futbolla ilgili memnuniyet ya da memnuniyetsizliğimizi dile getirmek.
Maç konuşmalarımıza karar vermeden önce aşağıda yazdığım faktörleri göz önünde bulundurmalıyız.
Şimdi yukarıda yazdıklarımı biraz daha detaylı ele alalım:
- Oyuncuların size olan saygısı ve güveni
- Takımın genel moral durumu
- Maçın zorluk derecesi (kolay geçmesi beklenen maç, çekişmeli geçmesi beklenen maç, derbi maçı, zor geçmesi beklenen maç, rakibin favori olduğu maç)
- Takımın son maçlarda aldığı neticeler
Oyuncuların size olan saygısı ve güveni: Yeni bir oyuna başlarken kendi profil bilgilerinizden vatandaşlık, 2.vatandaşlık ve geçmiş tecrübesi seçeneklerindeki tercihleriniz kariyerinizin ilk dönemleri için önemli bilgilerdir. Vatandaşlık seçimi yöneteceğiniz takımın ülkesinden farklıysa o ülkenin dilini öğrenene kadar biraz zorluk yaşarsınız. Zorluktan kastım taktiksel talimatlarınızın oyuncular tarafından anlaşılması ile ilgili. Bunun dışında daha çok etkisi olan “Past Experience” yani geçmiş tecrübenizdir (kariyer geçmişiniz). Bu, özellikle göreve ilk geldiğiniz dönemde oyuncuların size karşı duyacakları saygıyı doğrudan etkileyen bir faktördür. Örneğin “Sunday League Footballer” (bizdeki karşılığı amatör lig futbolcusu olarak çevrilebilir) yada “Semi-Professional Footballer” (yarı profesyonel futbolcu) olarak seçerseniz ve yönettiğiniz takım üst liglerden bir takımsa oyuncular tecrübenizle ilgili kaygılar duyar, size güvenmezler ve yeterince saygı göstermezler. Dolayısıyla taktiksel talimatlarınızı da ilk başlarda pek takmayıp daha düşük bir performans sergilerler. Profesyonel yada Milli futbolcu olarak seçerseniz size daha çok saygı duyacaklar ve özellikle taktiksel talimatlarınızı daha kısa sürede kavrayıp beklentilerinize daha yakın bir performans göstereceklerdir.
Burada sizin oyundan nasıl daha fazla zevk alacağınız önemli. Daha zordan başlamak istiyorum diyorsanız ilk iki seçenekten birini seçebilirsiniz. Takımın en kısa sürede istediğim performansı göstermesini, taktiksel talimatlarımı uygulamasını istiyorum diyorsanız o zaman diğer iki seçenekten birini seçmelisiniz.
Oyuncuların gözündeki saygınlığınız maç konuşmalarınızın etkisine etki eden önemli bir faktördür. İlk başlarda yapacağınız maç konuşmaları en doğru, en motive edici konuşmalar dahi olsa oyuncularınız üzerinde bir türlü istediğiniz motivasyon etkisini göremezsiniz. Ancak zaman ilerledikçe ve oyuncularınızın gözündeki saygınlığınız arttıkça (bu oyuncularla etkileşiminize ve başarılarınıza bağlıdır) maç konuşmalarınızın etkisi de aynı oranda artacaktır.
Oyuncular eğer size henüz yeteri kadar saygı duymuyorsa ve onları motive etmekte zorlanıyorsanız o dönemlerdeki maç konuşmalarında şöyle bir yol izlemelisiniz:
Uygun konuşmalar:
Taraftarlar için oynayın (For the fans) – maç öncesinde ve devre arasında seçilebilir
Kazanabilirsiniz (You can win) – maç öncesinde ve devre arasında seçilebilir
Haydi aslanlar (Encourage) - sadece devre arasında ve 1 farkla öndeysek yada çok güçlü bir rakibe karşı farklı yeniksek seçilebilir
Memnun kaldım (Pleased) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir
Çok memnun kaldım (Delighted) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir
Baskı yok (No pressure) – maç öncesinde ve devre arasında seçilebilir
Uygun olmayan konuşmalar:
Galibiyet bekliyorum (I expect a win) – maç öncesinde seçilebilir
Hayal kırıklığına uğruyorum (Disappointing) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir
Sinirlendim (Angry) – devre arasında ve maç sonunda seçilebilir
Takımın genel moral durumu: Oyuncularınızın size olan saygısı dışında, çeşitli sebeplerden etkilenen moral durumları ve mutluluk dereceleri de maç motivasyonu açısından çok önemli bir başka faktördür. Bir oyuncu eğer herhangi bir sebepten dolayı moralsiz ve mutsuzsa o oyuncuyu maça motive etmek nispeten daha zordur. Aslında ilk 11’imizi seçerken mümkün mertebe yüksek moralli ve herhangi bir sıkıntısı olmayan oyuncuları seçmemiz daha mantıklı olsa da bazen elimizde olmayan sebeplerden moralsiz ve mutsuz oyuncularımızı da oynatmak durumunda kalırız. Bu gibi durumlarda maç konuşmalarımızı yaparken bu oyunculara takımın genelinden farklı, özel bir konuşma yapmamız daha iyi olacaktır.
Maçın zorluk derecesi: Göz önünde bulundurmamız gereken bir başka detay ise maçın zorluk derecesidir. Rakibin açık ara favori olduğu bir maçta “galibiyet bekliyorum (i expect a win)” şeklinde bir konuşma yapmak pek mantıklı olmayacaktır. Bu durumda oyuncularınızın maç içerisindeki motivasyonlarını kontrol ederken çoğu oyuncunuzda “korkarak oynuyor (playing nervously)” ifadesine rastlamanız olasıdır. Dolayısıyla oyuncularınızdan beklentilerinizi maçın zorluk derecesini göz önüne alarak dile getirmekte fayda var.
Takımın son maçlarda aldığı neticeler: Bu aslında takımın genel moral durumu ile ilgili yazdıklarımızla aşağı yukarı aynı anlama geliyor. Eğer takım arka arkaya kötü sonuçlar almışsa daha moral verici ve baskıyı azaltıcı konuşmala yönelmekte fayda var. Eğer arka arkaya iyi sonuçlar alınmışsa bazı şeyleri kontrol etmekte fayda var. Bu gibi bir durumda asistanımızın maç içi tavsiyelerine (asistant feedback) göz gezdirip maç öncesi (pre match) başlığı altında yazılanları incelemek bize bazı fikirler verecektir (bir sonraki maç için işimize yarayacak). Eğer orada birkaç oyuncunun arka arkaya alınan iyi sonuçlardan dolayı daha maç oynanmadan maçı nasıl olsa kazanırız gibi bir havaya girdiği tarzında bir ifade yer alıyorsa o zaman bazı önlemler almamızda fayda var. Şöyle ki; o maçı kazanırsak maç sonunda “rehavete karşın uyar (warn against complacency)” konuşmasıyla oyuncuları o galibiyetten dolayı fazla havaya girmemeleri ve bir sonraki maçta dikkatli olmaları yönünde uyarabiliriz. Ayrıca asistan tavsiyelerinde aşırı özgüvenle maça çıktığı belirtilen bu oyunculara “performans bekliyorum (expect a performance)” tarzı bir konuşma yaparak oynanan maça daha düzgün motive olmalarını sağlamaya çalışabiliriz.
Ön Bilgi:Moral durumlarındaki Düşük, Vasat/Normal ve Yüksek şu anlamlara geliyor:
Düşük: Very Poor, Poor (Çok Kötü, Kötü)
Vasat/Normal: Normal, Good (Normal, İyi)
Yüksek: Very Good, Superb (Çok İyi, Süper)
TAKIM KONUŞMALARI:
MAÇ ÖNCESİ KONUŞMALARI:
Tell the players they can win this game! (You can win today): Oyunculara bu maçı kazanabileceklerini söyle (Kazanabilirsiniz).
Ne ifade eder: Takıma olan güveninizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Siz yada rakibiniz az farkla favori gösteriliyorsa / Güçler eşitse / Deplasmanda favoriyseniz
Olumlu etkileri: Oyuncuların maçı kazanacaklarına dair güvenlerini arttırır.
Olumsuz etkileri: Üstüste iyi sonuçlar alınmasından dolayı rehavete düşmüş oyuncularda ters etki yapar, daha çok rehavete düşerler (looking complacent).
Wish the team luck for the match ahead (Wish luck): Oynanacak maç için oyunculara şans dile (İyi şanslar).
Ne ifade eder: -
Genel moral durumu nasıl olmalı: Farketmez
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Rakip sizden çok güçlüyse / Zorlu bir deplasman maçıysa / Diğer maç konuşması seçeneklerini beğenmediğinizde
Olumlu etkileri: Profesyonel ve azimli oyunculardan kurulu bir kadroysa oyuncular zaten maça kendi kendilerine iyi motive olacaklarından diğer konuşma seçeneklerinin olası olumsuz etkilerinin önüne geçilebilir.
Olumsuz etkileri: Yok
Tell the players you expect them to win the match (I expect a win/victory): Oyunculara bu maçı kazanmalarını beklediğini söyle (Galibiyet bekliyorum).
Ne ifade eder: Takımdan beklentinizi
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Açık ara favori olunan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Oyunculardan ne istediğinizi net bir şekilde dile getirdiğiniz bu konuşma etkili olduğu zaman takımın performansında ciddi bir patlama görebilirsiniz. Motivasyonu arttırır (motivated).
Olumsuz etkileri: Baskıyı kaldıramayan oyunculardan kurulu bir kadroysa ters etki yapar, oyuncular korkarak oynar (playing nervously).
Tell the players to do this for the supporters (For the fans): Bunu taraftarlar için yapın (Taraftarlar için oynayın).
Ne ifade eder: Taraftarlara layık olmaları beklentinizi
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Derbi maçlarda
Olumlu etkileri: Klübe bağlı oyuncular üzerinde çok etkilidir, maça daha iyi motive olmalarını sağlar (Ancak takıma yeni katılmış transferler ile genç oyuncular için ayrı bir konuşma yapılmalıdır).
Tell the players the pressure is off and they have nothing to lose! (No pressure): Oyunculara baskı olmadığını ve kaybedecek bir şey olmadığını söyle (Baskı yok, rahat olun).
Ne ifade eder: Panik yapmadan oynamaları beklentinizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Düşük yada Vasat
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Rakip sizden çok güçlüyse / Üstüste kötü sonuçlar alınmışsa
Olumlu etkileri: Oyuncuların üzerindeki baskıyı hafifletir, daha rahat oynamalarını sağlar.
Olumsuz etkileri: Yanlış zamanda kullanılırsa bazı oyuncuların maç motivasyonunu düşürebilir.
Tell the players the pressure is off and the result will come (Result will come): Oyunculara baskı olmadığını ve sonucun geleceğini söyle.
Genel moral durumu nasıl olmalı: Düşük yada Vasat
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Çok zayıf rakiplere karşı
Olumlu etkileri: Moraller vasat yada düşükse rahat ve farklı kazanmanız beklenen maçlarda bu konuşmayla oyuncular üzerindeki baskıyı azaltabilirsiniz.
Olumsuz etkileri: Bazı oyuncularda rehavete yol açabilir.
DEVRE ARASI KONUŞMALARI:
Tell the team you expect nothing less than a win (We must get a result, no excuses! / Letting the team down): Takıma galibiyetten başka bir şey beklemediğini söyle.
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Yenikken
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf rakiplere karşı oynanan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Son derece ateşleyici bir etkisi vardır, yenik kapadığınız ilk yarı sonrasında maçı çevirmenizi sağlayabilir.
Olumsuz etkileri: Oyuncuların azim özellikleri düşükse ters etki yapar, iyice dağılmanıza neden olabilir.
Show your anger at the team (Angry): Takıma kızgınlığını göster (Anlam ve etki olarak bir öncekiyle aynıdır).
Ne ifade eder: Kızgınlığınızı
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf rakiplere karşı oynanan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Son derece ateşleyici bir etkisi vardır, yenik kapadığınız ilk yarı sonrasında maçı çevirmenizi sağlayabilir.
Olumsuz etkileri: Oyuncuların azim özellikleri düşükse ters etki yapar, iyice dağılmanıza neden olabilir.
Tell the team that you expect them to perform much better after half-time (I want to see more from you!): Takıma ikinci yarıda daha iyi bir performans beklediğini söyle.
Ne ifade eder: Memnuniyetsizliğinizi
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek yada Normal
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Yenik durumda olunan deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Sergilenen oyundan memnuniyetsizliğinizi dile getirdiğiniz bu konuşma doğru zamanda kullanıldığında ateşleyici etki yapar.
Olumsuz etkileri: Takımın moralini düşürebilir.
Show your disappointment at the performance (Disappointing): Takıma memnuniyetsizliğini/hayal kırıklığını göster (Anlam ve etki olarak bir öncekiyle aynıdır).
Ne ifade eder: Memnuniyetsizliğinizi
Hangi durumlarda seçilebilir: Her durumda
Genel moral durumu nasıl olmalı: Yüksek yada Normal
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf takımlara karşı deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Sergilenen oyundan memnuniyetsizliğinizi dile getirdiğiniz bu konuşma doğru zamanda kullanıldığında ateşleyici etki yapar. Öndeyken bile kullanılabilir.
Olumsuz etkileri: Takımın moralini düşürebilir.
Tell the players they can win this game! (You can win today / We can win this!): Oyunculara bu maçı kazanabileceklerini söyle.
Hangi durumlarda seçilebilir: Daha üstün oynarken
Genel moral durumu nasıl olmalı: Vasat yada Yüksek
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Farketmez
Olumlu etkileri: Oyunculara sergiledikleri oyunu sürdürmeleri halinde kazanabilecekleri duygusunu aşılarsınız. Motivasyonu arttırabilir.
Olumsuz etkileri: Rehavete kapılmış oyuncularda ters etki yaratır (looking complacent)
Show encouragement to the team! (Encourage): Takıma güvenini göster (cesaretlendir).
Ne ifade eder: Takıma cesaret aşılar
Hangi durumlarda seçilebilir: 1 farkla yenikken yada çok güçlü bir rakibe karşı farklı yenikken
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Farketmez
Olumlu etkileri: Oyunculara güven ve cesaret aşılar, motivasyonu en çok yükselten konuşmadır.
Sympathise with team: Takıma sempatini göster (Elinizden geleni yapmaya çalıştınız, fena değil anlamında).
Ne ifade eder: Rakip zaten sizden güçlü, emeğinize saygı duyuyorum
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Sizden çok daha güçlü rakiplere karşı
Olumlu etkileri: Diğer devre arası konuşması seçeneklerini beğenmediğinizde herhangi bir olumsuz etkisi olmayan bu seçeneği kullanabilirsiniz.
Declare yourself pleased (Pleased): Takıma memnuniyetini belirt.
Ne ifade eder: Memnuniyetinizi
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Morali arttırır.
Olumsuz etkileri: Motivasyonu düşürebilir, ikinci yarı performansında düşüş yaşanabilir.
Declaere yourself delighted (Delighted): Takıma çok memun kaldığını belirt.
Ne ifade eder: Sergilenen oyundan son derece memnun kaldığınızı
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Denk yada daha güçlü rakiplere karşı oynanan maçlarda
Olumsuz etkileri: Motivasyonu düşürme ihtimali vardır ancak bu ihtimal bir önceki seçenekten daha düşüktür.
Tell the squad you are thrilled: Kadroya heyecanlandığını (çok çok memnun kaldığını) söyle.
Ne ifade eder: İnanılmaz memnun kaldığınızı
Hangi durumlarda seçilebilir: Takım muhteşem oynayıp harika bir sonuç aldığında
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Çok güçlü rakiplere karşı oynanan maçlarda
Olumsuz etkileri: Gereksiz yere kullanıldığında motivasyonu düşürebilir.
Tell the team not to get complacent (Don’t get careless/Don’t let your performance drop): Takıma rehavete düşmemelerini söyle (Rehavete düşmeyin/Performansınızın düşmesine izin vermeyin).
Ne ifade eder: Uyarı
Hangi durumlarda seçilebilir: Öndeyken
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında / Zayıf rakiplere karşı deplasman maçlarında
Olumlu etkileri: Oyuncuların motivasyonlarını korumalarını yada arttırmalarını sağlayabilir. Önde olupta kötü oynadığınız maçlarda kullanmanız daha iyi olacaktır.
Olumsuz etkileri: Bazı oyuncuların morali düşebilir.
Tell the players to do this for the supporters!: Oyunculara taraftarlar için oynamalarını söyle.
Ne ifade eder: Taraftarlara layık olmaları beklentinizi
Ne tür maçlarda kullanılmalı: İç saha maçlarında
Olumlu etkileri: Seçilebilecek daha iyi bir seçenek olmadığında yada kararsız kaldığınızda olumsuz bir etkisi olmadığı için kullanabilirsiniz.
Olumsuz etkileri: Devre arası için pek ateşleyici bir konuşma değildir, daha çok maç öncesi için uygundur.
Tell the players to go out and enjoy the rest of the game: Oyunculara çıkıp maçın tadını çıkarmalarını söyle.
Ne ifade eder:
Hangi durumlarda seçilebilir:
Genel moral durumu nasıl olmalı:
Ne tür maçlarda kullanılmalı:
Olumlu etkileri:
Olumsuz etkileri:
Remind the players that the pressure is off and they have nothing to lose!: Oyunculara baskı olmadığını ve kaybedecek bir şey olmadığını hatırlat.
Ne ifade eder:
Ne tür maçlarda kullanılmalı: Sizden çok daha güçlü rakiplere karşı
Olumlu etkileri: Oyuncular üzerindeki baskıyı azaltır, daha rahat oynamalarını sağlar.