sonuç Napoléon Bonaparte para para para : )
sonuç Napoléon Bonaparte para para para : )
Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
Açıkcası bu kampanyayı ilk duyduğumda direk bütün imzalar toplanır diye bekliyordum ama 2 hafta kadar sonunda hala %61 lerde arkadaşlar danaya girermiş gibi fm ye girin 5 kişi atın imzanızı yamasız orjinal bi şekilde dilimizle oyunu oynuyalım
Yani sonuç olarak amaç bu oyunu Türkçe olarak oynamak.
Gerisi teferruat.
Forunda konunun adı Türkçe olması için yapılması gerekenler. Oyunda SI ne kadar kazanıyor, SEGA, ARAL ne kazanacak. Türkiye'de kaç tane satmış kaç aktivasyon olmuş.
Ben bunları ne yapacağım bana ne oyun da hazırlamayacağım. Dağıtım işine de girmeyeceğim. Korsan dağıtım da yapmayacağım. Oyunun Türkçe olabilmesi için oyunu alacağım, tek olsam da alacağım.
Oyun Türkçe olduktan sonra ucuzlaması için kampanya TSI tarafından başlatılabilir.
Son olarak da korsan olayı; SI veya SEGA korsanı engellemek için hiçbirşey yapmaz niye yapsın önce biz yapacağız. Tekrar söylüyorum, oyunu sokaktan korsan olarak alanlar, internetten indirenlerden çok çok daha fazla ve sokakta korsan satılmasını engellemek zor bir olay değil.
Eğer Türkiye olarak korsan satışın engellenmesi için birşeyler yaparsak işte o zaman oyun firmalarının dikkatini çekmiş oluruz.
Xbox Türkiye'de resmi olarak piyasaya çıkmıyor, sebebi ise korsan kullanımın çokluğu. Microsoft'un kaybı var mı yok, umurunda bile değil, yıllardır böyle. Bizim sıkıntımız var mı? Yok bizim de umurumuzda değil.
Türkiye'de PS3 oyunları en çok satılan platform, sebebi kırılamamış olması.
Aslında arkadaşın dediği gibi bu kampanya şöyle olsaydı hem daha iyi sonuç alınır hem de 2 tarafta memnun kalırdı.
FM'ye Türkçe dilini ekliyoruz,10.000 satış olmazsa FM bir daha Türkçe çıkmayacak.
Bir Call of Duty oyunu için kimse neden Türkçe çıkmıyor diye tartışılmıyor ama FM için bu kadar tartışılıyorsa SI Games zaten belli bir satış potansiyeli olduğunu görebilmeliydi. Ancak onlar çok fazla sallamıyorlar, tabiri caizse. Satıcı fiyat belirler, tezgâha koyar, siz alıp almamakta, onlar da kepenk kapatmakta özgürdür. Mesela bir manav olsa ve gelirinin büyük kısmı portakal üzerindeyse, "portakal satışları artmazsa kepenk kapatırım" diyebilir ve isterse kapatır. Manavın kapanmasından bireysel olarak hiç kimse sorumlu tutulamaz, çünkü biz alışveriş yapıp yapmamakta özgürüz. O manav kapandığında biz de gider başka bir manavdan alırız. Kimin şartları iyiyse orada olur tüketici.
Öyle şeyler konuşuldu ki artık manager'lik sevdamı ve kişiliğimi sorgular oldum....
Sensible Soccer Zamanından bu yana managerlik oyunlarını sevmişimdir ama gelin görin ki şimdi'ye kadar Türkçe managerlik oynama zevkine ancak yamalarla sahip olabildik...
Bir ilk olarak CM bunu yaptı ama CM nin ne kadar iyi olduğuda tartışılır...Nerde o eski CM
Yinede Çok Şükür, Turksportal.net var...
Şimdiye kadar sayısız insan'ı Oyun'u türkçe oynama imkanı sunan bu arkadaşların başlatmış olduğu bu imza kampanyasına sadece ve sırf geçmişte oynadığınız türkçe oyun'ların hatrına hiç birşeyi sorgulamadan destek çıkılması gerekiyor....
Unutmayın ki, Bu oyunu oynayıp ingilizce'ye hakim olmayanın tahminimce oranı %80 dir...
Bu tahmini %80 nin bu oyuna tam olarak hakim olması ve en azından okuduğu bir makale sonucu " vayy bee "demesi bu kampanyanın elinde...
Lütfen sorgusuz,yargısız şekilde bu kampanya için destek olalim..
Teşekkürler
Arkadaşlar bence bu sorunun çözümü herkes bulunduğu ilde ortak alım kampayaları yapsın baya ucuza gelir hem herkes birbirleriyle tanışmış olur.Ben alıcam diye imza atmadım ama ortak arkadaşlarla alabiliriz
Oyun siparişini verdim.İmza da attım.Daha napayım?
Korsan kullandım bugüne kadar yalanlayacak değilim son 2 yıldır ama korsan aldığımdan dolayı kendimden utanıyordum ama mağazada çok pahalı gelmişti fiyatı bana ve korsanda almak istememiştim ama bir süre sonra merakdan çatlamıştım, ama şuanda maddi imkanım var eğer ki Türkçe çıkarsa ki çıkmasa bile ben büyük ihtimalle alırım. Orjinal oyunun zevki bir başka olur inşallah...
Ayrıca Football Manager oynarken fazla sitelere takılmadığım için tam olarak burada kim admin kim görevli bilmiyorum ama herkimse büyük özgüveni varmış ki oyunu üreten firmayla temasa geçip neredeyse bizim adımıza orjinal oyun alacağımıza söz vermiş hem özgüveninden hemde çabasından dolayı(K.bakmasın ismini bilmiyorum) çok takdir ediyorum ve teşekkür ediyorum. Benim adıma verdiğiniz sözü tutacağıma söz veriyorum...
Ben biraysel olarak bu konuda hassas davranıyorum gerçekten bir emek var ve bunun büyümesini sağlamakta kullanıcıların hassasiyetine bağlı.Ben FM yi eski CMden beri oynuyorum ve Football Manager adı altına girdiğinden beride orjinal oyunu alıyorum ancak her sene böyle söylentiler çıkıyor ve ben her sene hayal kırıklığı yaşıyorum şu yüzden; ben oyunu ingilizce oynamaya alıştım türkçe patchleride yapmıyorum ancak bu kadar kullanıcı varken Türkçe dil seçeneği olmaması gerçekten üzücü.Şimdi buraya kadar herkesle hemfikiriz kanımca.
Şurada takılıyorum Türkçe olucak diye bu adamlar bize oyun sattırmaya çalışmalarıda pek hoş bi davranış değil! Crysis Türkçe menü çıktı ve satışları ortada.Bunları görmediklerini sanmıyorum.Korsanıda biz engelleyemiceğimize göre onların bu tedbirleri alıp oyunu sunmaları ve sonra bizden bir karşılık beklemeleri daha mantıklı değilmi?Bunları onlarla konuşan biri varmı? Varsa bana anlatsın.Çünkü bu potansiyel onların umrunda değilse burdakilarin hiç umrunda olacağını sanmıyorum tabi benim gibi keriz değilse =)
Bnce SI bu oyunu türkçe çıkartcak her halükarda ama riske girmeyip böyle bir yolla satışları görmeyi deniyo hem sayı 8000de kalırsa çıkmayacak deil, bnce bu sadece bi numara.
FM 2010 Türkçe Çıkarsa Orijinal Satın Almaya Söz Veren Kişi Sayısı
6631
% 66
Bu kadar sayfa tartışılmış , bilirkişiler cevap vermiş.Teşekkür ediyorum kendi adıma baya bir şey öğrendim.Ama aklıma takılan bir şey var.
SI in oyuna Türkçe dilini eklemesinin maliyeti nedir ? Turksportaldan veya başka bir fan sitesinden rica edilse ücretsiz olarak bile çevirileceğinden eminim.(3-4 arkadaşımla ben bile çeviririm sırf oyunda Türkçe olsun diye)SI bence fazla kasıyor.Şahsi görüşüm...
Ücretsiz gönüllü işi yani bizzat Turksportal bedava çeviriyi üstlenebileceğini teklif etti ama bu oyunu yapan firma tarafından geri çevrildi. Zaten asıl mesele çevirinin zorluğu değil, oyunun satışları. Türkçe için özel bir ekip oluşturulacak ve onlar ofiste çalışacaklar. İşleri sadece Türkçeyi eklemek, gözlemlemek olacak. Yani bu işi profesyonelce yapacaklar. Oyuna eklerkene birbir kontrol edecekler. Hata olursa değiştirecekler vs vs. Bu iş zahmetli..
Herkese merhaba;
Uluslararası büyük bir şirkette çalıştığımdan,dünya pazarı hakkında birazda bilgi sahibi olduğumdan bazı sorularınıza cevap verebileceğimi düşünüyorum.
1- oyuna türkçe dil eklemek düşündüğünüz kadar zor değil,fakat SI bunun dışarıdan değil,içeride masada oturan kişiler tarafından yapılmasını istiyordur ki hem oyunla uygunluğu devamlı karşılaştırılabilinsin,hem de yapılan işin kalitesi devamlı olarak kontrol edilebilinsin.Bence bu çok normal ve yerinde bir davranıştır ki emin olun bir firma elindeki en iyi malzemeyi tam anlamıyla kontrol edemeden dışarıdan müdahalesine izin vermez.
2- SI türkçe dil desteğini oyuna eklemekte kararsız kalıyor ki bunun asıl sebebi ülkedeki korsan oyun satış rakamları.bir şirket satış yapacağı pazara girmeden önce mutlaka o pazarda ki satış rakamlarını kontrol eder.bu sadece FM için değil diğer tüm oyunlar için geçerlidir.herkes FM yi orjinal alıcam diyor fakat örneğin Crysis,Far Cry veya Red Alert almak istediğinizde yine korsan alıyorsunuz.SI yaklaşım olarak sadece FM değil tüm oyunlar için karşılaştırma yapıyor.Rakamları görünce ülkede satılan orjinal oyun miktarının çok yetersiz olduğunu görüyorlar ki böyle bir yaklaşım içindeki pazara girmede kararsız kalmalarına neden oluyor.
3- fiyat bazında yurt dışındaki fiyatlar ile buradakilerin arasındaki fark tamamen ülke içindeki iğrenç vergilendirme sistemlerinden kaynaklanıyor.SEGA'nın satış yaptığı rakam ile türkiye satış rakamlarında yaklaşık %60 ile %75 arasında değişen farklar oluşuyor.şöyle anlatabilirim,çalışmakta olduğum şirketin yurtdışından aldığı ürünler ülkeye girerken gümrük vergisine tabi tutuluyor,ayrıca içerik kontrolü ve gerekli izin belgeleri için yapılan testlerin maliyeti de alıcıya faturalandırılıyor.firma ithal mal sattığı için vergi ödüyor. ayrıca KDV ödüyor.hepsinden sonra kendi karını koyuyor.yani dışarıdan 30 tl ye aldığınız oyunu türkiyede kar elde ederek satmak için 60-70 tl'ye satmanız gerekiyor.bunun önüne geçmenin yoluda SEGA nın türkiye satış fiyatını düşük tutması ki 2. madde ki kararsızlık yüzünden böyle bir riske girmek istemiyor.dünyada milyonla ifade edilen sayılarda üstelikte kendi istediği fiyat ile satış yapabiliyorken riskli ve potansiyeli olmayan bir ülke pazarına girmek istemiyorlar.öğrenebildiğim kadarıyla önsipariş rakamları dünya genelinde 1 milyonu geçmiş ki biz 10000 İMZA toplamaya çalışıyoruz![]()
Umarım bu bilgiler konuya biraz daha açıklık getirmiştir.Bende çok isterim FM nin türkçe olmasını ama bunu yapmalarını kanımca zor.Fiyat içinse yapacak bişi yok.Ya ülke değiştiricez yada dışarıdan alıcaz.Ben yine gidip orjinal alıcam ama eminim ki burada ki yüzlerce oyuncu korsan almak zorunda kalacak.Saygılar....
Turkiye'de olmasinin nedeni, Sega'nin Turkiye'de vergi vermemesi. Yani Sega'nin Turkiye'de bir subesinin bulunmamasi ve oyunu direkt Turkiye'de satip oyun satip kazandigi gelirleri beyan etmemesi.
Mesela EU uyesi olsak, bir diger EU ulkelerinden satin alinan urunler gumruk vergisine tabii olmayacak. Ayni sekilde bizim diger ulkelere sattigimiz urunler de sattigimiz EU ulkelerinin gumruk vergilerine tabii olmayacak.
Herkes çok diyor da fiyata;arkadaşlar 5 kullanıcı sözü veriyorlar adamlar. Saçma sapan bir yerden korsan alsan da (5-10 liraya),internet üzerinden indirsen de sorun... Yok yeni yama çıktı. Sorun...Destek arayacaksın sorun... Haydaa serial ara,***** ara vs...Hepimiz öyle yada böyle orjinal almadan birçok oyunu oynadık.Oynamadık diyene de açıkçası inanmıyorum.Yalnız birşey karıştırılmamalıdır bence. FM nin süresi yok. Bitirmek de yok. FPS vs... gibi 1 hafta sonra bırakmak zorunda da değilsiniz.1 hafta sürecek birşeye 50-60 lira vermek belki mantıksız...Ama 5 kullanıcı arkadaşlar...Yok mu etrafınızda hiç Football Manager sever? Şimdi sipariş verseniz 43 T+masraflar ile en fazla 55 i bulur. Biz 4 arkadaş kullanacağız. 55/4=18.75 TL. 20 lira deyin hadi. 5.ci de bulursak 11 TL olacak kişi başı... Bence çok cazip... Her ne kadar FM09 daki bug ların aynen oyunda olduğu ve Türkçe dil desteğiyle beraber çıkmaması endişeleriyle orjinal alsam da...![]()
Bizde zaten gümrük birliğine tek taraflı üyeyiz tabi kdv vs gene ekleniyor ama fiyata o kadar etki etmez bence zaten yurt dişi fiyatlarda gene pahalı bize göre Seganın yapması gereken bölgeye özgü fiyatlandirma ki bunu dogu bloku ve rusya gibi ülkelerde yapanlar var tabi oralarda eminim oyunu orjinal alan belli bir oyuncu kitlesi var bizde olmayan bir şey kitleden bahsetmek mümkün bile değil.
Arkadaslar siteyi takip etmeme ragmen cok fazla yazmiyor daha cok okumayi tercih ediyorum.Ancak bu konuda sessiz kalmayi kabullenemedim.Kisir donguye donen korsan tartismasini bi tarafa birakarak site yonetimine bazi sorular sormak istiyorum;
1- FM 08 ve FM 2009 Turkiyede ne kadar satti?
2- SI ile iletisim halinde olmaniz Turkiye kullanicilarina simdiye kadar ne kazandirdi ? (Sizin emeklerinizin disinda SI nin turkiye icin ne yaptigini soruyorum)
3- 90 tl gibi Turkiye standartlarinin uzerinde bir ucret verilerek alinan bir oyun icin logo,yuz paketi ve dil yamalarini ayrica beklemek kullanici icin eziyet degilmi?O kadar para verip agiz tadiyla oynamak icin bir suru ayrinti ile ugrasmak hos birseymi?
4- Menajerlik oyunlarinin Ingilizce bilmeyen muptelalari sadece daha iyi bir data icin CM dururken Fm yi tercih edermi ? Belliki CM Turkiyeye deger veriyor ve bunu gosteriyor.Hem dil hemde fiyat konusunda gereken kolayligi sagliyor.Peki FM nicin atacagi en kucuk adimi bile pazarlik konusu haline getiriyor?(Not ; Bu elestirime karsin orjinal oyun icin sozumu verdim)
5- FM turkiyede satisini arttirmak icin nicin hicbir reklam yada sponsorluk anlasmasina gitmiyor.Sanal dunyadan biraz basinizi kaldirip maca gittiginizde yaninizdaki insana bir sorun; Menajerlik oyunu oynuyormusun diye?Gozlemlerime gore %70 ya habersizdir ya da duydum ama beceremem diyor.Isin asli ben becermeme ragmen yamalarla v.s. ile bunca eziyet altina girecegimi bilsem bide bilgisayardan az anlayam biriysem tovbe baslamam bu oyuna.
6- Hic bir tuketiciyi urun eline gecene kadar ki mesakat ilgilendirmez.Heleki oyun cd si gibi sadece bir sure zevk verecek bir konuda.Buna karsin burda tartisilanlar cok fazla detay icermiyormu?
7- SI nicin tum Turklere korsan kullanici muammelesi yapiyor?
8- Icinde bulundugum site yoneticilerine en icten tesekkurlerimi iletirim.Bize sagladigi yamalarla oyunu daha guzel hale getirdikleri icin.Ama en son cikardiginiz FM 09 yamasi ile hic ingilizce bilmeden oynadiginizi bir goz onune getirin.Emeginizi goz ardi etmiyorum.Fakat turkce yamalarla bir 08 bide 09 oynayin.yabanci kelimeleride hic bilmiyormus gibi kabul edin.Sadece Turkce bilen ve 90 tl veren FM hastalarinin ne demek istedigini ve o parayi verdikleri icin nasil pisman olduklarini,SI dan nefret etme sebeplerini cok daha iyi anlayacaksiniz.
Site gorevlilerine en kucuk bir elestirim yok.Elestirim Turkiye pazarini yok sayan SI ya.Beni yok sayani bende yok sayar baska kulvarlara yonelirim.Yoluma beni potansiyel olarak gorenlerle devam ederim.
Yetkili mercilere sormussun sorularını ama ben sana alabileceğin cevap ihtimallerini yazayım.
x= Forundaki bir kesim
y: Forumdaki farklı bir kesim
Cevap 1
x: Satış rakamı devlet sırrı gibi saklanıyor nedense. Ancak 1000 bile satmadı deniliyor.
y: Ben satış rakamını biliyorum ama söyleyemem. Sega söylemeyin dedi.
Cevap 2
x: Ne yapacak hiçbirşey yapmadı.
y: Bir çok şey yaptı. Mesela TSL yi oyna ekledi. Birde böyle bir kampanya yaptı daa ne olsun.
Cevap 3
x: Tabiki hoş birşey değil. Türkçeyi koysunlarda logolar kolay.
y: 90 tl diyip duruyorsunuz. Zavviden alın 43 lira steam 60 lira.
Cevap 4
x: Oyundan zevk alma meselesi. Data kötü olmuş iyi olmuş o ayrı. Bence sırf fiyatı için insanlar CMyi tercih eecektir.
y: CM babasının hayrınamı 25tl yaptı oyunu. Pazara tutundurma çabası.Zaten çakma ferrrari. 25 tl ona verene kadar FM alınır.
Cevap 5:
x: Adamlar Türkçe eklemek için bin dereden su getiriyor. Sponsor falan uğraşmazlar Türkiye için.
y: Haberiniz yok galiba Türkiyede 200.000 kişi korsan FM oynuyor. SI'nın oyunun içine koyduğu spy sayesinde bu rakamı öğrenildi. Ama orjinal oyun oynanma rakamını söyleyemem. Yasak.
Cevap 6:
x: Her söylenene öyle veya böyle kılıf uyduruyorlar. Ben vazgeçtim sende vazgeç. Kendi bildiklerini yapacaklardır.
yetaylık bir durum yok. Ürün elinize geçene kadar sizi ilgilendirmez gibi bir mantık olamaz. Önce siz birşeyler vereceksiniz ki birşeyler alın.
Cevap 7:
x: İşine öyle geliyorda ondan. Ben bunun önüne nasıl geçerim diyip düşünmek yok. Korsan diyip geçiyor işte.
y:Böyle düşünmesi çok normal. 200.000 kişi korsan kullanıyor. Tabiki böyle düşünecek.
Alacağın cevaplar bunlara bezer olacaktır. Birşeyler kabul edilene kadarda bu kısır döngü devam edecektir. Sayfalarca değil. Senelece...
Bunun için lisans alması gerekli. Almanya yıllardır lisans hakkını satmıyor. Alman Milli Takımını eklemiyor bile ama; oyun Almanya'da çok fazla satıyor. SI Forumlarında Almanca bölüm var.(öyle hatırlıyorum, uzun süredir girmedim.) Türkiye'de ki liglerin logoları oyunun içinde olduğunu düşünüyorum.Originally Posted by alleenje
Yapmak zorunda kalıyor eğer Türkiye'de oyunu orjinal kullananların sayısı %5in altında ise bunu yapması doğaldır.7- SI nicin tum Turklere korsan kullanici muammelesi yapiyor?
DVD'yi 5 kişi ortak alarak 90 liralık ücreti 5'e bölme olanağı da kalkmış oldu. Tebrikler SI.
http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=80271
2- Türkiye Ligi Mustafa'nın bizzat görüşmesi ile, başka ligler konulacakken kampanya yapılarak ilgilinin hat safaya ulaşması ile ekletildi.Türkiye Ligi'ni eklemek konusunda da ilgili değiller o dönem.
7- Bunu ülkeler yapar, nasıl korsanı engelleyecekmiş ki bir firma Kerim? Orjinali satın alma düsturunuz yoksa o mantığa maruz kalırsınız.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Firmalar gerçekten istese korsanın önüne geçer. Bir kişinin maddi durumu zaten kötüyse fiyatı ne olursa olsun orjinal oyun alamaz. Ancak orta halli kişiler fiyat uygun olunca gider orjinal oyun alır. 5-10 kişi ortak almak için konular açılıyor forumda. Durumumuz bu. Ama birde cm ye bakın heryerde listebaşı. En çok satılan oyun. Acaba neden insanlar cm yı korsan oynamıyor.
Firma olayına gelince korsanı engeller engellemesinede bu durum başka firmalarıda etkiler o yüzden çözümü reloaded gibi *****erlara para yedirtmekte buluyorlar.
Cok ugrasmana gerek yok. Google uzerinden gayet kolaylikla bulabilirsin. Zaten konunun basindan beri herseyi biliyorsun, korsanin da fiyat duserse durdurulabilecegini surekli anlatiyorsun, bunlari bir kac tane korsan sitesi bile bilmeden vehmediyorsan seninle bosuna yazisiyorum.