Ayrıca anlamadıgım bir diger nokta Portekizlilerin eleştirilmesi.
M. Fernandes o kadar eleştirildi sezon başında. Şimdi takımın bankosu. Gitmesin diye yalvaracak nerdeyse taraftarlar. Türkiye'deki en iyi orta saha oyuncusu belki de. Maliyetine bakıyorum da;
Kiralık alınırken ödenen bonservis bedeli: 1.904.000 TL
Satın alınırken ödenen bonservis bedeli: 4.760.000 TL
Toplam:
6.610.000 TL
Bazı takımların o böylege aldığı oyunculara bir bakalım.
Yekta Kurtuluş -
8.925.000 TL
Emmanuel Culio -
4.760.000 TL
Misimovic -
20.230.000 TL
Popov -
7.140.000 TL
Adrian -
12.495.000 TL
Sezer Öztürk -
6.545.000 TL
Ismael Sosa -
8.330.000 TL
Henrique -
8.925.000 TL
Volkan Şen -
8.568.000 TL
Riera -
7.140.000 TL
Karşılaştırılınca Beşiktaş çok ucuza kapatmış bu transferi. Ve bu adam daha 26 yaşında. Yani çok sağlam bir transfer olmuş diyebiliriz
--
Quaresma ne kadar disiplinsiz olsa da çok ama çok etkili bir oyuncu. Yetenegine şüphe yok. Sadece tek eksigi disiplinsiz olması. Son oyundan atıldığı maçta bile oyuna girdikten sonra yaptıgı dribblinglerle, paslarla Beşiktaş'ın haftalardır yaşadığı son alana topu taşıma olayını çok iyi yaptı. Bu adam kendisiyle iyi anlaşan bir teknik direktör ile çalıştıgı zaman çok ama cok etkili olabiliyor. Savunmaya da geliyor, yardımlasıyor da. Sadece kullanmayı bilmeli.
17.374.000 TL'ye gelmişti Inter'den.
Ufak bir karşılaştırma;
Abdulkader Keita -
18.000.000 TL
Issiar Dia -
15.470.000 TL
Stoch -
13.090.000 TL
Mehmet Topuz -
21.500.000 TL
Yani ideal bir rakam Q7 için verilen rakam.
--
Almeida'ya gelirsek eğer; ondan beklentiler daha fazlaydı. Çünkü geldiğinde cok büyük bir forvetmiş gibi lanse edildi. Oysa değil. Tam amacı gol atmak değil. Kariyerinde zaten o kadar ahım şahım bir gol performansı yok. Canlı izledim defalarca, çok geziyor ama çok geziyor. Sağa sola oraya buraya gidiyor. Hava toplarını alıyor. Diğer oyunculara boş alan yaratıyor. Tam bir çift forvet oyuncusu aslında. Çok yararlı bir oyuncu. Daha 27 yaşında ve maliyeti sadece 4.760.000 TL.
Diğer forvet oyuncularının maliyetlerine bir bakalım;
Almeida'nın alındığı sezon Batuhan Karadeniz Eskişehirspor'a 5.000.000 TL'ye satıldı. Yani Batuhan'ın transferinden gelen para ile Almeida alındı. Aralarındaki kalite farkını konusmaya gerek yok sanırım.

Vittek -
5.000.000 TL
Ismael Sosa -
8.300.000 TL
Stancu -
12.000.000 TL
Bienvenu -
9.500.000 TL
Bangoura -
7.900.000 TL
Sercan -
7.100.000 TL
Kris Boyd -
4.800.000 TL
Sestak -
5.200.000 TL
Fiyat-performans karşılaştırması yapılırsa Beşiktaş'ın ne kadar iyi bir transfer yaptıgı görülmüş olacaktır.
--
Simao'nun bedeli 2.142.000 TL. Benim belki de en yetersiz bulduğum Portekizli. Kariyeri başarılarla dolu evet fakat 32 yaşında ve eski günlerinden cok uzak. Evet fiyatına göre iyi bir transfer fakat sorumluluk almaktan çekiniyor. Alındığı fiyata yakın bir bedelle gönderilirse hem o hem de Beşiktaş için yararlı olacaktır. Tabii diğer Portekizli arkadaşları sorun yapmayacaksa. Eğer sorun yaparız diyorlarsa gönderilmese de olur. Kaliteli bir isim çünkü. Aldığı maaşı bilmiyorum ama çok almıyorsa kalabilir yedek olarak..
--
Julio Alves -
7.400.000 TL
Tam bir kapalı kutu. Kumaşının kaliteli oldugunu oynadıgı az dakikalardan görebildim fakat şans verilmezse bu tür oyunculara ne olacagı bilinmez. Burak Kaplan yerine bu çocuga şans verilse ya
Portekizliler'i suçlamak kolay geliyor Beşiktaş taraftarına. Anlam veremiyorum.. UEFA maçlarında grubu lider bitirmelerini sağlarken Fernandes ve Q7 çok iyiler. 2-3 hafta kötü oynadılar çok kötüler. Yok ya. Olur mu öyle şey. Her oyuncuda iniş çıkış olabilir. Önemli olan performanslarını, morallerini bozmamalarının sağlayacak bir teknik yönetimdir. Tayfur geldiginden beri takımda bir düşüş başladı. Teknik direktör olarak zaten begenmiyorum onu ve geldiginden beri çok müdahele ediyor gibi bir düşüncem var. Bu da takıma özellikle Portekizlilere zarar veriyor bence tabii ki. Carvalhal hem Portekizlilerle hem diğerleriyle iyi anlaşan bir hoca. Evet yanlışları var, oyunu cok iyi okuyamıyor ve bazı oyuncularda çok diretiyor doğru fakat herkesle iyi anlaştıgı ve savunma olayına çok önem verdigi biliniyor. Ofsayt taktiğini en iyi uygulayan takımlardan birisi Beşiktaş. Tabii as kadrosuyla. As kadro demişken bu düşüşte tabii ki de Hilbert'in yoklugu çok büyük. Eksikliği çok hissedildi. Yeri doldurulamadı resmen. Savunmanız zayıf olursa rahat hücum yapamazsınız. İşte bunun handikapını yaşadı Beşiktaş son haftalarda. Bekler hücuma cıkmayınca orta sahalar oyunu cok acamadılıar sağa sola. Pozisyon kısırlıgı oldu hep ama eğer bir günah keçisi lazımsa Portekizliler olmayacagını anlaması gerek Beşiktaş'lıların..
Kolaya kaçmaktan vazgeçmeli artık taraftar. Mesela çok koşan adamın iyi oynamadıgını görmeli. Veli'nin son oynadıgı 2-3 maç dışında hiç bir iş yapmadıgını kimse görmedi mesela. Şükür ki biraz geliştirdi kendini Veli. Sırıtmıyor eskisi kadar. Bir örnek verdim sadece. Portekizliler gitsin diyip kenara çekilmek saçmalıktan başka bir şey değil. Ucuz maliyetli, çok kaliteli oyuncular bunlar. Biraz daha objektif olmalı taraftar artık. Yoksa sadece takıma zarar verirler..
Aslında takım kötü gitmeye basladıgı her sene, gördügümüz şeyler bunlar Beşiktaş'ta. Bakalım bu sezon ki kaostan ne sonuçlar çıkacak..