birkaç seridir her zaman "antrenman isterük!" diyenler bile böyle bir sistem gelince "abi bu ne yaa çok karışık, çok zahmetli falan demiştir". keşke bi anda bu kadar detaylı değil de birkaç bi şeye dokunabilecegimiz kadar yapsalardı iyiydi. deneme amaçlı bi şeyler yapayım dedim inanın japonca bi oyundaymışım gibi ne yaptığımı, bunun nereye yaradıgını falan hiç bilmiyorumbıraktım yardımcıma zaten, parası olan seppo eickhorn adlı yardımcıyı alsın adamın her özelliği iyi o ilgilenir
![]()
Aynen bu antrenman sevdalıları yüzünden adamlar ayrıntının dibine girmişler.Oyunda antrenman sistemini yapmak gerçektekiyle hemen hemen aynı bence. Teknık direktörler sezon öncesi haftalık,aylık ve yıllık olarak yapardı. Bu sistem de ona benzemiş.
Şahsen benim FM'den aldığım zevk oyuncu alıp satma,bilinmeyen duyulmayanları keşfetme,güzel ve farklı taktikler yapma,taktiğe göre oyuncu alma vs. Hiçbir zaman antrenman sevdalısı olmadım. :9
Alırım özellikleri iyi bir antrenör hepsini ona devrederim.

İki yıl once daha az detaylı oynamak isteyenler için oyunun Futbol Direktörü olarak oynanabilmesi fikrini iletmiştim. Sanıyorum önümüzdeki yıllarda sadece transferlerle ilgilenmek isteyenler için Futbol Direktörü olarak oynamak mümkün olur ancak özellikle Başkan ve FD ile FD ve TD arasındaki iletişimi iyi kurabilmeleri gerekli.
Beta aşamasında trabzonspor kariyeri açmıştım, full sürümde tokatspor ile kariyer açtım, gayet güzel gidiyor oyun, şimdi abim trabzonspor ile kariyer açtı ve transfer bütçesi 8 milyon euro dedi, ben de belki hata olmuştur diye, kendim kariyer açtım ts ile bütçe hakikaten 8 milyon euro, bu bir hata mı? yoksa bir trabzonsporlu olarak bilmediğim bir şeyler mi var
Ek olarak: Şimdi konuştuk, beta versiyonunda transfer bütçesinin olmadığını, maaş bütçesinin de aştığından emin olduk. Sanırım böyle kocaman bir hata var, yanlış değilsek.
Antreman benimde hiç ilgimi çekmiyor fakat West Hamı yönetirken antremanları asistana verdim oyuncuların hepsinin özellikleri düşmeye başladı gençlerin bile, Zabaleta'nın kararlılığı 17 onunla birlikte 3 genç oyuncuyu mentor grubuna ekledim hepsinin kararlılığı düşmeye başladı acaba asistan manajerin sol taraftaki özelliklerinin çoğu 10'un altında diye mi böyle oldu ? Antremanları iyi yönetmesi için hangi özellikleri iyi olmalı bu asistanların ?
bu antrenman sistemi FMTOUCH'ta da var mı? ben full sürümde touch oynayacagım zaten de yoksa güzel![]()
Bu sene geçen serilere göre oyuncu profillerine pek itiraz gelmedi sanırım. Ya insanlar Türkiye ligini henüz oynamadı ya da araştırma ekibimiz güzel bir iş çıkardı.
Geçmiş sayfalarda tartışılan Caner,Sinan,Belhanda gibi düşüşte olan oyuncular hariç oyuncu profilleri fena olmamış bence. TR ligindeki yabancı sınırı dışındaki sorun hariç ki o da çözüldü,başka bir hata yok gibi. Genel olarak girilmeyen oyuncu cezalarını saymıyoruz tabi. Onun dışında pek problem yok sanırım.
Birde FB ve GS'nin yeni sponsorlukları yansıtılır. Bundan başka sanırım pek değişiklik olmayacak gibi. Acaba oyuncu ozellıklerınde ufakta olsa değişim yaşanır mı ?
6-7 saatlik bi gameplay sürem var şuan beta için bursaspor ile kariyer açarak başladım. profiller fena değil gibi ( mehmet ekici- sinan gümüş hariç ) ilerledikçe görücez şuan için çok erken yorum için fakat 2d oynayan biri için pek fark yok oyunda güncelleme ve falsolu ortalar haric![]()
Benim oyunumda Oğuzhan ile City, United ve Arsenal ilgileniyordu, editörü görmeden yorum yapmak istemem ama gerektiği kadar downgrade olmamış sanırım profili.

Oyuncu profilleri konusunda bir kac not duseyim:
Bu yil FMDB app'inden de esinlenerek oyuncu ozelliklerine sadece teker teker degil, gruplar halinde de analiz yaptik. Bu gruplar:
- Hava Hakimiyeti (AER)

- Jumping ve Heading
 - Hucum (ATT)

- Finishing, Long Shots ve Movement
 - Savunma (DEF)

- Marking, Tackling ve Positioning
 - Gayret (END)

- Aggression, Bravery, Determination ve Work Rate
 - Zeka (INT)

- Anticipation, Composure ve Decisions
 - Zihniyet (MEN)

- Concentration, Leadership ve Teamwork
 - Fizik Kalite (PHY)

- Balance, Stamina ve Strength
 - Duran Top (SET)

- Corners, Free Kicks, Long Throws ve Penalties
 - Hiz (SPD)

- Acceleration, Agility ve Pace
 - Teknik (TEC)

- Dribbling, First Touch ve Technique
 - Yaraticilik (VIS)

- Crossing, Passing, Flair ve Vision
 - Sureklilik (CNS)

- Ambition, Loyalty, Pressure, Professionalism, Consistency, Important Matches ve Natural Fitness
 - Sportmenlik (SPO)

- Sportsmanship, Temperament ve (21 - Dirtiness)

Oyunculari bu ozellik gruplari icinde incelemek oldukca faydali oldu.
Ornegin Sinan Gumus'u ligin en iyi iki kanat oyuncusu olan Babel ve Visca ile karsilastiralim. Degerler 100 uzerinden.
Caner'i Mariano ve Junior Caicara ile karsilastiralim
Son olarak Mehmet Ekici, Belhanda ve Emre Belozoglu'yu karsilastiralim
![]()
Youtube'da Galatasaray ile kariyer yapan birinin oyununda Atalay Babacan'in kararligi 20,benim actigim oyunda 6,baska bir kayitta ise 12 civarindaydi.
Sanirim kararlilik rastgele girilmis veya hiç girilmemis. Genc oyuncu gelisimini direk etkileyen bir ozelligin boyle olmasi normal mi acaba?
Bu bence oyunun bir eksiği. O yaşta henüz net bir performans ortaya koymamış, yeterince done sunmayan bir oyuncunun belli özelliklerinin boş bırakılması normal. Gözlemcinin suçu yok. Nasıl ki oyuncunun potansiyeli için net değerler yerine aralık girilebiliyorsa boş bırakılan özellikler yerine de aralık girilebilmeli. Sanırım bu mümkün değil şu an.
Hocam nolursa olsun bu rakamlar çok komik rakamlar. Bence bir düzeltme şart. Ayrıca aldığımız oyuncuların değerlerinin düşük olması - düşmesi tamam itibarımız iyi değil ama bu kadar da kötü değil gözden geçirilmeli.
Önceden oyuncuların oyun tercihlerine antrenman ile özellikler katabiliyorduk. Bu seride bunu bulamadım.![]()
Dikkatli bakınca buldum. Teşekkürler.
Bu arada şu an fark ettim. Karius'un maaşı 2,9m euro olarak görünüyor ama 1,4 olması lazım.

Galatasaray Bilyoner'den ilk yil 8,ikinci yil 9,ucuncu yil 10 Mn TL alacakmis.
@perpetua abi sana bir sorum var. Bizi bu yıl TSL'deki rekabet konusunda neler bekliyor, tahminlerini alabilir miyim? FM18'de yaptığın database güncellemesiyle oyun bir nebze toparlamıştı ama 5. sezondan sonra rekabette kopmalar bir hayli arttı. Ayrıca Şampiyonlar Liginde kupa kaldırmış yıldız oyuncunun 48 ay taksitle 8.5 milyon euro'ya transfer edilmek istenmesi oyun keyfimi bir hayli bozmuştu. Geçen gün FM Editor aracılığıyla ülkelerin transfer değerleri bölümünden oyuncu itibarına göre farklı ayarlanmalar yapılabileceğini öğrendim. https://prnt.sc/l88pwf
Buradaki düzenleme bizi bu bonservis sorunundan büyük ölçüde kurtarır mı? Mesela portekiz vb. bir ligin değerlerini hiç bozmadan kopyalasak nasıl olur?
İkinci sorum ise rekabet konusu. Bu rekabetin dinamikleri neye göre belirleniyor bilmiyorum ama onu da yine rekabetin 3 takım arasında olduğu, 3 sezon sonra takımların arasında büyük bir uçurumun olmadığı bir ligten kopyalamak mümkün mü? Yoksa bu oyunun genel yapay zeka sorunu mu? Kısacası bu yapay zekaya editörden biraz da olsa müdahalede bulunabilir miyiz? Sanırım bu sorumun cevabı geçen yılki database güncellemenizde. Kısacası sizin yaptığınız en kritik müdahaleler nelerden oluşuyor? Ve bu daha da deneysel hale getirilebilir mi?
https://prnt.sc/l903ae
Braian Samudio'nun profiline hiç dokunulmamış gibi. illa rizeye özel gözlemci gerek yok genel bi gözlemci dokunsaymış biraz iyi olurmuş yani![]()
Çeviri hatası var duran toplar kısmında. Mesela sağdan korner kısmında uzak direğe koşu yap dediğimiz oyuncunun açıklama kısmında ön direğe koşar yazıyor. Soldan ise tam tersi. Çeviriler ters eşleştirilmiş galiba

Rekabetin "bozulmasinin" nedeni bizim ligimizde 3 buyuklerin disindaki kuluplere oldukca yuksek yayin gelirleri odeniyor olmasi.
Ornegin Portekiz'de buyuk kulupler yilda 50 milyon Euro yayin geliri kazaniyor. Diger kulupler ise 5 milyon Euro. Yani buyuk kuluplerin aldigi para kucuk kuluplerin 10 kati.
Bizde en alttaki kulupler 11 milyon Euro, en ustteki kulupler 33 milyon Euro civarinda aliyor. Yani buyuk kuluplerin aldigi para, kucuk kuluplerin 3 kati.
Tabii ise bir de rekabet seviyesi olarak bakarsak, bizim ligimiz gittikce daha rekabetci bir hal aliyor. Hatta Avrupa'nin en rekabetci liglerinden birisine sahibiz. Alttaki tablo gecen sezon liglerdeki takimlarin beklenen puan toplamlarinin (iddaa oranlarina gore hesaplaniyor) standart sapmasi.
![]()
belhanda öyle iyi yapılmış ki psg deplasmanında penaltı kaçırdı morali bozuldu sonra gitti sinirlendi adama daldı kırmızı kart ahah![]()
benim oyunda daha ilk sezonda galatasaray şampiyonlar liginde barcelonayı eledi